Το Ακίνητο πρώτο κινούν – Εισαγωγή – Επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού

1 May 2012
Αρθρογράφος: Ebonmuse
Μετάφραση: Evan T


Επόμενο Άρθρο [1α] »

Εισαγωγή του μεταφραστή

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΙΡΑΣ ΑΡΘΡΩΝ: Το Ακίνητο πρώτο κινούν

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 από Evan T

Σκόπευα να ξεκινήσω να μεταφράζω το δοκίμιο “The Unmoved Mover” του Ebonmuse πολύ αργότερα, αλλά η συζήτησή μου με τον “Πίστευαι και μη ερεύνα” σε αυτό το άρθρο με κάνει να επισπεύσω τη μετάφραση. Το δοκίμιο αναφέρεται στα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να αποδειχθεί πως υπάρχει Θεός και στο ποια ελαττώματα έχουνε. Επειδή παρατηρώ πως οι θρήσκοι σχολιαστές τα χρησιμοποιούν άτυπα κι αυτοί με τη μία μορφή ή την άλλη, ελπίζω πως αυτή η σειρά άρθρων θα μας δώσει κι έναν καταλληλότερο χώρο για να συζητήσουμε και να μπορέσουν να σχολιάσουν και άλλοι επισκέπτες.

Δεδομένου δε πως αυτό το δοκίμιο είναι λιγότερο τεχνικό σε σχέση με το “Φάντασμα στη Μηχανή” είμαι σε θέση να προσθέσω περισσότερα δικά μου σχόλια (θα τα βρείτε γραμμένα με μικρότερα γράμματα). Ομοίως με το “Φάντασμα στη Μηχανή”, το δοκίμιο θα παρουσιαστεί σε κομμάτια που θα διευκολύνουν τον σχολιασμό. Τα τμήματα θα σημειώνονται με τη συντομογραφία [AπΚ].

Ακολουθεί η εισαγωγή του Ebonmuse, μαζί με τα περιεχόμενα του δοκιμίου. Σημειωτέον ότι μπορείτε να βρείτε πολλές αναλύσεις και αλλού για τα συγκεκριμένα επιχειρήματα. Μερικά υπάρχουν για αιώνες και συνεχίζουν να δημιουργούν συζητήσεις (παρά το πόσες φορές έχουν καταρριφθεί).


Το Ακίνητο πρώτο κινούν
Επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού

Συζητώντας με ένθεους, υπάρχουν ορισμένα επιχειρήματα υπέρ του θεϊσμού που διαρκώς επαναλαμβάνονται. Βάσει της εμπειρίας μου, πολλοί οι οποίοι τα παρουσιάζουν νομίζουν πως είναι είτε καινούρια, είτε αδιαμφισβήτητα, οπότε συχνά εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πως τα πιο συνήθη επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες (με διάφορες μορφές) και όλα καταρρίφθηκαν σχεδόν αμέσως. Το μόνο γνησίως νέο επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού που εμφανίστηκε τον τελευταίο αιώνα είναι το υπερβατικό επιχείρημα, και ακόμα κι αυτό δεν αντέχει σε προσεκτική ανάλυση.

Αν και η αποτυχία αυτών των επιχειρημάτων δεν είναι ο λόγος που είμαι άθεος (διαβάστε τα άρθρα “Όλοι οι δυνατοί κόσμοι“, “Το Φάντασμα στη Μηχανή“, “Άλλη μία καιόμενη βάτος” και “Παίζοντας τον κοσμικό Παπά” για να καταλάβετε τι εννοώ) είναι προφανώς απαραίτητο να δείξω πως δεν υπάρχει πειστική απόδειξη της ύπαρξης του Θεού, αν θέλω να είμαι ένας ειλικρινής άθεος. Αυτό το δοκίμιο έχει αυτόν το στόχο: να εξετάσει τα τέσσερα κλασσικά είδη επιχειρημάτων για την ύπαρξη του Θεού, όπως έχουν παρουσιαστεί από ένθεους, τόσο στο παρελθόν, όσο και στη σύγχρονη εποχή, και να δείξει πως όλα έχουν βασικά ελαττώματα. Θα εξετάσει επίσης και μερικά πιο συγκεκριμένα ή λιγότερο συχνά παρουσιαζόμενα θεϊστικά επιχειρήματα και θα δείξει πως και αυτά πάσχουν από θανάσιμα ελαττώματα.


Τα Επιχειρήματα

  1. Το Οντολογικό Επιχείρημα
  2. Το Κοσμολογικό Επιχείρημα
  3. Το Επιχείρημα του Σχεδιασμού
  4. Το Ηθικό Επιχείρημα
  5. Το Υπερβατικό Επιχείρημα
  6. Άλλα Επιχειρήματα

Συνέχεια…


Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο On the way to Ithaca, όπου και γίνεται ο σχολιασμός.