Quiz: Πόσο καλά γνωρίζετε την Παλαιά Διαθήκη;

1 August 2010

Στην Ελλάδα, αν ρωτήσεις έναν Χριστιανό αν πιστεύει πως η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστο βιβλίο, θα σου απαντήσει χωρίς να το καλοσκεφτεί “Ναι”. Στην ουσία όμως ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί με το να διαβάσουν ολόκληρη την Αγία Γραφή. Η μελέτη συνήθως περιορίζεται στην Καινή Διαθήκη και όχι στην Παλαιά.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος πως ο Θεός ενέπνευσε τη συγγραφή ενός βιβλίου και να βαριέται να το διαβάσει; Ουσιαστικά έχει απορρίψει την Παλαιά Διαθήκη, αλλά συνεχίζει να παραδέχεται τη θεοπνευστία της από συνήθεια ή σεβασμό στο δόγμα; Καθησυχάζεται από το ιερατείο ότι τα συχνά φρικτά περιεχόμενα της Παλαιάς Διαθήκης δεν αποτελούν πρόκληση στην πίστη του; Ίσως όλα, ίσως κανένα.

Εν πάσει περιπτώσει, η Συντακτική Ομάδα, εμπνευσμένη από αυτό το άρθρο στο ιστολόγιο “Ιστοριούλες πάσης φύσεως” σας παρουσιάζει το ίδιο κουιζ πολλαπλών επιλογών επί του λιγότερου γνωστού και μάλλον κατακριτέου περιεχομένου της Παλαιάς Διαθήκης με επαυξημένες δυνατότητες σε σχέση με το πρωτότυπο.

Το κουιζ αυτό είναι κατ’αρχάς μια πρόκληση στους Χριστιανούς αναγνώστες μας να αναλογιστούν πώς ένα βιβλίο που περιέχει τέτοια χωρία μπορεί να θεωρεθεί θεόπνευστο από ένα Θεό που συχνά αναφέρεται ως Θεός Αγάπης. Για τους μη Χριστιανούς αναγνώστες μας είναι μια καλή ευκαιρία να ελέγξουν τις γνώσεις τους γύρω από ένα βιβλίο που συχνά θέτουν στο στόχαστρο της κριτικής τους.

[QUIZZIN 1]

Δείτε το κουιζ…


Το ερωτηματολόγιο (με κάποιες διαφορές στις ερωτήσεις) πρώτη φορά εμφανίστηκε στο ιστολόγιο “Ιστοριούλες Πάσης Φύσεως”, αλλά επειδή είναι ανενεργό πλέον ο σχολιασμός γίνεται στο ιστολόγιο “On the way to Ithaca”.