Θρησκεία και Επιστημονική Φαντασία

21 January 2010
Αρθρογράφος: Darkchilde


Τελικά, οι φανατικοί θρήσκευόμενοι καταντάνε γελοίοι με την ηλιθιότητά τους. Τελευταίο “θύμα” τους η επιστημονική φαντασία, και αγαπημένοι, τουλάχιστον σε μένα, συγγραφείς όπως ο Isaac Asimov (έριξα κλάμα την ημέρα του θανάτου του), ο Carl Sagan (αγαπημένος αστρονόμος και έχω γράψει και εδώ για αυτόν τον διακεκριμένο επιστήμονα), ακόμα και ο Gene Roddenberry, δημιουργός της αγαπημένης μου σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek!

Τι κοινό έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Φυσικά ήταν είτε αγνωστικοί είτε άθεοι, και προωθούσαν την λογική, την κριτική σκέψη, την επιστήμη, τον ουμανισμό, και αγανακτούσαν μπροστά στον δογματισμό και παραλογισμό των διαφόρων θρησκειών.

Αν και στο Star Trek, υπάρχει ένας σεβασμός προς διάφορες κουλτούρες και θρησκείες, οι διάφορες κοσμογονικές ιστορίες αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, δηλαδή ως απλές ιστορίες και όχι ως αλήθειες όπως θα θέλανε οι διάφοροι φανατικοί θρησκευόμενοι. Στο Star Trek, τα μηνύματα είναι υπέρ της επιστήμης, υπέρ του ανθρωπισμού, και κατά οποιουδήποτε δογματισμού και παραλογισμού. Υπέρ της ισότητας και κατά του ρατσισμού και μισογυνισμού; άλλωστε το Original Star Trek ήταν σημαντικό και σε αυτόν τον τομέα αφού μία μαύρη και δή γυναίκα ήταν πραγματικό μέλος του πληρώματος σε μία αρκετά σημαντική θέση στην γέφυρα του Enterprise στις αρχδές της δεκαετίας του 1960, όταν στις ΗΠΑ υπήρχαν ακόμα ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός. Δυστυχώς, οι φανατικοί θρήσκοι δεν βλέπουν με τα μάτια της λογικής, της κριτικής σκέψης και της ανθρωπιάς, αλλά έχουν δεχτεί τις παρωπίδες του μισογυνισμού, ρατσισμού, παραλογισμού και δογματισμού της θρησκείας.

Αν πάρουμε τον Carl Sagan, η σειρά του Cosmos ήταν και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι ένα υπέροχο ταξίδι στο Σύμπαν και στην επιστήμη της αστρονομίας; τα βιβλία του, και ιδίως το αριστούργημά του για μένα, “The Demon Haunted World: Science as a Candle in the Dark”, στα ελληνικά “Ο Στοιχειωμένος Κόσμος”, είναι μία εισαγωγή στην λογική και στην κριτική σκέψη, στο να μας βοηθήσει να αρχίσουμε να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις γύρω από τον κόσμο, και να μας δώσει τις βάσεις ώστε να αποφύγουμε να μας κοροϊδέψουν οι κάθε λογείς απατεώνες και θρησκείες. Είναι ένα βιβλίο, που κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να διαβάζεται από όλους. Μάλιστα είναι ένα από τα βιβλία που θέλω να ξαναδιαβάσω.

Όσον αφορά τον Ιsaac Asimov είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Λάτρεψα τα ρομπότ και την Susan Calvin; έχω διαβάσει όλη σχεδόν την Γαλαξιακή Αυτοκρατορία (όχι στις απαίσιες μεταφράσεις του Κάκτου), έχω διαβάσει αρκετά από τα βιβλία του εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ήταν από τους πρώτους που προσπαθήσανε και καταφέρανε να φέρουνε την επιστήμη πιο κοντά στον καθημερινό άνθρωπο, και ιδίως στα παιδιά.

Επίσης, η σελίδα έχει και ψευδή στοιχεία, αφού λέει ότι o Isaac Asimov και ο Carl Sagan ήταν εξελιγκτικοί βιολόγοι! Οι ενημερωμένοι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο Isaac Asimov ήταν βιοχημικός και ο Carl Sagan αστρονόμος.

Επίσης προς όλους τους δημιουργιστές και στην Ελλάδα, που δυστυχώς υπάρχουν: η εξέλιξη είναι γεγονός. Κανένας θεός δεν μας έφτιαξε, εξελιχθήκαμε από έναν κοινό πρόγονο με τους πιθήκους, και αν πάμε στις απαρχές της ζωής, τότε έχουμε έναν κοινό πρόγονο με όλες τις μορφές ζωής. Οι ιστορίες της Αγίας Γραφής είναι απλά ιστορίες, οι μύθοι τους Χριστιανισμού και δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα!

Και οι υπόλοιποι συγγραφείς που αναφέρονται, προώθησαν μέσα από τα βιβλία τους, αυτό που είναι ανάθεμα στην θρησκεία: την λογική, την κριτική σκέψη, την ανθρωπιά, την ισότητα για όλους, την επιστήμη.

Συνέχεια…


Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο The Dark Side of the Force and Other Stories, όπου γίνεται ο σχολιασμός.