“Η Ώρα του Διαβόλου” – Το έχουμε ξαναδεί το έργο

28 December 2017

Αρθρογράφος: EvanT

Άλλη μία νέα περίπτωση όπου οι Χριστιανοί Φονταμενταλιστές εν Ελλάδι χρησιμοποιούν το νόμο για να ταλαιπωρήσουν καλλιτέχνες και δημιουργούς.

EIKONA

Παλιά είχαμε το “Corpus Christi” (μπορείτε να διαβάσετε για το περιστατικό εδώ). Νομίζω αθωώθηκαν, αλλά δεν παίρνω κι όρκο γιατί δεν βρήκα πηγές που να το αναφέρουν. Μπορεί και να μην έχει καν τελεσιδικήσει ακόμη.

Μετά είχαμε τον “Γέροντα Πασίτσιο” που τελικά καταδικάστηκε το 2014 σε 10 μήνες με 3ετή αναστολή (εδώ ο ίδιος ο πρωταγωνιστής διηγείται την ιστορία του.

Έπειτα είχαμε το Διονύση Καβαλιεράτο, του οποίου η “βλάσφημη” έκθεση (εδώ) δέχτηκε την εισβολή από πάνω-κάτω τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι τον έσυραν κι αυτόν στα δικαστήρια το 2013. Ευτυχώς αυτός αθωώθηκε, προς μεγάλη θλίψη τους.

Και τώρα έχουμε μια νέα υπόθεση να προσθέσουμε στη λίστα. Πριν μερικές μέρες ένας Παλαιοημερολογίτης μοναχός, γνωστός για τα εν μέρει αστεία, εν μέρει ανησυχητικά καμώματά του* ηγήθηκε μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών κατά “βλάσφημης” θεατρικής παράστασης στη Θεσσαλονίκη· της “Ώρα του Διαβόλου” του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα (γραμμένο στις αρχές του 20ου αι. Ο Πεσόα πέθανε το 1935).

*Ο “πατήρ” Κλεομένης έχει γίνει γνωστός το 2017 στο ελληνικό YouTube με περιστατικά όπως:
-Κλώτσημα “δαιμονικών” ΑΤΜ.
-Ο βανδαλισμός του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα (μηνύθηκε για το περιστατικό).
-Προσπάθησε να προκαλέσει επεισόδιο κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη, στη Ρωμαϊκή Αγορά (αλλά τον μαζέψανε).
-Και προσφάτως έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική προβολή του “Batman and Jesus”, αλλά η διαμαρτυρία υπήρξε ειρηνική.

[youtube=https://youtu.be/klUAoYagx8w]

Ο “πατήρ” Κλεομένης μιλάει μπροστά. Ο ηλικιωμένος με τα γυαλιά πρέπει να είναι ο ίδιος από αυτό το βίντεο από το περιστατικό με τον Καβαλιεράτο.

Να ξανατονίσω πως διαμαρτύρονταν κατά ενός θεατρικού έργου που γράφτηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν. Αλλά δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική. Όοοοχι όμως… δεν τους έφτανε αυτό. Πρώτα το γύρισαν στο πιο βίαιο (3 συνελήφθησαν) και έπειτα είπαν να ολοκληρώσουν αυτή τη μεσαιωνική εκδήλωση με μια μήνυση κατά όλων των συντελεστών του έργου, με μπροστάρηδες βουλευτές της Χρυσής Αυγής (που είχε συμμετάσχει και κατά του “Corpus Christi” και στη μήνυση κατά του Παστίτσιου).

EIKONA

EIKONA

(Χριστός κι Απόστολος Γκλέτσος… σε Comic Sans γράψαν τη μήνυση;)

Δεν γνωρίζω αν οι συντελεστές κινδυνεύουν με καταδίκη γιατί υπάρχει δεδικασμένο και προς τις δύο μεριές. Αν και να πω την αλήθεια δεν μπορώ να κατανοήσω υπό ποία έννοια μια παράσταση σε κλειστό, ιδιωτικό χώρο θεωρείται δημόσια κακόβουλη βλασφημία. Εν πάσει περιπτώσει, όσο συνεχίζουν να υπάρχουν αυτοί οι αναχρονιστικοί νόμοι βλασφημίας πάντα θα υπάρχει η δυναμική να ταλαιπωρούνται άνθρωποι από άτομα με χρήμα και χρόνο για ξόδεμα σε ανούσιες μηνύσεις. Ευτυχώς που έχουμε και Αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα καταργούσε τις διατάξεις περί βλασφημίας…

Συνέχεια…


Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο On the way to Ithaca, όπου και γίνεται ο σχολιασμός.