Αλληλοκατάρες «αληθινών» θρησκειών

13 January 2010
Αρθρογράφος: Στέλιος Φραγκόπουλος


Γνωρίζουμε όλοι τα αναθέματα και τις κατάρες των χριστιανών κατά των Ελλήνων που εκφωνούνται κατά τη λεγόμενη «Κυριακή της Ορθοδοξίας». Αφορμή γι’ αυτή τη χριστιανική γιορτή αγάπης είναι η ανάμνηση στην (εκ των άνωθεν) επαναφορά των εικόνων και στην ήττα των εικονοκλαστών, μόνο που στα αναθέματα δεν εκφωνούνται κατάρες κατά των εσωτερικών αντιπάλων, αλλά κατά των Ελλήνων, των πλατωνικών φιλοσόφων κ.ο.κ.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Ιουδαίους! Έχουν μία κεντρική προσευχή που διαβάζεται καθημερινά τρεις φορές, πρωί μεσημέρι βράδυ, η οποία προσευχή περιλαμβάνει 18 παρακλήσεις. Η δωδέκατη από αυτές τις παρακλήσεις αναφέρεται στους «αποστάτες και αιρετικούς»:

«[Κύριε] μη δίνεις καμιά ελπίδα στους αποστάτες και να εξαφανίσεις ταχύτατα επί των ημερών μας την αυθάδη κυβέρνηση [?]. Οι Ναζωραίοι και οι αιρετικοί να πεθάνουν σε μια στιγμή, να εξαφανιστούν από το Βιβλίο της Ζωής και να μην αναφέρονται σ’ αυτό μαζί με τους Δίκαιους. Να είσαι ευλογημένος, Γιαχβέ, ο οποίος λυγίζεις τους θρασείς»

eikona

Αυτό το θεόπνευστο κείμενο διαβάζουν οι μονοθεϊστές Ιουδαίοι κατά των χριστιανών (ποιος ξέρει τι διαβάζουν κατά των μουσουλμάνων και αντιστρόφως) και υπάρχει μεγάλο παρελθόν από προσπάθειες της χριστιανικής εξουσίας, ήδη από τα πρώτα χρόνια κρατικοποίησης του χριστιανισμού, να επιβάλλουν την κατάργηση αυτής της προσευχής. Καταρχάς, δεν είναι γνωστό σε ποια κυβέρνηση αναφέρονται, ίσως της Ρώμης, ίσως μια προγενέστερης ελληνιστικής; Αλλά η αναφορά σε Ναζωραίους, αν δεν αποτελεί ύστερη προσθήκη, μάλλον δείχνει ότι η προσευχή έχει γραφτεί αργότερα.

Στα χριστιανικά ιστορικά βιβλία αναφέρονται όλα τα επιχειρήματα εναντίον αυτής της ιουδαϊκής προσευχής, αλλά ποτέ ο αντίλογος της άλλης πλευράς. Οι ίδιοι οι Ιουδαίοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παράδοση και τις παραδόσεις δεν τις αγγίζουμε, όπως κάνουν και οι άλλοι μονοθεϊστές! Και πέραν αυτού, οι παρακλήσεις δεν κατευθύνονται εναντίον των χριστιανών, αλλά εναντίον των ηγεμόνων των ελληνιστικών κρατών που καταπίεζαν τους Ιουδαίους και την πίστη τους. Δηλαδή, εναντίον των ηγεμόνων που διαδέχθηκαν τον Μεγαλέξανδρο και έκαναν τα μύρια όσα σε βάρος των λαών που είχαν υπό τον έλεγχό τους (εκπολιτισμός, που μας λέγανε στο σχολείο!) Τότε όμως, ποιοι είναι οι ελληνιστικοί Ναζωραίοι; Μύλος!

Τώρα, εμένα προσωπικά ουδόλως με απασχολεί, πώς αλληλοβρίζονται και αλληλοκαταριούνται οι ιερείς των διαφόρων «αληθινών» θρησκειών, σημειώνω όμως ότι, αφενός διατηρούν όλοι πεισματικά τις παλιές εχθρότητές τους, ώστε να βγαίνουν στις νεότερες γενιές δικαιωμένοι για τις παλαιότερες επιλογές των πνευματικών τους πατέρων, αφετέρου δε ο Γιαχβέ δεν έχει εισακούσει μέχρι σήμερα τις προσευχές και κατάρες, ούτε των Ορθοδόξων κατά των Ελλήνων, ούτε και των Ιουδαίων κατά των Ναζωραίων… Αν υπήρχε ο Γιαχβέ, θα έπρεπε να έχει πολύ χιούμορ, έτσι που μεταχειρίζεται τους πιστούς του!

Στη φωτογραφία όλοι οι εικονιζόμενοι είναι Ιουδαίοι ραβίνοι. Το γεγονός ότι μοιάζουν στην εμφάνιση με ορθοδόξους κληρικούς δεν είναι τυχαίο!

Συνέχεια…


Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο Weblog για ανθρώπους και τα έργα τους, όπου γίνεται ο σχολιασμός.