Σκοταδισμός

2 April 2010
Αρθρογράφος: Fanis Panagiotopoulos


Πρόσφατα διάβασα για μια μικρή αφρικανική χώρα στην οποία γιορτάζουν μια φορά κάθε χρόνο την “ημέρα του μπαμπού”.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η λιτανεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, υπό το βλέμμα χιλιάδων πιστών, μέσα σε ειδική χρυσή θήκη, ενός κομματιού μπαμπού, από ένα συγκεκριμένο ιερό δέντρο στα βάθη της ζούγκλας!

Το δέντρο αυτό και το κομμάτι που κόβεται και ξαναφυτρώνει, συμβολίζει σύμφωνα με τους ντόπιους την αέναη μάχη της ζωής με το θάνατο και η διαδικασία της λιτανείας του θεωρείται ιδιαίτερα ιερή και κατανυκτική.

Οι ντόπιοι πιστεύουν μάλιστα ότι όποιος καταφέρει και αγγίξει το θαυματουργό μπαμπού, κερδίζει υγεία και μακροημέρευση.

Για να κόψουν αυτό το κομμάτι, μια εβδομάδα πριν τις εκδηλώσεις, ιερείς της εκεί επικρατούσας θρησκείας, συνοδευόμενοι από κρατικούς λειτουργούς, ταξιδεύουν με ειδική πτήση με το προεδρικό αεροσκάφος στη ζούγκλα. Μάλιστα ειδικά για το σκοπό αυτό, έχει ανεγερθεί μικρό αεροδρόμιο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μέρος όπου φύεται το ιερό μπαμπού. (Το οποίο σημειωτέον φυλάσσεται επί μονίμου βάσεως.)

Στην επιστροφή στην πρωτεύουσα, πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο στο χώρο της προσγείωσης και επευφημεί κουνώντας στον αέρα δίμετρα καλάμια μπαμπού (κατά το έθιμο), ενώ χορευτές ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χορεύουν θρησκευτικούς χορούς, υπό τους ρυθμούς τυμπάνων!

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το κόστος των εκδηλώσεων και της μεταφοράς του φυτού είναι αξιοσημείωτο για την αναιμική οικονομία της χώρας αυτής, αλλά κανείς δεν δείχνει να νοιάζεται, μπροστά στην ψυχική ανάταση που προσφέρει η θρησκευτική αυτή τελετή…

Όταν ένας Έλληνας διαβάσει το παραπάνω κείμενο θα χαμογελάσει ίσως με την αφέλεια των κατοίκων αυτής της αφρικανικής χώρας και θα αισθανθεί πλεονεκτικά απέναντι στον σκοταδισμό και την “τριτοκοσμική” αντίληψη που επιδεικνύουν (ακούς εκεί ιερό δέντρο μπαμπού)…

Ευτυχώς όμως η παραπάνω ιστορία είναι φανταστική.

Δυστυχώς η ιστορία που ακολουθεί είναι αληθινή:

Στην Ελλάδα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου το Αγιο Φως

Με ειδική κυβερνητική πτήση, υπό στοιχεία ΗAF 209, θα μεταφερθεί το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου από τα Ιεροσόλυμα – μέσω Τελ Αβίβ – στην Αθήνα το Αγιο Φως.

Κατά την άφιξη του στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους.

Το αεροσκάφος προβλέπεται να προσγειωθεί περίπου στις 18:30 και θα σταθμεύσει στη θέση V.I.P. Β 17. Θα ακολουθήσει με κάθε επισημότητα η τελετή υποδοχής, στην οποία μπορούν να παρευρίσκονται όσοι το επιθυμούν.

Η συγκέντρωση των πιστών θα γίνει έξω από την Πύλη 9 και λίγα λεπτά πριν την προσγείωση του αεροπλάνου, αφού περάσουν από το σχετικό έλεγχο ασφαλείας, θα τους επιτραπεί η είσοδος σε ειδικά περιφραγμένο χώρο, από όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Στη συνέχεια, με άλλες πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς και με αεροσκάφη τύπου C 130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Aγιο Φως θα ταξιδέψει και στο πιο απόμακρο χωριό της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.”

πηγή άρθρου: in.gr

Όταν ένας Έλληνας διαβάσει το παραπάνω κείμενο, στην καλύτερη περίπτωση θα αδιαφορήσει!

Ζήτω η Ελλάς του 21ου αιώνα και… περαστικά μας!!!

Υ.Γ: Ζητώ συγνώμη από τα εκατομμύρια κατοίκων της αφρικανικής ηπείρου που τους χρησιμοποίησα με υποτιμητικό τρόπο στο παράδειγμά μου. Δυστυχώς έτσι θεώρησα ότι θα έκανα περισσότερο πιστευτή την ιστορία μου στον μέσο Έλληνα ρατσιστή-ραγιά, που θεωρεί ότι πρέπει να σκύβει το κεφάλι με δέος σε οτιδήποτε δυτικοευρωπαϊκό-αμερικάνικό, ενώ ταυτόχρονα να φτύνει υποτιμώντας, ότι το ανατολικοευρωπαϊκό-αφρικανικό-ασιατικό…

(Επίσης τα μπαμπού συναντώνται κυρίως στην ανατολική-νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχουν όμως και μερικά είδη τους στην υποσαχάρια Αφρική!).

Ζήτω η χιλιοστή εννιακοσιοστή εβδομηκοστή έβδομη ανάσταση του προφήτη των χριστιανών!

Και του χρόνου!

Συνέχεια…


Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο Ο λαός δεν ξεχνά, όπου και γίνεται ο σχολιασμός.