“Ο θεός είναι αγάπη”;

25 October 2009

Το ιστολόγιο Αθεϊα έλαβε πρόσφατα την επιστολή μιας αναγνώστριας, απόσπασμα της οποίας παραθέτουμε (θα βρείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στο τέλος της ανάρτησης):


Ο Θεός είναι αγάπη διάβασα πρόσφατα (κι η λέξη αγάπη είναι που δεν συνάντησα στα άρθρα σας) κι αυτό είναι πολύ πιο απλό και σοβαρό, για να το πιστέψω αρκεί να κοιτάξω τα πουλιά, τα φύλλα των δένδρων, τη ζωή…

Πολλοί ένθεοι υποστηρίζουν πως πιστεύουν στον θεό επειδή “ο θεός είναι αγάπη και το βλέπουν αυτό παντού γύρω τους στην δημιουργία”. Θεωρήσαμε λοιπόν σκόπιμο να σχολιάσουμε αυτή την φράση και ιδού οι απόψεις ορισμένων συντελεστών του ιστολογίου:

γράφει ο Γιατρός του ΙΚΑ:

Ο Θεός είναι μίσος ή και αδιαφορία σκέφτηκα πρόσφατα, κι αυτό είναι πολύ πιο απλό και σοβαρό, για να το πιστέψω αρκεί να κοιτάξω τα τσουνάμι, τους σεισμούς, τις επιδημίες, τις φρικτές γενετικές δυσμορφίες…

γράφει η Darkchilde:

Όταν κάποιος ένθεος μου πεί το παραπάνω, πραγματικά νευριάζω πολύ. Η απαντησή μου συνήθως είναι: “Αν αυτά που έχω περάσει τα τελευταία χρόνια είναι αγάπη, τότε ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.” Πως μπορεί κάποιος να μου λέει ότι ο θεός είναι αγάπη, όταν έχω χάσει τον παππού μου από Alzheimer, τον μπαμπά μου από καρκίνο, και την μικρή μου αδελφή, 26 χρονών, από τροχαίο; Και όλα αυτά μόνο σε 3 χρόνια; Έτσι δείχνει την αγάπη του ο θεός;

Και πες ότι ο θεός είναι αγάπη, και εμένα απλά με μισεί για κάποιον απροσδιόριστο και μυστηριώδη λόγο. Τα παιδιά που πέφτουν στα χέρια παιδεραστών, γιατί δεν τα αγαπάει; Τα παιδιά στην Αφρική που πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα γιατί δεν τα αγαπάει; Τόσα παιδιά υποφέρουν και αυτός δεν τα αγαπάει, τα αφήνει να υποφέρουν, και να πεθαίνουν από την πείνα και τις κακουχίες. Και δεν θέλω να ακούσω πάλι, το γνωστό και μη εξαιρετέο: “Άγνωσται οι βουλαί του κυρίου.” διότι πρόκειται για απολογητική.

γράφει ο Comte de Toulouse:

Οταν μικρός πήγαινα και χαλούσα τις μυρμηγκοφωλιές ή τους έριχνα πιπέρι και νερό, ούτε για μιά στιγμή δεν διανοήθηκα πως τα μυρμήγκια με το ελάχιστο μυαλό τους θα αισθάνονταν πως τα αγαπώ. Τελικά θέλει έναν πολύ ανεπτυγμένο εγκέφαλο για να μην μπορείς να σκέφτεσαι τα αυτονόητα!

γράφει το ελληνάκι:

“Ο θεός είναι αγάπη”. Δηλαδή, “μία αόριστη έννοια είναι μία άλλη αόριστη έννοια”. Όταν ένας άνθρωπος επαναπαύεται σε τέτοιου είδους αοριστίες, είτε επειδή τον βολεύει, είτε επειδή δεν έχει την όρεξη να το διερευνήσει παραπάνω, τότε είναι απολύτως φυσικό η αόριστη υποκειμενικότητα της θρησκείας να δρα σαν ισχυρός μαγνήτης πάνω του. Τη στιγμή που κάποιος πάψει να επαναπαύεται σε αόριστες έννοιες και αναζητά ρητές απαντήσεις στις εσωτερικές αναζητήσεις του, το πιο πιθανό είναι ότι θα αγαπήσει και με όλη την καρδιά του. Επειδή η αγάπη αυτή θα είναι δημιούργημά του και όχι απόρροια κάποιου παράδοξου δόγματος ή κάποιας απαρχαιωμένης ηθικής.

γράφει η Ιοκάστη:

Αν επαναπροσδιορίσουμε την έννοια θεός έτσι ώστε να αντιστοιχεί σε κάποια άλλη έννοια και διαστρεβλώσουμε λιγάκι την έννοια της πίστης, τότε όλοι «πιστεύουμε»σε κάτι. Όμως αντικειμενικά με το να πει κάποιος πως πιστεύει στην φιλία για παράδειγμα δεν της δίνει κάποια θεϊκή υπόσταση . Με την ίδια λογική θα μπορούσε κανείς να πει πως ο θεός είναι η φύση, το σύμπαν, ο έρωτας κοκ. Ενώ ίσως φαίνετα πως αυτό απλοποιεί τα πράγματα στην ουσία τα περιπλέκει γιατί εξισώνει τον θεό με μια έννοια περίπλοκη που δεν μπορεί ούτε να εξηγηθεί κι ούτε γίνεται να εξετασθεί αν είναι έγκυρη αυτή η εξίσωση κι αν πράγματι υπάρχει ένας τέτοιος θεός.Επίσης αυτή η εξίσωση έχει κάποιες πρακτικές επιπτώσεις στην ζωή ενός πιστού που δεν συμβαδίζουν και πολύ με την έννοια της αγάπης. Η βασικότερη κατά την γνώμη μου είναι η υποχρέωση υποταγής σε μια διδασκαλία που τον αναγκάζει να απορρίψει – σε σημείο μίσους κάποιες φορές – τους συνανθρώπους του είτε επειδή είναι αλλόθρησκοι, άθρησκοι ή άθεοι, είτε επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, και γενικότερα επειδή διαφέρουν με κάποιον τρόπο από το δόγμα που επιβάλλει «ο θεός της αγάπης».

Πως όλα αυτά δικαιολογούνται προερχόμενα από την πίστη στην παραδοχή πως ο θεός είναι αγάπη; Στην θεωρία όλα μπορεί να ακούγονται πολύ όμορφα, το θέμα είναι να βλέπουμε πέρα από το περιτύλιγμα και να εξετάζουμε την ουσία της κάθε κατάστασης.

γράφει ο Άστρον:

Υπάρχουν μερικές φράσεις που οι πιστοί χρησιμοποιούν κατά κόρον σαν slogans. Το κύριο λογικό πρόβλημα αυτών των απλοϊκών slogans είναι το εξής: χρησιμοποιούν πάντα ως δεδομένο αυτό το οποίο πρέπει να αποδείξουν.Εάν στο μέλλον με κάποιο λογικό και επιστημονικό τρόπο βρίσκαμε αποδείξεις για την ύπαρξη κάποιου «Θεού», τότε και μόνον τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για τις όποιες ιδιότητές του. Αλλά στην παρούσα φάση νομίζω ότι είναι εντελώς παράλογο να συζητούμε για τις ιδιότητες ενός αναπόδεικτου όντος και μάλιστα να τους δίνουμε χροιά επιχειρημάτων.

γράφει η Αόρατη Μελάνη:

Η δήλωση «ο θεός είναι αγάπη» δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει θεός. Πρώτα πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχει θεός και μετά να διερευνήσουμε τις ιδιότητές του. Δεν μπορούμε να ορίσουμε αυθαίρετα τις ιδιότητες και να θεωρήσουμε τον αυθαίρετο ορισμό μας ως απόδειξη για την ύπαρξή του. Επίσης δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την δήλωση αυτή αληθινή μόνο και μόνο επειδή μοιάζει «απλή και σοβαρή». Η απλότητα δεν συνιστά στοιχείο αξιοπιστίας. Εξίσου απλή είναι και η δήλωση «ο θεός είναι μίσος», κανείς θρήσκος όμως δεν την θεωρεί αληθινή. Όσο για σοβαρή, μια δήλωση χωρίς τεκμήρια κάθε άλλο παρά σοβαρή είναι.

Η αγάπη είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί για αγάπη, είτε πιστεύουν στον θεό είτε όχι. Μπορεί κανείς να μιλήσει για την αγάπη σε όλο της το εύρος και τις εκφάνσεις, χωρίς να χρειαστεί να μιλήσει για θεό. Μήπως λοιπόν η ταύτιση του θεού με την αγάπη δείχνει αλαζονεία από μέρους των θρήσκων και απαξίωση των άθεων συνανθρώπων τους; Πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κατάνυξη και ψυχική ανάταση μπροστά στη φύση, κοιτάζοντας «τα πουλιά, τα φύλλα των δένδρων, την ζωή», χωρίς να πιστεύουν στον θεό. Οι θρήσκοι συνδέουν συναισθηματικά το δέος ενώπιον της φύσης με την έννοια του θεού, ωστόσο η αντίληψη αυτή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν κατανυκτικές εμπειρίες, χωρίς να έχουν πίστη στον θεό.

Τα αισθήματα των θρήσκων για τον θεό, τη φύση, την αγάπη, είναι καθαρά υποκειμενικά. Δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε να διασταυρωθούν αντικειμενικά και επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει θεός ούτε για να τον περιγράψουμε.

Μήπως λοιπόν οι θρήσκοι θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν;

γράφει ο Batcic:

Κι εγώ κάπου διάβασα ότι ο “θεός είναι αυγολέμονο”! Θα με ενδιέφεραν λοιπόν ρητορικά δύο απλές ερωτήσεις!

Α. Με ποιο κριτήριο επιλέγουμε το αληθές ή όχι των διαφόρων τυχαίων ρήσεων που διαβάζουμε;

Β. Με ποιο κριτήριο επιλέγει κάποιος να βλέπει τα πουλιά, τα φύλλα των δένδρων και τη ζωή και όχι αντίστοιχα τους κυνηγούς, τους εμπρηστές δασών και το θάνατο, όταν σκέπτεται το θεό; Ιδίως αν κατά τη γνώμη του, αυτός ο θεός εποίησε τα πάντα, και μάλιστα εν σοφία!


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής. Δημοσιεύεται με τη συγκατάθεση της αναγνώστριας. Το επώνυμο παραλείπεται κατόπιν παράκλησης της ιδίας.

Αγαπητοί φίλοι

Τυχαία είδα το blog Atheia στο διαδίκτυο. Διάβασα κάποια άρθρα και εκείνο που αισθάνθηκα είναι την βαθιά ανησυχία και σύγχυση των αρθρογράφων.

Είναι απόλυτα σεβαστές οι σκέψεις, οι διαφορετικές τοποθετήσεις για θέματα τόσο ιδιαίτερα όσο αυτά της πίστης.

Ωστόσο ίσως θα ήταν πιο ώριμο να τοποθετουσαν τις σκέψεις τους με ένα ερωτηματικό οι αρθρογράφοι και λιγότερο με θέσεις (γεμάτες αλαζονεία συχνά) για θέματα που είναι οφθαλμοφανές ότι δεν μπορούν να απαντήσουν.

Σε κανένα άρθρο από όσα διάβασα δεν είδα κάτι που να με κάνει να θεωρήσω τους προβληματισμούς σοβαρούς ώστε να αναρωτηθώ.

Λυπάμαι αλλά τόσες ανοησίες συγκεντρωμένες δεν είχα ξαναδεί.

Ο Θεός είναι αγάπη διάβασα πρόσφατα (κι η λέξη αγάπη είναι που δεν συνάντησα στα άρθρα σας) κι αυτό είναι πολύ πιο απλό και σοβαρό, για να το πιστέψω αρκεί να κοιτάξω τα πουλιά, τα φύλλα των δένδρων, την ζωή..

Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε;

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Μαρία Χ.

Συνέχεια…

134 σχόλια
  1. 30 October 2009, 20:30

     

    Μελάνη μου, γι’ αυτό και έγραψα δύο σχόλια. Αν το πρώτο δημιουργεί πρόβλημα, διαγράψτε το. Αλλά και το δεύτερο μπορεί βέβαια να δημιουργεί πρόβλημα, οπότε διαγράψτε το κι εκείνο.

    Διαγόρα μου, δεν μπορώ να διαγράψω δικά σου σχόλια, διοτι είσαι συν-διαχειριστής του ιστολογίου. Δεν μπορούσα όμως και να μην εκφράσω αυτό που σκέφτηκα, τόσο ως διαχειρίστρια όσο και ως απλή συζητήτρια.

  2. 30 October 2009, 21:25

     

    @ Βαγγέλη,

    Η έννοια αγάπη και η έννοια Θεός δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν ή έστω να προσεγγιστούν μέσα απο τις προσωπικές μας και μόνο εντυπώσεις.

    Αντιθέτως, εγώ νομίζω ότι μόνον έτσι μπορούν να προσεγγιστούν, από τη στιγμή που πρόκειται για αφηρημένες έννοιες και όχι για υλικές οντότητες. Επιπλέον, πάρα πολλοί θρήσκοι, και ιδίως οι μορφωμένοι θρήσκοι (που έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης θεου) εφαρμόζουν, κατά δική τους ομολογία, αυτήν ακριβώς την προσέγγιση.

    Για να μπορέσουμε να κτίσουμε άποψη περί Θεού πρέπει να τον σπουδάσουμε μεθοδικά μέσα απο τις προγενέστερες εμπειρίες και την συνολική καταγραφή του ως παρουσία του στον κόσμο.

    Αν πεις “περί της έννοιας θεός” τότε θα είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Για να κτίσω άποψη περί της ιστορίας της θρησκείας χρειάζεται όντως πολλή μελέτη. Για να κτίσω άποψη περί της ύπαρξης θεού αρκούν δύο δευτερολεπτα. Ρωτώ: υπάρχουν τεκμήρια για την ύπαρξή του. Παίρνω την απάντηση: όχι. Τέλος συζήτησης.

    Παρεμπιπτόντως, και τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή έχω διαβάσει, και όλους τους υπόλοιπους ευαγγελιστές, και δεν με έπεισαν ότι όλα αυτά που γράφουν είναι κάτι περισσότερο από προσωπικές τους εντυπώσεις και φαντασιώσεις.

    Η σύχρονη φυσική, όμως, άλλα πράγματα μας διδάσκει. Η πραγματικότητα δεν είναι μονάχα αυτή που τα “φτωχά” μας μάτια μπορούν να αντιληφθούν.

    Η σύγχρονη φυσική μας διδάσκει να δεχομαστε ως αληθινό μόνον ότι μπρούμε να διαπιστώσουμε με τα φυσικά μέσα που διαθέτουμε. Δεν μας διδάσκει να δεχόμαστε ως αληθινά πράγματα πέρα από τις αντιληπτικές δυνατότητες των αισθήσεών μας (με τις προεκτάσεις που δίνονται στις αισθήσεις αυτές από τα μηχανικά όργανα παρατήρησης). Τα μάτια μας έχουν περιορισμένες δυνατότητες, αλλά τα τεχνολογικά μέσα που επινοούμε έχουν πολύ μεγαλύτερες και ολοένα αυξάνονται. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που ακόμη δεν έχουμε βρει τον τρόπο να αντιληφθούμε, αλλά η φυσική επ’ ουδενί δεν μας διδάσκει να τα προσεγγίζουμε “διαισθητικά” ή “πνευματικά” ή “μυστικιστικά”, δηλαδή με φαντασιώσεις. Μας διδάσκει να προσπαθούμε να επινοησουμε νέους φυσικούς και όχι “μετα-” ή “υπερ-“φυσικούς τρόπους εξερεύνησης του κόσμου.

    Ο Θεός θα μπορούσε να υπάρχει μονάχα μέσα απο την αγάπη, δεδομένου οτι δεν επεμβαίνει περί του λόγου το αληθές. Δεν προσβάλλει το αυτεξούσιο του ανθρώπου για να του επιβάλλει την παρουσία και την αλήθεια του.

    Το ίδιο και η αόρατη ροζ μονόκερος.
    Το γεγονός ότι η παρουσία του θεού δεν είναι αντιληπτή, δείχνει ένα πράγμα και μόνο: ότι θεός δεν υπάρχει.
    Αλίμονο αν αρχίσουμε να θεωρούμε ότι κάθε τι που δεν γίνεται αντιληπτό μπορεί να υπάρχει και απλώς να μην θέλει να προσβάλει το αυτεξούσιό μας. Έτσι ανοίγουμε την πόρτα σε φαντάσματα, νεράιδες, δράκους και χίλια μύρια όσα.

    Απλά, θα πρέπει ίσως να αναρωτηθείς, τι είναι εκείνο που κάνει εμένα να βιώνω μια τέτοια πεποίθηση, δίχως αυτό να με μετατρέπει σε ψυχοπαθή ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου άτομο, ή απλά ανόητο και θρησκόληπτο φοβιτσιάρη.

    Το έχω αναρωτηθεί πλειστάκις και συνεχίζω να αναρωτιέμαι. Προς το παρόν δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση, οπότε αρκούμαι στις εικασίες. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν πάνω από μία αιτίες, και ότι ίσως για κάθε άνθρωπο να είναι διαφορετικές. Υποθέτω ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην υποβολή και γι’ αυτό πιστεύουν ευκολότερα αυτά που τους διδάσκονται από πολύ τρυφερή ηλικία, όταν δεν είναι ακόμη σε θέση να σκεφτούν λογικά. Υποθέτω ότι σε ορισμένους παραδόθηκε η ιδέα της θρησκείας με ιδιαίτερη έμφαση από πολύ αγαπημένα πρόσωπα, και δεν μπορούν να την απορρίψουν χωρίς να νιώσουν ότι τα προδίδουν. Υποθέτω ότι αρκετοί άνθρωποι θέλγονται από την ιδέα του “μεταφυσικού” γιατί είναι ένα όχημα για συναρπαστικές εμπειρίες. Υποθέτω πως για πολλούς είναι ελκυστική η αίσθηση ότι ανήκουν σε μια μεγάλη “οικογένεια”. Υποθέτω ότι σε πολλούς αρέσει η μυθολογία της ύπαρξης ψυχής και μετά θάνατον ζωής διότι εφησυχάζει την υπαρξιακή αγωνία τους.

    Υποθέσεις βέβαια όλα αυτά, και άλλα πολλά. Την αλήθεια νομίζω είναι δύσκολο να την διαπιστώσουμε στην παρούσα φάση.

    Δηλαδή αν κι άθεος, δεν θα φοβόμουν να βυθιστώ μέσα στον κόσμο των γραφών και των παραδόσεων, των άπειρων εκείνων κειμένων που στοιχειοθετούν με τον Αλφα ή Βήτα τρόπο την έννοια Θεός κι Αγάπη.[…]Απλά πιστεύω πως ο άνθρωπος της εποχής μας κατατρέχεται απο πλήθος πληροφοριών και η αίσθηση της γνωμοδότησής του για κάποια θέματα γίνεται τόσο γρήγορα όσο επιτάσσει και η ταχύτητα του αιώνα μας.

    Οι περισσότεροι άθεοι έχουν κάνει αυτό ακριβώς που περιγράφεις. Εγώ τουλάχιστον το έχω κάνει. Δεν ήμουν πάντα άθεη. Πίστευα μέχρι τα 20 περίπου χρόνια μου. Έχω διαβάσει όλη την αγία γραφή, πράγμα που οι περισσότεροι υποτιθέμενοι πιστοί δεν έχουν κάνει. Κατέληξα στην αθεΐα μέσα από μεγάλη πορεία πολλών ετών, όπως και οι περισσότεροι από τους άθεους που συμμετέχουν σε τούτο εδώ το ιστολόγιο. Δύσκολα θα βρεις πιστό που να έχει εντρυφήσει περισσότερο από τους άθεους στα θέματα της πίστης του. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν πρόκειται για μια βιαστική και ανέρειστη απόφαση, αλλά για μια κατασταλαγμένη άποψη.

  3. 30 October 2009, 21:59

     

    @Βαγγέλης

    «Ιοκάστη, το θέμα του αμοιβαίου σεβασμού είναι αναντίρρητο και απόλυτα σαφές.»

    Δυστυχώς για πολλούς (άθεους και θρήσκους) δεν είναι και τόσο σαφές…

    «Η ερμηνεία που δίνει ο καθένας – κι αυτό περίπου έλεγα παραπάνω – θα έπρεπε να βαζίζεται περισσότερο στην έρευνα κι όχι στα ευκολοστόχαστα νόηματα των προσωπικών μας εντυπώσεων.»

    Συμφωνώ γενικά αλλά θέλω 2 διευκρίνησεις: θεωρείς πως οι πιστοί κάνουν έρευνα και δεν βασίζονται στα ευκολοστόχαστα νόηματα των προσωπικών τους εντυπώσεων και επίσης θεωρείς πως τα όσα λέγονται εδώ δεν είναι αντικείμενο έρευνας που κάποιοι από εμάς ίσως έχουν κάνει;

    «Επείγει να το κάνω αυτό ώστε σφαιρικά να μπορώ να κρίνω και να επιχειρηματολογώ με βέβαιες αναφορές κι όχι με γενικόλογες και ισοπεδωτικές ατάκες.»

    Ναι βέβαια εξαρτάται και το τι σε ρωτάει ο άλλος έτσι; Γιατί για προσπάθησε να επιχειρηματολογήσεις με βέβαιες αναφορές στο εξής:

    Έχω έναν αόρατο μωβ ελέφαντα στο δωμάτιο μου (είναι μικρούλης και χωράει) που μου εκμυστηρεύτηκε πως αυτός είναι ο δημιουργός του κόσμου και μάλιστα είναι η φιλία!! Α κι εγώ είμαι η αρχι-ιέρειά του και πρέπει να υπακούτε στις εντολές Του, τις οποίες θα σας αποκαλύψω κάποια στιγμή.

    “Απλά πιστεύω πως ο άνθρωπος της εποχής μας κατατρέχεται απο πλήθος πληροφοριών και η αίσθηση της γνωμοδότησής του για κάποια θέματα γίνεται τόσο γρήγορα όσο επιτάσσει και η ταχύτητα του αιώνα μας.”

    Κάποιοι άνθρωποι το κάνουν γενικά, κάποιοι το κάνουν για κάποια θέματα. Δεν βλέπω όμως πως κολλάει αυτό εδώ. Αν εννοείς πως γίναμε άθεοι βιαστηκά (γιατί εκεί πάει το μυαλό μου όπως το θέτεις) μπορώ να σου πω πως στην περίπτωσή μου δεν ισχύει αυτό. Αφενώς δεν είμαι 15 χρονών και αφετέρου δεν άλλαξα απόψεις μέσα σε 1 χρόνο 🙂

    «Κι αυτό είναι άδικο. Είναι άδικο για κάθε έναν που δηλώνει άθεος τελικά να κρατά στο χέρι του μονάχα ένα κομμάτι απο το απέραντο πάζλ της αλήθειας.»

    Δεν το καταλαβαίνω αυτό που λες. Γιατί υπάρχει κάποιος που να κατέχει ολόκληρη την αλήθεια και δεν το έχω μάθει;;;; Γι’αυτό προσπαθούμε, για να κατανοήσουμε την αλήθεια όσο καλύτερα μπορούμε, να βρούμε όσα περισσότρα κομματάκια της μπορούμε…

  4. 31 October 2009, 13:17

     

    @ Διαγόρα και Batcic,

    Εγώ πάντως δεν μπορώ να αναλώνομαι με το να κάθομαι να κάνω λεπτομερή ανάλυση της κάθε μιας αερολογίας για να δείξω με ποιόν ακριβώς τρόπο πρόκειται για αερολογία όπως έκανες εσύ. […]
    Θεωρώ ότι έχω την υποχρέωση να συμμετάσχω με πολιτισμένο τρόπο ενόσω η άλλη πλευρά κάνει χρήση της γλώσσας και της λογικής. Όταν η άλλη πλευρά ξεφύγει, τα πάντα επιτρέπονται.

    Αν κάποιος θυμώνει με αυτού του είδους τις πρακτικές και θέλει να το εκφράσει, καλώς να το εκφράσει! Και ο χλευασμός μέσα στο παιχνίδι είναι.

    Εγώ πάλι πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κάνω ανάλυση για να δείξω με ποιον ακριβώς τρόπο αυτό που μοιάζει σαν σημαντικό και σοβαρό επιχείρημα είναι στην πραγματικότητα αερολογία. Και τούτο αφ’ ενός γιατί ο συνομιλητής μου το καταθέτει καλή τη πίστη θεωρώντας το επιχείρημα ουσίας, κι αν εγώ διαφωνώ έχω χρέος να του εξηγήσω γιατί διαφωνώ, αφ’ ετέρου (και κυρίως) επειδή το διάλογο τον διαβάζουν και άλλοι.

    Είναι σημαντικό για μένα να κατανοήσουν οι αναγνώστες ότι από την μία πλευρά υπάρχουν λογικά επιχειρήματα ενώ από την άλλη αερολογίες. Αν αρκεστώ στον χλευασμό, θα δώσω την εντύπωση, τόσο στον συνομιλητή μου όσο και στους αναγνώστες, ότι δεν έχω επιχειρήματα και θα δημιουργήσω αρνητική εντύπωση για το άτομό μου. Πολύ απλά, θα χάσω το δίκιο μου και ο αερολόγος θα βρεθεί δικαιωμένος.

    Οι αναγνώστες που είναι πεπεισμένοι ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αέρας κοπανιστός, δεν έχουν ανάγκη να πειστούν. Με ενδιαφέρει όμως πολύ η εντύπωση που δημιουργείται στους αναγνώστες που προβληματίζονται για τα θρησκευτικά θέματα και δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη. Αυτοί οι άνθρωποι εύκολα μπορεί να εντυπωσιαστούν από μεγαλόσχημες ρήσεις και να σκεφτούν “καλά τα λέει ετούτος” και αν από την άλλη δουν χλευασμό και προσβολή να σκεφτούν “κοίτα τους κάφρους, μόνο να κοροϊδεύουν ξέρουνε”.

    Αυτός είναι ο βασικός λόγος που μπαίνω στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσω ξανά και ξανά, κι ας ξέρω ότι οι θέσεις της θρησκείας είναι εξ ολοκλήρου παράλογες.

    Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο συνομιλητής μου έχει, κατά τα φαινόμενα, αγαθές προθέσεις. Αν έβλεπα διάθεση προσβολής, πρόκλησης, διάλυσης της συζήτησης, δεν θα καθόμουν να συζητήσω (όπως καλά γνωρίζετε από τις απαντήσεις μου σε τέτοια άτομα στο μπλογκ του Διαγόρα και αλλού). Θα το έριχνα στην πλάκα. Αν όμως βλέπω ότι ο άλλος έχει ειλικρινή διάθεση συζήτησης, δεν μπορώ παρά να το σεβαστώ.

  5. philalethe00 permalink
    1 November 2009, 03:29

     

    Εκτός από τραχανά, μάλλον θα χρειαστεί να απλώσω και σεντόνι(!) . 🙂

    Λοιπόν, σοβαρά, για να δούμε, με την σειρά:
    @Διαγόρας ο Μήλιος
    Αυτό το γλωσσικό αμάρτημα στο οποίο υποπίπτεις λέγεται βερμπαλισμός. Αν ξεκινούσες να λες κάτι “έναρθρο”, λοιπόν, θα μπορούσα και εγώ να τοποθετηθώ ίσως.

    @Batcic
    Αγνοείς στοιχειώδη θέματα και όρους της επί 2000 χρόνια “παραδομένης ιδεολογίας” του τόπου σου, για να το πω με μαρξιστικούς όρους, όπως ο μεγάλος μαρξιστής θεωρητικός Κωστής Μοσκώφ. Κάθαρση, φωτισμός, θέωση, μανικός έρως, νηφάλια μέθη, χαρμολύπη, προορατικό, διορατικό, χάρισμα διάκρισης πνευμάτων, όλα αυτά σου φαίνονται κινέζικα, έτσι; Δεκτό. Απλώς, καταλαβαίνεις, ότι η τελική σου παρατήρηση είναι άστοχη.

    @Αόρατη Μελάνη
    Η ελληνική παράδοση έχει από πολύ παλιά ένα στοιχείο. Τον αποφατισμό. Και ένας δεύτερο στοιχείο, την σωστή γνωσιολογία που γνωρίζει και υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του Λόγου. Από την άλλη, η -μ.Καρόλου του Μέγα- Δύση, όπως σωστότατα λέει ο πολιτισμικός πρόσφυγας δυτικός Λ. Γκεμερέυ, φοβόταν ο,τιδήποτε εκτός της Ratio, π.χ. το “συναίσθημα”, που ταύτισε μάλιστα με τον αρχαιοελληνικό Λόγο, θεμελιωδώς από τον Μεσαίωνα και μετά. Αυτά είναι τεράστια θέματα. Κάποιες βασικές τοποθετήσεις προσπαθώ να κάνω εδώ:

    http://philalethe00.wordpress.com/2009/10/11/christian-and-secularist-feminists/

    Όσοι έχετε δανειστική βιβλιοθήκη κοντά στο σπίτι, μπορείτε να ζητήσετε και το “Θρησκευτικό βίωμα στον Πλάτωνα”, που είναι η διδακτορική διατριβή του Ε.Π. Παπανούτσου, της “Ενώσεως Κέντρου”, Υπουργού Παιδείας, θα σας δώσει πολλή τροφή για σκέψη. Ή, για κάτι πιο εναλλακτικό, δείτε την “Ανατολική αυτοκρατορία” του Ν. Χειλαδάκη.

    Δεύτερον, για το ταυτολογικό περί της ενωσης με τον Θεό, είναι σαφές. Αλλά αφού μιλάμε για κάτι τόσο αόρατο, συνήθως, όσο τα νετρίνα και το σωματίδιο Higgs και την ακτινοβολία από τον σωλήνα καθοδικών ακτινών λόγω του οποίου επικοινωνούμε τώρα, μπορώ να μιλήσω περιγραφικά και στο περίπου. Αυτή είναι η ιλιαδορωμέικη παράδοση. Περίπου. Αποφατισμός, που έλεγα και πριν. Δικαίωμα του καθενός να είναι Δυτικόφρονας. Όμως, να έχουμε πορεία με επίγνωση, έτσι; Και βέβαια δεν χρειάζεται να πω πράγματα τύπου “πώς το κατάλαβες πως είσαι ερωτευμένος”. Το λέει όλη σου η ύπαρξη. Έτσι είναι και με τον Θείο έρωτα.

    Τρίτον, πρέπει να μάθουμε επιτέλους λίγα πράγματα για την επιστημολογία, την επιστήμη της επιστήμης. Δεν περιμένω να γνωρίζετε τον επιστημολογικό αναρχισμό του Feyerabend ούτε την “δομή των επιστημονικών επαναστάσεων” του Kuhn ούτε τον homme-machine του Λαμετρί ούτε τον homo oeconomicus της οικονομικής θεωρίας. Αλλά περιμένω να αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι η επιστημονική έρευνα, είτε στις θετικές είτε στις “επιστήμες του ανθρώπου” ξεκινάει με αξιωματικές παραδοχές γνωσιοθεωρητικές. Ως γνώση αναγνωρίζεται αυτό, το τάδε ή το δείνα, π.χ. οι αισθήσεις στην αισθησιαρχία ή οι ιδέες στον (δυτικό) “ορθολογισμό”. Από την άλλη, ο Ιανσενιστής Πασκάλ, ο μυστικιστής Πυθαγόρας, ο αποφατιστής ιατροφιλόσοφος Carrel, ο Χριστιανός μικροβιολόγος Παστέρ, ο μοναχός εφευρέτης της γενετικής Μέντελ, ο φιντεϊστής αποφατικός κορυφαίος της φιλοσοφίας του 20ου αι. Wittgenstein, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας κτο. είχαν άλλες απόψεις για την γνωσιοθεωρία. Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε, ότι αυτές οι γνωσιοθεωρητικές θέσεις ξεκινάνε από “ανορθολογικές” παραδοχές, όπως έλεγε και ο Π. Κονδύλης. Τίποτα δεν μας αποδεικνύει ορθολογικά, δηλαδή, ότι ο θετικισμός που πρεσβεύουν χωρίς να μας το λένε ή χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί “θρησκευτικοί αθεϊστές”(τρανταχτό παράδειγμα αυτού του αθεϊστικού θετικισμού ο Αύγουστος Comte) είναι η μόνη γνωσιοθεωρία. Οι επιστημολόγοι δεν έχουν καταλήξει καν στο αν υπάρχει απόλυτη αλήθεια, δηλαδή μεταξύ του φιλοσοφικού σχετικισμού ή μη..

    Αυτά, νομίζω, γενικά, με διάθεση ανταλλαγής απόψεων. Αθεϊστές φίλους έχω πάρα πολλούς, και εκτός ελαχίστων(ενός-δύο, το πολύ) που με βλέπουν ως…… απειλή για τις μεταφυσικές πεποιθήσεις τους(θρησκεία του αθεϊσμού, που λέμε), με τους υπόλοιπους έχουμε έξοχες συζητήσεις. Βέβαια, η εμπειρία μας(και μου) λέει, ότι αλλαγή στις απόψεις αυτές αρχίζει να υπάρχει βασικά με την προσευχή για τον Άλλο. Έτερον εκάτερον. Πολλές ευχές.

    ΥΓ Είστε ευπρόσδεκτοι -χρειάζεται να το πω;- στο ιστολόγιό μου να τα συζητήσουμε, ελεύθερα. Έχω δεχτεί απαξάπασες τις θέσεις, ακόμα και αυτές που α π λ ώ ς ήταν ένα υβρεολόγιο.

  6. 1 November 2009, 10:17

     

    Δεύτερον, για το ταυτολογικό περί της ενωσης με τον Θεό, είναι σαφές. Αλλά αφού μιλάμε για κάτι τόσο αόρατο, συνήθως, όσο τα νετρίνα και το σωματίδιο Higgs και την ακτινοβολία από τον σωλήνα καθοδικών ακτινών λόγω του οποίου επικοινωνούμε τώρα, μπορώ να μιλήσω περιγραφικά και στο περίπου.

    Το σωματίδιο higgs και οι ακτινοβολίες είναι μεν αόρατα, αλλά είναι αντιληπτά από τις αισθήσεις μας, με την μεσολάβηση τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο θεός όχι. Δεν καλούμαστε να δεχτούμε την ύπαρξη του σωματιδίου higgs με την πίστη και τον θείο έρωτα, αλλά με φυσικά τεκμήρια. Καμμιά σχέση λοιπόν.

    Και βέβαια δεν χρειάζεται να πω πράγματα τύπου “πώς το κατάλαβες πως είσαι ερωτευμένος”. Το λέει όλη σου η ύπαρξη. Έτσι είναι και με τον Θείο έρωτα.

    Ο θείος έρωτας, όπως και ο επίγειος, δεν μας δίνει καμμία πληροφορία για το αντικείμενό του, παρά μόνο γι ατο υποκείμενό του. Το να νιώθεις ερωτευμένος με μια κοπέλα δεν αποδεικνύει ότι η αγπαημένη σου υπάρχει, ούτε ότι είναι το πιο υπέροχο και μαγικό πλάσμα του κόσμου. Αποδεικνύει μόνο ότι είσαι ερωτευμένος, τίποτε άλλο. Το ίδιο και με τον θείο έρωτα. Το ότι νιώθεις την ύπαρξη του θεού μέσα σου, δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει θεός. Δείχνει μόνο ότι νιώθεις την ύπαρξη του θεού μέσα σου. Αυτό μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά δεν σε δικαιώνει να δηλώνεις άνευ αμφιβολιών ότι υπάρχει θεός.

    η επιστημονική έρευνα, είτε στις θετικές είτε στις “επιστήμες του ανθρώπου” ξεκινάει με αξιωματικές παραδοχές γνωσιοθεωρητικές

    Η επιστημονική έρευνα ξεκινά με την διατύπωση υποθέσεων και προχωρά με την πειραματική εξακρίβωση της ισχύος αυτών των υποθέσεων. Διατυπώνω π.χ. την υπόθεση “υπάρχει θεός”, σχεδιάζω ένα πείραμα για να διαπιστώσω την ύπαρξή του, εκτελώ αυτό το πείραμα και το θέτω υπ’ όψη των ομοτίμων μου για να εξετάσουν τα αποτελέσματα.

    Οι επιστημολόγοι δεν έχουν καταλήξει καν στο αν υπάρχει απόλυτη αλήθεια, δηλαδή μεταξύ του φιλοσοφικού σχετικισμού ή μη…

    Σε θέματα καθαρά θεωρητικά και φιλοσοφικά ίσως να μην υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Σε θέματα φυσικά όμως υπάρχει και διαπιστώνεται πειραματικά. Και η υπόθεση της ύπαρξης θεού είναι ένα θέμα καθαρά φυσικό, από την στιγμή το υποτιθέμενο αυτό ον αλληλεπιδρά με την ύλη.

    Αν ονομάσουμε “θεό” την αγάπη ή την κατανυκτική έκσταση ή κάτι άλλο εξίσου υποκειμενικό, μπορούμε θαυμάσια να πουμε ότι υπάρχει. Τότε όμως θα πρέπει να ξεχάσουμε όλους τους ορισμούς περί “δημιουργού του κόσμου” και τα παρόμοια.

  7. Βαγγέλης permalink
    1 November 2009, 17:14

     

    Αγαπητοί μου συνομιλητές, αφήνοντας χώρο και χρόνο στον εαυτό μου για να μελετήσω τις απόψεις σας, αισθάνομαι πως παραμένει δύσκολο να εξηγήσει κανείς αυτό που πραγματικά δεν εξηγείται κι αυτό που με καμία λογική δύναμη δεν αποδεικνύεται.
    Έχετε απόλυτα δίκιο σε πολλά απο όσα αναφέρατε. Με μια βέβαιη ματιά γύρω μου, τα πάντα μου μαρτυρούν πως ένα τραπέζι υφίσταται ως τέτοιο, έχει συγκεκριμένο σχήμα και τέσσερα πόδια για να στηρίζεται στη γη, επειδή ακριβώς ο δέκτης ενός τέτοιου θεάματος είμαι εγώ και μάρτυρας τούτης της πραγματικότητας είναι τα ίδια μου τα μάτια.
    Όλα γύρω μου υφίστανται εφόσον η λογική μου μπορεί να τα αντιληφθεί και να τα ερμηνεύσει. Εξάλλου το αντιληπτικό μου πεδίο συνηθίζει να λαμβάνει σήματα μέσω αυτής της γνώριμης και οικείας διαδικασίας και συνήθως αρνείται κι αντιδρά σε οτιδήποτε βασίζεται σε μη λογικές διεργασίες.
    Κι εγώ, λοιπόν, ήμουν κάποτε άθεος.
    Γκρέμισα τα πάντα μέσα μου, όσα δηλαδή μου είχαν κτίσει οι άλλοι για μένα, αποτίναξα απο πάνω μου κάθε είδους δογματισμούς και προκαταλήψεις και ξεσκόνισα απο τους ώμους μου Θεούς και δαίμονες, μικρούς ή μεγαλόσχημους αγίους κι αυστηρούς Αρχαγγέλους με τις πύρινες ρομφαίες τους.
    Δημιούργησα έναν τέτοιο σεισμό στα κατάβαθά μου που τουλάχιστον για μένα δεν είχε προηγούμενο. Αποφάσισα να ξαναδώ τον κόσμο απο την αρχή. Να ξανανταμώσω την ζωή με μια νέα, ανανεωμένη και φρέσκια ματιά.
    Να συγκριθώ με τα προβλήματά μου και να τα αναθεωρήσω ως φυσικά εμπόδια κι όχι ως ουρανοκατέβατες δοκιμασίες. Σήκωσα το βλέμμα μου και αντίκρισα τις αρρώστιες και τον πόνο ως μια φυσική εξέλιξη κάτω απο κάποιες προφανώς αρνητικές συνθήκες, και τον πόλεμο και την αδικία ως μια προαιώνια πανανθρώπινη πάθηση του Εγώ.
    Με λίγα λόγια, χαμογέλασα πικρά με τους ανθρώπους εκείνους που πίστευαν σε έναν πλασματικό Θεό, σε μια ανώτερη δύναμη που αρέσκεται να παίζει επικίνδυνες ζαριές με την μοίρα του άμοιρου ανθρώπου….
    Τότε, λοιπόν, ανακάλυψα εκείνο το τραπέζι που σας έλεγα, το τραπέζι της λογικής μου, την αλήθεια των ματιών μου, και την εξύψωση των λογικών μου διεργασιών.
    Η εποχή εκείνη ήταν σαφώς ενδιαφέρουσα και σχεδόν ασφαλής, με την έννοια ότι τα πάντα πλέον με δίδασκαν πως, η μεγαλύτερη ασφάλεια είναι η γνώση του αυτονόητου της ανασφάλειας. Δεν υπήρχε πουθενά Θεός. Κανένας Θεός που να χαρίζει θαυματουργική εύνοια και προστασία. Καμία πιθανότητα να σωθώ απο ένα αεροπορικό δυστύχημα επειδή θα προσευχηθώ στον Παντοδύναμο. Κανένα έλεος απο τους άδειους ουρανούς.
    Και ξέρετε αυτό, μου έδινε περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγά σιγά μου έσβηνε τους μυστικούς μου φόβους. Δηλαδή, περίσσια, αυθεντική ελευθερία!
    Αρα, λοιπόν, τι ήταν για μένα τελικά εκείνος ο Θεός;
    Αν τα βάλουμε τα πράγματα κάτω και το σκεφτούμε απλά, Θεός για μένα σήμαινε φόβος, εξάρτηση, περιορισμός προσωπικών ελευθεριών, μιζέρια και άποδοχή φτηνών μεθόδων χειραγώγησης των ατομικών μου επιλογών.
    Με άλλα λόγια, πίσω απο την έννοια Θεός, κρύβονταν ερμητικά η ισχυρότερη δύναμη των πάντων, η μόνη αλήθεια πίσω απο το μεγάλο ψέμα.
    Η αμαρτία!
    Ήταν αυτή η πνιγηρή ενοχή που εδημιούργησε τον αναγκαίο Θεό, δηλαδή το κατασκεύασμα εκείνο εκ του οποίου θα εκπορεύεται η τιμωρία ή η επιβράβευση, κρατώντας πάντα ως μέτρο την αμαρτία.
    Η θρησκεία, δηλαδή.
    Κατάλαβα πως θρησκεία κι αμαρτία προχωρούσαν ανέκαθεν μαζί και συμπορεύονταν σε κοινούς δρόμους πάνω απο την ανθρώπινη ιστορία. Μέσα απο την αμαρτία ξαναέβλεπα τον Θεό ως τιμωρό και δυνάστη, εισαγγελέα της συνειδήσεως μου και εμπαθή σε σχέση με τις προσωπικές μου επιλογές. Έβλεπα ανθρώπινα συστήματα που προσπαθούσαν να με ελέγξουν και να με χειραγωγήσουν. Είδα ξεκάθαρα πως πίσω απο τους Πάπες και τους ρυθμιστές των δήθεν Θεικών εντολών δεν υπήρχε τίποτα, τίποτα που να αποδεικνύεται, τίποτα που μιλάει στην ψυχή μου, τίποτα που αγαπά, τίποτα που να σώζει και να προνοεί για το καλό όλων εκείνων των μικρών κι αθώων παιδιών που βομβαρδίζονται αναίτια απο τους θεότρελους κοσμοκράτορες του κόσμου.
    Τώρα θα μου πείτε, γιατί σας τα λέω όλα αυτά;
    Σε τι θα μπορούσαν να σας ενδιαφέρουν όλα αυτά τα προσωπικά μου βιώματα; Αν και σας οφείλω μια προκαταβολική συγνώμη για όλη αυτή την πολυλογία μου, παρόλα αυτά σας γνωστοποιώ πως ήταν απαραίτητο να αναφερθώ σε όλη ετούτη την διαδρομή διότι τελικώς δεν ήταν τυχαία.
    Ηταν μια υπέροχη αφορμή για να ξεσκάψω βαθύτερα τα αίτια τούτου του μεγάλου κακού. ΄Επρεπε να ανακαλύψω, έστω και μετά απο τον Νίτσε, τους λόγους που οι άνθρωποι την είχαν πατήσει τόσο καλά.
    Κι έτσι ξεκίνησα ένα διαφορετικό ταξίδι. Είχα μηδενήσει το κοντέρ. Τα πήρα όλα απο την αρχή. Απο το Άλφα. Εγκαινίασα μια μυστική και απόλυτα προσωπική έρευνα.
    Δεν μελέτησα μονάχα τους Ευαγγελιστές, όπως μερικοί απο εσας μου είπατε, αλλά κάθε τί που να σχετίζεται με την έννοια Θεός. Όχι μονάχα την Βίβλο, ή το Κοράνι, άλλα και μέσω της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας διέτρεξα μέχρι τους λεγόμενους Πατέρες της Ανατολικής Εκκλησίας. Τους νηπτικούς κι ασκητικούς Πατέρες της Ορθοδοξίας. Μελέτησα και υποσημείωνα παντού. Κι αν ξανακοιτάξω πάλι εκείνες τις πλάγιες υποσημειώσεις μου, τις πάμπολλες εκείνες υποσημειώσεις μου, με έκπληξή μου θα δώ μια λέξη να επαναλαμβάνεται παντού. Ξανά και ξανά. Η λέξη αυτή είναι η ” Αγάπη”.
    Αν, όμως, ψάξω καλύτερα, δύσκολα θα βρώ την λέξη ”αμαρτία”.
    Εντωμεταξύ πλάι στον Θεό έρχεται η λέξη αγάπη. Πλάι στον άνθρωπο έρχεται η λέξη αμαρτία. Κι ανάμεσα στην λέξη Θεός και στην λέξη άνθρωπος έρχεται και ξαναέρχεται και πάλι η λέξη ΄΄αγάπη΄΄.
    Εκεί άρχισε το πράγμα να δυσκολεύει κάπως για μένα.
    Πρώτον κατάλαβα πως ο Θεός δεν αποδεικνύεται. Με τίποτα.
    Η αγάπη, όμως, αποδεικνύεται. Γιατί όταν ο άνθρωπος βιώσει την αγάπη, την βιώνει ως θεός. Μεγαλύνεται και τεντώνει την ύπαρξή του μέχρι εκεί που δεν διανοείται ο ανθρώπινος νους. Αν και τόσο μικρός, τόσο ασήμαντος και θνητός, μέσω της αγάπης φαντάζει αθάνατος και μέγας.
    Γι΄αυτό, φαίνεται και κάποιοι πιστοί άνθρωποι αρνούνται να αποδείξουν αυτό που νιώθουν, την ένθεη δηλαδή κατάστασή τους, διότι εκ των προτέρων γνωρίζουν πως είναι αδύνατο να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Να μιλήσουν με λογικούς όρους περί αγάπης κι άρα περί μιας αυθεντικής σχέσης τους με του άνθρωπο και μέσω αυτού με τον Θεό.
    Για εκείνους τους πιστούς ο Θεός υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι. ‘Οσο υπάρχει ζωή και χρόνος. Όσο μεγαλύνουν την αγάπη τους τόσο διαγράφουν μέσα τους την πραγματική έννοια του Θεού. Τόσο σχετίζονται μαζί του, ανεξάρτητα αν εμείς συζητάμε όσα συζητάμε εδω πέρα, ανεξάρτητα αν εμείς τον κοιτάμε με εκείνο το ιδιαίτερο χαμόγελο της υποτίμησης.
    Κι όσον αφορά εμένα, φίλοι μου, ναι, ξανάχτισα τον κόσμο μου απο την αρχή και θεμελίωσα τις αρχές μου κατα τον τρόπο μου.
    Πιστεύω πως αν αγαπήσω αληθινά, θα συναντήσω το Θείο.
    Δεν πρόκειται όμως να συναντήσω το Θείο δίχως να αγαπήσω ολοκληρωτικά. Μάλλον, δεν κρύβεται πίσω απο την λογική.
    Πίσω απο την λογική κρύβεται ο Θεός μέσα απο το πρίσμα της αμαρτίας.

  8. 1 November 2009, 17:34

     

    Βαγγέλη, δεν έχω τίποτα να πω για την προσωπική εμπειρία σου με αυτό που επιλέγεις να ονομάσεις “θείο”. Η προσωπική εσωτερική πορεία του καθενός είναι σεβαστή και αποδεκτή ως τέτοια και δεν επιδέχεται λογική ανάλυση.

    Τα μόνα σημεία που έχω ένσταση, όχι στο δικό σου σχόλιο αλλά στις περί θεού συζητήσεις γενικότερα, είναι
    1. Στην χρήση τέτοιων υποκειμενικών βιωμάτων ως αδιάσειστων – υποτίθεται – αποδείξεων της αντικειμενικής ύπαρξης ενός όντος που ονομάζεται “θεός”, και
    2. Στην σύγχιση που δημιουργείται από την ασάφεια της έννοιας “θεός”. Αν ως “θεό” ορίσεις την αγάπη και την έκσταση που βιώνεις υποκειμενικά μέσα σου (έστω ως απόρροια της μελέτης κάποιων κειμένων ή της τήρησης κάποιων τελετουργικών) τότε δεν μπορώ παρά να δεχτώ ότι υπάρχει – μέσα στο μυαλό σου και μόνο, εννοείται. Όμως η χρήση της λέξης θεός δημιουργεί αναπόφευκτα συνειρμούς με με την παραδοσιακή έννοια του θεού (συνειδητή παντοδύναμη οντότητα που δημιούργησε τον κόσμο και εξακολουθεί να αλληλεπιδρά με αυτόν) – κι εκεί αρχίζει το πρόβλημα.

    Η λέξη “θεός” έχει φορτιστεί με πολύ συγκεκριμένη σημασία στην πορεία των αιώνων. Οι ορισμοί της έχουν δοθεί από τις θρησκείες και είναι σαφείς, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό έχω σοβαρές αντιρρήσεις για τη χρήση της λέξης “θεός” ασαφώς για κάθε λογής υπερβατικές κι εκστατικές εμπειρίες: γιατί δημιουργούν την εντύπωση ότι επειδή οι εμπειρίες αυτές υπάρχουν, θα πρέπει να υπάρχει και το ον στο οποίο εστιάζουν ως σημείο αναφοράς – πράγμα που δεν ισχύει λογικά.

    Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω την τελευταία φράση σου: “Πίσω απο την λογική κρύβεται ο Θεός μέσα απο το πρίσμα της αμαρτίας.” Κατά ποια έννοια θεωρείς ότι συμβαίνει αυτό;

    Εγώ προσεγγίζω την έννοια του θεού με τη λογική, και σε διαβεβαιώ ότι δεν βλέπω καμμιά ταύτιση με το πρίσμα της αμαρτίας. Ίσως εσύ να το αντιλήφθηκες έτσι, μην ξεχνάς όμως ότι η δική σου εμπειρία δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με τις εμπειρίες των άλλων. Η λογική προσέγγιση καταλήγει σε απόρριψη τόσο της έννοιας του “θεού” όσο και της έννοιας της “αμαρτίας”. Μήπως η δική σου παλιά αντίληψη του θεού της ενοχής και της αμαρτίας δεν είχε τόσο να κάνει με τη λογική όσο με τον τρόπο που σου είχαν παρουσιάσει τον θεό από το περιβάλλον σου; (κάτι που συνέβη σε πολλούς από εμάς).

  9. philalethe00 permalink
    1 November 2009, 20:00

     

    @Αόρατη Μελάνη
    Ευχαριστώ για τις γόνιμες απαντήσεις. Θέτεις θεμελιώδη ζητήματα. Συνοπτικά:
    1)Τις αντιλήψεις σου διαπερνά η α ι σ θ η σ ι α ρ χ ί α. Η αισθησιαρχία είναι ένα φιλοσοφικό ρεύμα που πρεσβεύει, ότι το μόνο υπαρκτό είναι αυτό που γίνεται αντιληπτό από τις πέντε αισθήσεις τις τετριμμένες, όραση, ακοή, κτλ. Ο υπαρξισμός, π.χ., που κυριαρχούσε μισό αιώνα πριν(ενώ η αισθησιαρχία στην πρώιμη νεοτερικότητα, βλέπε Λοκ κτο.) έχει τελείως άλλη αντίληψη για αυτά τα θέματα.
    2) Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν ΄”από του οράν το εράν” και “οφθαλμός πηγή έρωτος”. Πέραν αυτών, όμως, ο θείος έρωτας έχει να κάνει με κάτι απολύτως υπαρκτό πνευματικά, με σαφείς και σταθερές χωροχρονικά ιδιότητες(του Πνεύματος, που λέμε), αλλά και εξωτερικά, ακόμη. Απλώς, είναι σαφές, ότι το εξωτερικό σε αναγκάζει. Π.χ. αν σε επισκεπτόταν η Αγία Ευφημία, θα ήσουν αναγκασμένη να “πιστέψεις”. Αλλά τότε, δεν υπήρχε αναζητητική διάθεση κτλ.
    3)Η επιστημονική έρευνα ξεκινάει από αξιωματικές παραδοχές, που δεν μπορεί να αποδείξει. Αυτό είναι ένα. Αν είναι σωστές, έχει καλώς. Δεύτερον, είναι, ότι ξεκινά ασπαζόμενη μία μεθοδολογία, και μία γνωσιοθεωρία, μία επιστημολογία. Κατά συνέπεια, ό,τι ξεφεύγει από αυτήν την μέθοδο, θεωρείται ξένο. Για αυτό, πολλοί, όπως ο Σρέντιγκερ, ο άθεος δαρβινιστής Στίβεν Τζέι Γκουλτ, ο Βίτγκενστάιν θεωρούν, ότι το πεδίο της ας πούμε μεταφυσικής είναι τελείως εκτός του πεδίου της επιστήμης. Με άλλα λόγια, απορρίπτουν αυτό που λέμε ε π ι σ τ η μ ο ν ι σ μ ό, άλλως scientisme. Βέβαια, η (Ορθόδοξη) θεολογία ως “¨περί Θεού επιστήμη” κατά Νικολάι Μπερντιάεφ, είναι θετική επιστήμη, μεθοδολογικά. Δηλαδή, έχουμε το πείραμα, την παρατήρηση(αυτό που λέμε “θέα του Θεού” ή θεώρία ή φωτισμό ή θέα του Ακτίστου φωτός ή πολλά άλλα), την επανάληψη κτλ. Είναι σαν να έχουμε ένα τέτοιο τηλεσκόπιο. Για αυτό μιλάμε για θεοπτική επιστήμη, θεόπτες, θεοπτία κ.λπ.
    4)Εδώ κάνουμε λόγο για επιστημονικά παραδείγματα/paradigms. Η επιστήμη βασίζεται στην επιστημολογία ή καλύτερα στην φιλοσοφία των επιστημών, κατά κοινή παραδοχή νομίζω ή μάλλον εξ ορισμού. Οπότε, η επιστήμη έχει ισχυρότατο βαθμό ας το πω στην γλώσσα που χρησιμοποιείς(διότι ο Ευρωπαίος υπαρξιστής Χάιντεγκερ, ως -μία- κορυφή της φιλοσοφίας του 20ου αι, θα μας έλεγε, ότι το υποκειμενικό, το υπαρξιακό, και όχι το αισθησιακό ή το πραγματικό, είναι το κατ’αρχήν υπαρκτό και πραγματικό) υποκειμενικότητας. Όσον αφορά την αλληλεπίδραση του Θεού με την φύση και με την ύλη, βεβαίως υπάρχει. Και ο άνθρωπος σωματοψυχή είναι, σώμα και ψυχή ομότιμα.

    Συνεπώς, πρέπει να προσέξεις να μην απολυτοποιείς τις αισθήσεις σου και την Ratio ως πηγή γνώσης. Αυτό είναι φιλοσοφική άποψη. Θυμίζω, ότι μεγάλοι φιλόσοφοι ακόμη και ιδεοκράτες όπως ο Καρτέσιος έλεγαν, ότι για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι, ότι σκεπτόμαστε και ότι αμφιβάλλουμε. Je pense donc je suis. Αυτά επί τροχάδην.

  10. 2 November 2009, 00:48

     

    Δεν αμφιβάλω ότι ο θείος έρωτας είναι υπαρκτός πνευματικά – όπου πνευματικά, εννοώ διανοητικά, δηλαδή μέσα στη σκέψη αυτού που τον βιώνει. Αρνούμαι όμως να δεχτώ χωρίς φυσικά τεκμήρια ότι αυτός ο θείος έρωτας έχει φυσικό αντικείμενο.

    Αν δω την αγία Ευφημία ξαφνικά, δεν θα “πιστέψω” στην ύπαρξή της, απλώς θα την διαπιστώσω, όπως διαπιστώνω την ύπαρξη του λεωφορείου που με παέι στη δουλειά μου. Όπως σωστά είπες, έχω αισθησιαρχική αντίληψη. Δέχομαι μόνον ό,τι μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις και ο νους μου. Δέχομαι να γνωρίσω, δεν δέχομαι να πιστέψω.

    Πρόκειται για δυο ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις του κόσμου.

    Η αναζητητική διάθεση, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, οδηγεί πάρα πολύ κόσμο να βιώνει πράγματα που δεν υπάρχουν. Αναζητώντας με πάθος τον θεό, τελικά τον βρίσκεις: τον βιώνεις μέσα σου. Θεωρώ πολύ πιθανότερο να πρόκειται για αυθυποβολή παρά για αληθινή εμπειρία επαφής με ένα υπαρκτό ον, από τη στιγμή που δεν υφίστανται εξωτερικά τεκμήρια της ύπαρξης αυτού του όντος.

    Η έννοια του “επιστημονισμού” νομίζω ότι είναι απλό παιχνίδι με τις λέξεις. Οι φυσικές επιστήμες είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο για την ερμηνεία του κόσμου. Χάρη σε αυτές έχουμε κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο γύρω μας κι έχουμε κατορθώσει να τον χειραγωγήσουμε. Η εμβέλειά τους αυξάνει διαρκώς. Δεν συντρέχει λόγος να υποθέσουμε ότι υπάρχουν θέματα που βρίσκονται “έξω” ή “υπεράνω” των δυνατοτήτων τους. Είναι προς συμφέρον μας να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε αυτές τις δυνατότητες όσο μπορούμε περισσότερο.

    Η λέξη σωματοψυχή κατά τη γνώμη μου είναι ένα λογοπαίγνιο. Η έννοια της ψυχής είναι μια μεταφορά που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το σύνολο των συναισθημάτων και των σκέψεών μας, το σύνολο της διανόησης. Η διανόηση είναι μια οργανική λειτουργία, είναι μέρος του σώματος. Δεν αναγνωρίζω καμμιά διάκριση σώματος-ψυχής: θεωρώ τον άνθρωπο μια ενότητα, έναν οργανισμό, ένα σώμα.

    Οι αισθήσεις και η λογική είναι η μόνη αξιόπιστη πηγή γνώσης σε ό,τι αφορά την κατανόηση του φυσικού κόσμου. Δεν χωρούν φιλοσοφικές απόψεις εδώ. Δεν μπορώ να εξερευνήσω την φύση του κόσμου με το να κάθομαι να συλλογίζομαι και να ομφαλοσκοπώ, ή να μελετώ αρχαίες γραφές και να διαλογίζομαι. Ο μόνος τρόπος να την εξερευνήσω είναι να αλληλεπιδράσω μαζί της με σχεδιασμένο και ελεγχόμενο τρόπο, να παρατηρήσω, να πειραματιστώ.

    Άλλες προσεγγίσεις, οι λεγόμενες ανθρωπιστικές, έχουν νόημα όταν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις (κοινωνιολογία, ψυχολογία – κάκιστη επιλογή του όρου, κατά τη γνώμη μου, μια που βασίζεται στην τόσο διφορούμενη λέξη “ψυχή”, αλλά τι να κάνουμε καθιερώθηκε). Όταν όμως πάμε στην έννοια του θεού, δεν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις: μιλάμε για μια εικασία σχετικά με την φύση του κόσμου, επομένως πρέπει να στραφούμε στις φυσικές επιστήμες.

    Νομίζω λοιπόν ότι δικαιώνομαι να επιμένω στην χρήση των αισθήσεων και του ratio ως πηγή γνώσης στο συγκεκριμένο θέμα.

  11. 2 November 2009, 00:50

     

    Και μια που πιάσαμε το θέμα, θέλεις να μου πεις τελικά τι σημαίνει κατά τη γνώμη σου “θεός”; Για να έχουμε και μια βάση να συζητάμε.

  12. 2 November 2009, 09:27

     

    Βέβαια, η (Ορθόδοξη) θεολογία ως “περί Θεού επιστήμη” κατά Νικολάι Μπερντιάεφ, είναι θετική επιστήμη, μεθοδολογικά. Δηλαδή, έχουμε το πείραμα, την παρατήρηση (αυτό που λέμε “θέα του Θεού” ή θεωρία ή φωτισμό ή θέα του Ακτίστου φωτός ή πολλά άλλα), την επανάληψη κτλ.

    Ένα πείραμα για να είναι δεκτό στις θετικές επιστήμες πρέπει να έχει επαναληψιμότητα, να μπορεί δηλαδή να το επαναλάβει καθένας, ασχέτως αν “πιστεύει” στο αποτέλεσμα ή όχι, ασχέτως αν του αρέσει το αποτέλεσμα ή όχι, και να λάβει τα ίδια αποτελέσματα. Το να βλέπει ένας πιστός το άκτιστο φως ενώ βρίσκεται σε έκσταση δεν συνιστά πείραμα. Το να διαπιστωθεί η ύπαρξη ακτίστου φωτος με ένα φωτόμετρο συνιστά πείραμα. (καλό είναι να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι η έκφραση “άκτιστο φως” είναι μεταφορική και αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση, και όχι σε κάποια υπαρκτή ακτινοβολία).

    Δεν έχω ακούσει ποτέ μου να έχει γίνει πείραμα (με την επιστημονική έννοια και όχι με την έννοια της προσωπικής εμπειρίας) που να αφορά την θεολογία και να έδωσε αποτελέσματα υπέρ της ύπαρξης “θεού” ή “ακτίστου φωτός” ή οποιουδήποτε άλλου “μεταφυσικού” ισχυρισμού. Αν υπάρχει έστω κι ένα, σε παρακαλώ πολύ να μας δώσεις στοιχεία.

  13. 2 November 2009, 10:33

     

    @Βαγγέλλης
    Μερικές σκέψεις πάνω στην ιστορία σου:
    Α. Δεν με κούρασε καθόλου το να την διαβάσω και καλώς την παρέθεσες!

    Β. Κατά την προσωπική μου άποψη, καλώς έπραξες και ακολούθησες τη συλλογιστική πορεία που περιγράφεις• αν μη τι άλλο, δείχνει σκέψη η οποία είναι καθ’ όλα σεβαστή!

    Γ. Θα συμφωνήσω πάντως με τη Μελάνη στο ότι τα προσωπικά βιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν διδάξιμες και γενικευμένες αποδείξεις περί αλήθειας.

    Δ. (Η μεγάλη μου ένσταση) Διάβαζα πολύ ευχάριστα τις απόψεις σου, οι οποίες έδειχναν να ακολουθούν έναν λογικό ειρμό όταν ξαφνικά πέφτω επάνω σε αυτό:

    Γιατί όταν ο άνθρωπος βιώσει την αγάπη, την βιώνει ως θεός.

    Τι είναι αυτό τώρα ρε συ Βαγγέλη; Πετάς ξαφνικά τον ορισμό του δόγματος και καταστρέφεις όλη την υπόλοιπη συλλογιστική! Πως μιλάς εξ’ ονόματος όλων των ανθρώπων;;; Επίσης ποιος το λέει ότι ο άνθρωπος βιώνει την αγάπη σαν θεός;;; Τέλος, εφόσον επιλέγεις να ορίσεις την αγάπη βάσει του θεού, επιβάλλεται πλέον να ορίσεις τι είναι ο θεός!!!
    Χωρίς παρεξήγηση, η όλη κατάληξη μου θυμίζει έναν ντετέκτιβ ο οποίος αρνείται πεισματικά να καταδικάσει αυτόν που όλοι υποδεικνύουν ως ένοχο! Επιμένει να ψάξει για στοιχεία, ξεκινάει μια ενδελεχή έρευνα, ξεψειρίζει τα πάντα, και ξαφνικά αναφωνεί: “Εντάξει, η κρέπα που έφαγα είχε μέσα άσπρη σοκολάτα, άρα ο τύπος είναι όντως ένοχος! “.

  14. Μαρία Χ. permalink
    2 November 2009, 13:53

     

    Διάβασα προσεκτικά τις απαντήσεις σας και τώρα είμαι ακόμη πιο σίγουρη ότι ο Θεός είναι αγάπη.
    Είναι πολύ σημαντικό να είναι ξεκάθαρες οι σκέψεις μας αλλά και οι έννοιες για τις οποίες μιλάμε. Κι αυτό δεν φαίνεται μέσα στους προβληματισμούς σας.
    ¨Έχει να κάνει με το σκεπτικό από το οποίο ξεκινάει κανείς.
    Καταρχήν μιλάμε για τον Θεό σαν να είναι ένα Ον έξω από εμάς που στέκει μακριά μας. Κάποιο Ον που μας υποσχέθηκε αγάπη και ευτυχία η δυστυχία και θλίψη τιμωρία η αποδοχή κλπ κλπ.
    Δηλαδή έναν Θεό με ανθρώπινες αδυναμίες.
    Έτσι η αγάπη βρίσκεται μόνο εκεί που τα πράγματα έρχονται όπως τα θέλουμε η εκεί που δεν υπάρχει πόνος και θλίψη.
    Για ποιόν Θεό λοιπόν μιλάτε;
    Η τι είναι αγάπη για σας;
    Είναι αγάπη μόνο όταν η ζωή μας υπόσχεται ευτυχία;¨Όμως τι είναι για σας η ευτυχία;
    Οι περισσότεροι φιλόσοφοι ανά τους αιώνες έχουν δεχτεί ότι η ευτυχία είναι συνάρτηση του είμαι . Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς έχουν την ευτυχία σε σχέση με το τι έχουν(έχω περιουσία, έχω παιδιά ,έχω τους ανθρώπους μου κ.α.)
    Ωστόσο το είμαι δεν προϋποθέτει μια βαθιά ελευθερία; Μια ελευθερία ωστόσο που δεν την έχουμε μέσα μας.
    Επίσης οι φιλόσοφοι ανά τους αιώνες συμφωνούν επίσης ότι σκοπός της ζωής μας είναι το να μάθουμε να αγαπάμε.
    Πως μπορούμε ωστόσο να μιλάμε για αγάπη όταν βάζουμε πάνω από όλα τον εαυτό μας; Πόσο συχνά δεχθήκαμε την αδυναμία μας απέναντι στην Ζωή και την Φύση ;
    Αντίθετα ο εγωισμός και η αλαζονεία μας χαρακτηρίζει.
    Που σημαίνει αυτόματα ότι δεν έχουμε μέσα μας Αγάπη.
    Μια και η Αγάπη με το να τα θέλω όλα όπως εγώ θέλω να είναι και με το γίνονται όλα όπως εγώ τα θέλω είναι δύο πράγματα αντίθετα.
    Ο Επίκτητος έλεγε : “Μη θέλεις τα γενόμενα να γίνονται ως εσύ θέλεις για να είσαι ευτυχής”
    Ο Αλ.Αινστάιν έλεγε στο βιβλίο του “Πως βλέπω τον κόσμο”
    “ότι η αξία ενός ανθρώπου εξαρτάται από το κατά πόσο έχει ξεπεράσει το εγώ του και μόνο από αυτό”
    Επίσης ο St. Hawking λέει συχνά ότι οι επιστήμονες βρίσκονται συνεχώς μέσα σε διαρκής ενδείξεις για την ύπαρξη του Θεού αλλά πουθενά σε μια απόδειξη . για την ύπαρξη του.
    Και είναι απόλυτα φυσικό να μην υπάρχει απόδειξη .
    Ο Θεός είναι μέσα στον καθένα από εμάς είναι Αγάπη και γι αυτό δεν έχει ανάγκη επιστημονικής απόδειξης.
    Αν εμπιστευθούμε την ζωή και αφεθούμε στην βαθιά φωνή που ακούγεται μέσα μας θα τον βρούμε και θα τον δούμε με τα μάτια της ψυχής μας .
    Οι επιστήμονες όλο και συχνότερα δέχονται ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα αυτή της ζωής που βλέπουμε αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της πνευματικής ζωής.
    Πιστεύεται ότι είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος έχει γεννηθεί με τα ένστικτα και τα ορμέμφυτα; Τα ένστικτα τον βοηθούν να επιβιώσει. Τα ορμέμφυτα είναι οι έμφυτες ορμές που υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και μέσα από αυτά οδηγούμαστε στην Τέχνη το Θέατρο και την Θρησκεία τρία πράγματα στην ζωή μας με την ίδια κοινή ρίζα . Το αόρατο στοιχείο.
    Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που οι Θρησκείες συχνά χρησιμοποιούν το θέμα της ανθρώπινης πίστης κι αυτό γιατί άλλο είναι η θρησκεία κι άλλο η πίστη και η αγάπη.
    Επίσης συχνά στα κείμενα σας αναφέρεστε στην βία στην Φύση η στον ανθρώπινο πόνο του καθενός από μας κά. Πολλές φορές τα περισσότερα συμβαίνουν ,αν το παρατηρήσουμε , από δικά μας λάθη. (πχ. Τα παιδιά πεθαίνουν στην Αφρική εξαιτίας μας ,εξαιτίας της ανθρώπινης κακίας )
    Ο Θεός διάβασα ακόμη ότι μπορεί να κάνει τα πάντα εκτός από το να στερήσει από τον άνθρωπο την Ελευθερία . Την Ελευθερία να αποφασίσει μόνος για το αν θα ακολουθήσει στην ζωή του τον δρόμο της αγάπης η όχι.

    Ακόμη κάποια από τα επιχειρήματα σας αναφέρονται στα ζώα . Τα ζώα μπορεί να σκοτώνουν για να ζήσουν αλλά δεν έχουν μίσος ούτε κακία. Μονάχα ο άνθρωπος ακόμη και σ αυτά δείχνει την έλλειψη της αγάπης του με το να τα χρησιμοποιεί με τον χειρότερο τρόπο. Τα ζώα δεν έχουν συνείδηση και γι αυτό δεν κάνουν κάτι κακό . Γι εμάς όμως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ότι χρησιμοποιούμε την Φύση σαν υπηρέτη μας κι όχι σαν μητέρα μας. Που σημαίνει ότι οφείλουμε να την σεβόμαστε και να την αγαπάμε. Οι συνέπειες αυτής της στάσης μας είναι σε όλους μας γνωστές(Περιβάλλον κλπ άλλωστε υπάρχει ένα μαθηματικό αξίωμα που λέει πως τα λάθη δεν διορθώνονται αλλά πληρώνονται)
    Αν το παρατηρήσουμε θα δούμε ότι κάθε απομάκρυνση μας από οτιδήποτε έχει μέσα του Αγάπη έχει συνέπειες σοβαρές για εμάς. Και αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός δεν μας αγαπά αλλά ότι εμείς ,σαν ελεύθεροι που είμαστε πλασμένοι ,επιλέγουμε και φεύγουμε μακριά από την Αγάπη.
    Μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τα λόγια του Αινστάιν;
    Μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε στην καρδιά μας την Αγάπη δηλαδή τον Θεό; Μήπως μέσα στον πόνο μας όταν χάνουμε κάποιον αγαπημένο μας άνθρωπο θα πρέπει να ζητήσουμε με αγάπη να δεχθούμε την πραγματικότητα αντί να γεμίζουμε την ψυχή μας με οργή;
    Ένας ποιητής ,νομίζω ο Μισώ η ο Πονζ έλεγε σε ένα ποιήμα του πόσο δύσκολο και κουραστικό έιναι το να είναι κανείς θυμωμένος

    Ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία και για τα επιχειρήματα σας
    Μαρία Χ

    ΥΓ. το ο θεός είναι αυγολέμονο ..θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικό…

  15. Βαγγέλης permalink
    2 November 2009, 13:56

     

    Αγαπητέ μου, Batcic, οτι κι αν πω απο δω και στο εξής φοβάμαι πως θα ερμηνευθεί ως διδασκαλία θρησκευτικού περιεχομένου, και δεν το επιθυμώ.
    Για την ακρίβεια δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση.
    Το μόνο που μπορώ να εκφράσω ως άποψη είναι το εξής:
    Όταν λέω οτι ο άνθρωπος βιώνει την αγάπη ως Θεός, δεν θέλω να θεωρήσω τον Θεό ως δεδομένο για όσους δεν τον πιστεύουν. Αλλά ακόμα κι να σας πω οτι η Αγάπη είναι Θεός πόσο άραγε αυτό διαφέρει απο έναν Θεό που είναι αγάπη;
    Με απλά λόγια εννοώ πως η συναισθηματική διεργασία της αγάπης και το βίωμα της σε κάθε δυνατή έκφανσή της, αναβιβάζει τον άνθρωπο ως είδος και τον μετουσιώνει στην ιδάνική του μορφή, σε μια ανώτερη εικόνα, ικανή να τον αποκαταστήσει στα πιο υψηλά του ανθρωπιστικά του ιδανικά.
    Η αγαπη υπερπηδά του στείρο Εγώ και τείνει απλόχειρα προς το Εσύ. Αναδεικνύει την συμμετοχή και γκρεμίζει το μοναχικούς πύργους της ατομικότητας. Θεραπεύει ψυχικές παθήσεις που προέρχονται απο την φτηνή λογική του μηδενισμού και κυριολεκτικά μεταμορφώνει την ξεπεσμένη εικόνα του σύγχρονου ανθρώπου.
    Αυτή η ιδεατή εικόνα στην οποία αναφέρομαι μετουσιώνει τον άνθρωπο σε υπεράνθρωπο, όσο απλός και καθημερινός αν φαίνεται. Είναι το μονοπάτι, το μόνο σίγουρο, το πιο απλό, το πιο μέγα.
    Ετσι περίπου δεν μας τον παρουσιάζει, μυθοπλαστικά, κι ο Νίκος Καζαντζάκης στον Τελευταίο Πειρασμό; Πλάι στον μυριοχτυπημένο άνθρωπο έρχεται αργά αλλά σταθερά, μετά απο αγώνα προσωπικό και κονταροκτυπήματα με το αντίπαλο Εγώ, να μετουσιωθεί ο νικητής Θεός. Δηλαδή, ο ανώτερος εσωτερικός άνθρωπος που κυοφορούμε μυστικά μέσα μας.
    Και για να συμβεί αυτό, ο μόνος τρόπος για να εκδηλωθεί τούτη η αλήθεια, είναι μονάχα η αγάπη. Η ατόφια κι ολοκληρωτική αγάπη. Αυτή που μας μετουσιώνει απο ανθρώπους σε ” Θεανθρώπους ”.
    Μην τον φοβάστε αυτόν τον όρο.
    Μην κατσουφιάσετε, μόνο και μόνο, επειδή σας θυμίζει και σας ανακαλεί στην μνήμη τον γνωστό σε όλους μας Θεάνθρωπο του Χριστιανισμού.
    Δεχτείτε απλά την ποιητικότητα ένος τέτοιου όρου και την βαθύτερη σημασία του κι όχι απαραίτητα την ακριβή επιστημονική κι ετυμολογική του προέλευση.
    Εγώ προσωπικά, χαίρομαι που συνομιλώ μαζί σας και ίσως που με ανέχεστε σε σχέση με τις άρτιες και εξαιρετικές απόψεις σας, τις ευστοχες αναφορές σας και την αξιοζήλευτη επιχειρηματολογία σας.
    Αντίκρυ σε όλα αυτά, αν έρχομαι τώρα εγώ και σας μιλάω κάπως απλοικά, ειλικρινά συμπαθάτε με. Αν δηλαδή μιλάω για τον Θεάνθρωπο που εν δυνάμη, θαρρώ, πως κρύβουμε όλοι μέσα μας, το ξέρω πως αντίκρι σας υστερώ. Διότι απλά δεν μπορώ να αποδείξω τον Θεό. Τουλαχιστον, όμως,απέναντι στον αναπόδεικτο κι αόρατο Θεό, έστρεψα το βλέμμα μου και σας μίλησα για εκείνον τον ανώτερο και μυστικό εαυτό μας, δηλαδή τον εν δυνάμη Θεό.

  16. 2 November 2009, 20:48

     

    Πρέπει να πω πως αυτό που παρατηρώ στις απαντήσεις και των 3 υποστηρικτών της εξίσωσης του θεού με την αγάπη είναι μια σιγουριά πως μόνο αν κάποιος πιστεύει στον θεό μπορεί να αγαπήσει (μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια).

    Γιατί βρε παιδιά; Μαρία, πως μπορείς να είσαι σίγουρη πως εμείς πχ βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από όλα; Πως φερόμαστε εγωιστικά ή πως δεν ενδιαφερόμαστε για τους γύρω μας;

    Ίσα ίσα ένας λόγος που ζητάμε ανεξιθρησκία στην ελλάδα (πράγμα που θα γίνει μόνο με την κατάργηση του θεσμού της επικρατούσας θρησκείας) είναι ακριβώς επειδή νοιαζόμαστε για τους γύρω μας και αναγνωρίζουμε το δικαίωμά τους στο διαφορετικό – δικαίωμα που καταπατάται αυτή την στιγμή στην χώρα μας!!

    Επίσης θέλω να κάνω κάποιες ερωτήσεις και στους 2 σας:

    1ον, επιλέγω να ονομάζω την αγάπη κάπως αλλιώς και να προτιμώ να αφήνω τον θεό έξω από την εξίσωση. Το θεωρείτε κακό; Ή αδύνατον να συμβεί; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει θα θεοποιήσω το συναίσθημα – είναι υπέροχο δεν λέω, αλλά είναι και πολύ ανθρώπινο!!

    2ον, όταν τελικά μιλάτε για τον θεό αναφέρεστε στον χριστιανικό θεό; Όπως τον παρουσιάζει η επίσημη εκκλησία της ελλάδας; Γιατί εγώ σ’αυτόν αναφέρομαι (για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα σιγά σιγά).

    3ον, θεωρείτε τους εαυτούς σας χριστιανούς; Γιατί αντικειμενικά το να εξισώνει κανείς τον θεό με την αγάπη από μόνο του δεν τον κάνει χριστιανό – δεν τον κάνει πιστό κάποιας θρησκείας γενικότερα γιατί πολύ απλά οι θρησκείες λένε πολλά παραπάνω πράγματα. Για να είναι λοιπόν οπαδός κάποιος μιας θρησκείες πρέπει να δέχεται το όλο πακέτο, δεν αρκεί να δέχεται μια απλή πρόταση. Η παραδοχή αυτής της εξίσωσης απλά δείχνει πως κάποιος πιστεύει σε κάτι απροσδιόριστο. Πως αυτό δικαιολογεί την υποστήριξη κάποιας οργανωμένης θρησκείας λοιπόν; Γιατί άλλο να μου πει κάποιος πιστεύω πως ο θεός είναι αγάπη και τέλειωσε εκεί το θέμα (και δεν μπορώ να του πω και τίποτα, ας πιστεύει ό,τι θέλει) κι άλλο να μου πει ο θεός είναι αγάπη και γι’αυτό είμαι χριστιανός και καλό θα ήταν να ακολουθήσεις κι εσύ το παράδειγμά μου αν θες να νιώσεις την αγάπη.

    4ον, θεωρείτε πως πρέπει να πιστεύει σε έναν θεό κάποιος για να είναι ανιδιοτελής, για να μην είναι αλαζόνας, για να μπορεί να αγαπήσει πραγματικά;

    5ον, το να συζητάμε γενικά και φιλοσοφικά για την ύπαρξη ή όχι του θεού μ’αρέσει πολύ. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε το αν μπλέκεται ο χριστιανισμός στην υπόθεση ή όχι αφενός, κι αφετέρου ήθελα να ρωτήσω αν σας ενοχλεί η έκφραση της απόρριψης της ύπαρξης του θεού.

    @philalethe00

    “Δεύτερον, για το ταυτολογικό περί της ενωσης με τον Θεό, είναι σαφές. Αλλά αφού μιλάμε για κάτι τόσο αόρατο, συνήθως, όσο τα νετρίνα και το σωματίδιο Higgs και την ακτινοβολία από τον σωλήνα καθοδικών ακτινών λόγω του οποίου επικοινωνούμε τώρα, μπορώ να μιλήσω περιγραφικά και στο περίπου.”

    Μα δεν είναι καθόλου το ίδιο – αυτό που κάνεις το θεωρώ εγκληματική απλούστευση!! Με τέτοιες απλουστεύσεις μπορούμε να “αποδείξουμε” τα πάντα. Και βρικόλακες δεν έχω δει ας πούμε αλλά μιας και τα ηχητικά κύματα δεν τα έχω δει αλλά υπάρχουν άρα υπάρχουν κι οι βρικόλακες…. Είναι δυνατόν να θεωρείται αυτό επιχείρημα;;; Για τα ηχητικά κύματα έχουμε αποδείξεις και ακόμη και τρόπους να τα δούμε, για τους βρικόλακες όχι….

    “Δικαίωμα του καθενός να είναι Δυτικόφρονας.”

    Τι εννοείς όταν λες Δυτικόφρονας;;

    “Και βέβαια δεν χρειάζεται να πω πράγματα τύπου “πώς το κατάλαβες πως είσαι ερωτευμένος”. Το λέει όλη σου η ύπαρξη. Έτσι είναι και με τον Θείο έρωτα.”

    Ναι αλλά δεν σε υποχρεώνει κανείς να ερωτευτείς κι ούτε μπορεί να σε κάνει κάποιος να ερωτευτείς με το ζόρι… Σωστά;

    @Μαρία Χ

    Γενικά σ’αυτά που λες περί αγάπης και ανιδιοτέλειας κλπ συμφωνώ όμως
    δεν μπορώ να δεχτώ πως μόνο κάποιος που πιστεύει μπορεί να νιώσει θετικά κι ανιδιοτελή συναισθήματα.

    “Αντίθετα ο εγωισμός και η αλαζονεία μας χαρακτηρίζει.”

    Σ’αυτό θα μου επιτρέψεις να σε προτρέψω να μιλάς για τον εαυτό σου και να μην γενικεύεις. Αν και θα συμφωνήσω πως στην γη γενικότερα βασιλεύει ο εγωισμός, παρόλα αυτά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σου στο ότι οι περισσότεροι που έχουν κάποια σχετική δύναμη και είναι κι από τους πιο αλαζόνες πιστεύουν στην ύπαρξη του θεού.

    “Ένας ποιητής ,νομίζω ο Μισώ η ο Πονζ έλεγε σε ένα ποιήμα του πόσο δύσκολο και κουραστικό έιναι το να είναι κανείς θυμωμένος”

    Γενικά νομίζω πως βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα. Ποιος σου είπε πως είμαστε θυμωμένοι; Ναι οκ, οι περισσότεροι είμαστε εκνευρισμένοι με την χριστιανική θρησκεία για την ασυδοσία της αλλά αυτό δεν δείχνει κάτι για την ζωή μας γενικότερα. Προσωπικά καθόλου θυμωμένη δεν είμαι, μπορώ να πω πως νιώθω τόση χαρά που ώρες ώρες αγγίζω τα όρια του χαζοχαρούμενου :p

  17. 2 November 2009, 21:44

     

    @ Μαρία Χ.

    Καταρχήν μιλάμε για τον Θεό σαν να είναι ένα Ον έξω από εμάς που στέκει μακριά μας. Κάποιο Ον που μας υποσχέθηκε αγάπη και ευτυχία η δυστυχία και θλίψη τιμωρία η αποδοχή κλπ κλπ.

    Κατ’ αρχήν οι θρησκείες μιλάνε για έναν τέτοιο θεό όπως τον περιγράφεις. Οι άθεοι δεν μιλάνε για έναν θεό που αυτοί επινόησαν, διότι οι άθεοι δεν πιστεύουν σε κανέναν θεό. Οι άθεοι μιλάνε αλλά για τον θεό που επινόησαν και παρουσιάζουν οι θρησκείες. Και πράγματι η συνέπεια μιας τέτοιας αντίληψης όπως αυτή που περιγράφιες είναι αυτή που λες:

    Δηλαδή έναν Θεό με ανθρώπινες αδυναμίες. Έτσι η αγάπη βρίσκεται μόνο εκεί που τα πράγματα έρχονται όπως τα θέλουμε η εκεί που δεν υπάρχει πόνος και θλίψη. Για ποιόν Θεό λοιπόν μιλάτε;

    Μιλάμε κυρίως για τον θεό των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, ιδιαίτερα εκείνον του χριστιανισμού, όπως αυτός υποτίθεται ότι εκδηλώνεται μέσα από την παλαιά και την καινή διαθήκη. Ένα παντοδύναμο ον που υποτίθεται ότι δημιούργησε και κυβερνά τον κόσμο και δίνει εντολές σωστής συμπεριφοράς στους ανθρώπους.

    Εσύ προφανώς μιλάς για κάτι άλλο, κάτι που σε βολεύει και σου αρέσει να πιστεύεις. Αν κάποιος έχει παρεξηγήσει το τι είναι θεός (καθώς και το τι εννούν οι άθεοι όταν μιλούν για θεό) αυτή είσαι εσύ.

    Ή τι είναι αγάπη για σας;

    Η αγάπη, όπως ήδη είπαμε, είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα.

    Ο θεός είναι ένα μυθολογικό ον.

    Καμμιά σχέση μεταξύ τους

    Ο Θεός είναι μέσα στον καθένα από εμάς είναι Αγάπη και γι αυτό δεν έχει ανάγκη επιστημονικής απόδειξης.

    Αν μιλάς μεταφορικά, όχι, δεν χρειάζεται απόδειξη. Μεταφορικά μπορώ κι εγώ να πω “η ψυχή μου φτερουγίζει σαν πεταλούδα στα λιβάδια του έρωτα σαν σε αντικρίζω” και να πάρω και βραβείο σε ποιητικό διαγωνισμό. Μόνο να μην μπερδεύουμε τις μεταφορές με την κυριολεξία.

    Αν έχεις την απαίτηση να δεχτούμε ότι αυτή η δήλωση αναφέρεται σε ένα πραγματικό ον, ε τότε έχει και παραέχει ανάγκη επιστημονικής απόδειξης.

    Θυμήσου τι είναι ο θεός, σύμφωνα με τις υποτιθέμενα άγιες γραφές, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση. Κάτσε διάβασε την βίβλο, να δεις τι είναι ο θεός. Δεν είναι καθόλου αγάπη: είναι παράνοια, εκδίκηση, μίσος, αλαζονεία.

    Τώρα αν θες ντε και σώνει να λες ότι ο θεός είναι αγάπη, με γεια και με χαρά σου. Μόνο μην έχεις την απαίτηση να το πάρει κανείς στα σοβαρά αυτό.

    Επίσης συχνά στα κείμενα σας αναφέρεστε στην βία στην Φύση η στον ανθρώπινο πόνο του καθενός από μας κά. Πολλές φορές τα περισσότερα συμβαίνουν, αν το παρατηρήσουμε , από δικά μας λάθη. (πχ. Τα παιδιά πεθαίνουν στην Αφρική εξαιτίας μας, εξαιτίας της ανθρώπινης κακίας)

    Μαρία, συγκεντρώσου. Είσαι σίγουρη ότι διάβασες τις απαντήσεις μας; Κανείς δεν μίλησε για την πείνα στην Αφρική. Τα παραδείγματα που δόθηκαν για να δείξουν ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο πουλάκια και λουλουδάκια, δεν αφορούσαν ανθρώπινη κακία, αλλά φυσικές καταστροφές. Τις εκρήξεις των ηφαιστείων ποιος τις κάνει; Τις πλημμύρες ποιος τις κάνει; Τις θανατηφόρες ασθένειες ποιος τις δημιουργεί; Η ανθρώπινη κακία; Δεν τις κάνει ο θεός αυτές; Από αγάπη τις κάνει;

    Μια που την έπιασες όμως, ας πούμε και για την πείνα και τους πολέμους και τα παρόμοια. Για την πείνα την Αφρική ευθύνεται η ανθρώπινη κακία, αλλά για την ομορφιά της φύσης ευθύνεται η θεϊκή αγάπη; Μια έτσι και μια γιουβέτσι; Αν είναι έτσι, οφείλει να ισχύει και το αντίστροφο, και να ευθύνεται η ανθρώπινη αγάπη για την ομορφιά της αλληλεγγύης, και το θεϊκό μίσος για τα τσουνάμι και τους σεισμούς.

    Τα ζώα μπορεί να σκοτώνουν για να ζήσουν αλλά δεν έχουν μίσος ούτε κακία.

    Δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι αισθάνονται τα ζώα. Είναι το λιγότερο αφελές να υποθέτεις ότι ξέρεις τι νιώθουν, και πολύ αλαζονικό να είσαι τόσο βέβαιη ότι δεν νιώθουν τα ίδια αισθήματα με τον άνθρωπο.

    Μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε στην καρδιά μας την Αγάπη δηλαδή τον Θεό;

    Μαρία, σε παρακαλώ μην ανακατεύεις φάντηδες με ρετσινόλαδο. Είναι σίγουρα αξιέπαινη προτροπή να αναζητήσουμε την αγάπη μέσα μας. Δεν είναι διόλου απαραίτητο να ονομάσουμε την αγάπη αυτή “θεό”.

    Μήπως μέσα στον πόνο μας όταν χάνουμε κάποιον αγαπημένο μας άνθρωπο θα πρέπει να ζητήσουμε με αγάπη να δεχθούμε την πραγματικότητα αντί να γεμίζουμε την ψυχή μας με οργή;

    Μήπως θα πρέπει να διαβάζεις λίγο πιο προσεκτικά αυτά που γράφουν οι άλλοι και να μην ανακατεύεις άσχετα μεταξύ τους πράγματα;

    Απορρίπτουμε την εξίσωση του θεού με την αγάπη, επειδή πουθενά δεν βλέπουμε αποδείξης της ύπαρξης κανενός θεού, ούτε εκδηλώσεις θεϊκής αγάπης. Αν εσύ επιλέγεις να την βλέπεις παντού, με γεια και με χαρά σου. Μόνο, ξαναλέω, θα πρέπει να καταλάβεις πόσο αβάσιμο και υποκειμενικό είναι αυτό, και να το έχεις κατά νου όταν συζητάς. Ο Βαγγέλης π.χ. είναι φανερό ότι το καταλαβαίνει. Εσύ έχεις βάλει παρωπίδες και ακουστικά με την κασέτα “ο θεός είναι αγάπη” και δεν βλέπεις ούτε ακούς τίποτε άλλο.

    Θα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν αρκεί να επαναλαμβάνεις μια φράση συνέχεια για να γίνει αυτή αληθινή.

    Διάβασα προσεκτικά τις απαντήσεις σας…

    Αμφιβάλω σφόδρα. Το σχόλιό σου δείχνει ότι δεν τις πρόσεξες διόλου.

    …και τώρα είμαι ακόμη πιο σίγουρη ότι ο Θεός είναι αγάπη.

    Δεν αμφιβάλω διόλου γι’ αυτό. Σίγουρα θα συνεχίσεις να πιστεύεις ότι ο θεός είναι αγάπη ως το τέλος της ζωής σου, παρόλες τις κραυγαλέες αποδείξεις για το αντίθετο, και θα νιώθεις και περήφανη γι’ αυτό. Το μόνο που ελπίζω αμυδρά, είναι να καταλάβεις κάποτε ότι αυτό είναι μια απόλυτα υποκειμενική και προσωπική άποψη, χωρίς καμμιά βάση και κανένα τεκμήριο, και δεν μπορεί να αξιώνεις να γίνει δεκτή αδιαμαρτύρητα.

    Καλό σου βράδυ.

  18. 2 November 2009, 22:49

     

    “Η αγάπη, όπως ήδη είπαμε, είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα.

    Ο θεός είναι ένα μυθολογικό ον.

    Καμμιά σχέση μεταξύ τους”

    Θα διαφωνήσω.

    Η αγάπη είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα.
    Ο θεός είναι επίσης ένα ανθρώπινο συναίσθημα.

    (Οπότε, αν κάποιοι λένε, ο θεός είναι αγάπη, έτσι είναι επειδή έτσι το νιώθουν.
    Δικαίωμα τους.
    Δικαίωμα σας και εσείς να λέτε δεν υπάρχει θεός, επειδή δεν τον νιώθετε).

    Όλη η εμπειρία της ύπαρξης (μας) είναι ένα (συν)αίσθημα.
    Τίποτα το αντικειμενικό δεν υπάρχει ως εδώ.

    Μου αρκεί να καταλάβετε αυτές τις απλούστατες αλήθειες.

    Αν το συνειδητοποιήσετε αυτό, τότε να αναρωτηθείτε,
    πως υπάρχουν τα αισθήματα και τι είναι.

    Ηλεκτρονικές εκκενώσεις στους νευρώνες του εγκεφάλου?
    Χημικές αντιδράσεις στους πυρήνες των κυττάρων?

    Τόσο απλά, και άψυχα.
    Αλλά, και τόσο θλιβερά,
    να σου έρχονται τα κλάματα.

    (Γι αυτό ο άνθρωπος εφεύρε τον θεό. Μέσω Αυτού αποκτά ψυχή.)

  19. Μαρία Χ. permalink
    2 November 2009, 23:50

     

    στην Ιοκάστη:
    δεν είπε κανείς ότι η αγάπη είναι απλά ένα συναίσθημα.
    Είναι στάση ζωής και οπωσδήποτε δεν λέει κανείς πως δεν μπορεί κάποιος που δεν πιστέυει να μη την έχει σαν στόχο του. Ούτε είναι δίκαιο να πιστεύει κανείς ότι κάποιος που δεν πιστεύει στον Θεό δεν έχει στόχο του το καλό για τον άνθρωπο.¨Ομως καλό είναι κανείς να μελετάει τα πράγματα με ανοιχτό μυαλό κι όχι με στερεότυπες θέσεις.
    Επίσης η πίστη στον Θεό ναι έχει να κάνει με τον Χριστιανισμό με την ουσία του ωστόσο με ανοιχτό μυαλό και με ελευθερία σκέψης .
    Η έννοια της Θρησκείας είναι κάτι άλλο. Η πίστη στο σώμα μας και στις ανάγκες του στην εποχή μας μήπως δεν είναι δυστυχώς μια μορφή Θρησκείας;

    Στην Αόρατη Μελάνη:
    Δυστυχώς λίγα πράγματα από όσα έγραψα έγιναν κατανοητά . Ισως ωστόσο να είναι φυσικό μια και η διάθεση είναι προφανώς η διαφωνία απλά και μόνο για την διαφωνία.
    για παράδειγμα: που είδατε στο κείμενο μου και συμπεράνατε ωστόσο ότι τα ζώα δεν έχουν συναίσθημα; και άλλα πολλά ! (Είναι φανερό ο σεβασμός και ο θαυμασμός μου απέναντι στα ζώα. Τα ζώα έχουν συναισθήματα τόσο βαθιά που εμείς δεν μπορούμε να τα φανταστούμε).
    Αν και το κείμενο σας δέιχνει ότι διαβάσατε με προσοχή την θέση μου δεν δείχνει ωστόσο ότι την καταλάβατε αλλά περισσότερο ότι την είδατε από την δική σας ματιά που απέχει πολύ από το νόημα του κειμένου μου.
    Δεν πειράζει ίσως κάποια άλλη φορά.
    Καλό σας βράδυ

  20. 3 November 2009, 12:33

     

    Ο θεός σας, με αγάπη.

    Τα λιοντάρια τα αρσενικά του είδους δολοφονούν τις ύαινες σε κάθε τους συνάντηση χωρίς διακρίσεις και μάλιστα χωρίς να τις τρώνε. Από μίσος και ανταγωνισμό για την τροφή των. Πάντως, την ώρα που ξεψυχάει η ύαινα στα μεγάλα δόντια του Λιονταριού, είμαι σίγουρος ότι το συγχωρεί καθώς ξέρει ότι φτιάχτηκαν αμφότερα με αγάπη, μοιάζει με αυτό το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» το σουξέ των Ιερωμένων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

    Εγώ προσωπικά προσπάθησα διακαώς να βρω τον Θεό. Ποτέ δεν τα κατάφερα. Μάλιστα όσο γνωρίζω τον κόσμο τόσο λιγότερο μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει ο Θεός. Αν όμως ορίσουμε τον Θεό με αγάπη τότε υπάρχει αναμφισβήτητα η δεύτερη και απλά την προσομοιάζουμε με την λέξη «Θεός» για να καταδείξουμε τη σημασία που έχει αυτή στις σχέσεις μας. Εξίσου όμως και άλλα συναισθήματα μας διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στις σχέσεις μας με τους άλλους ακόμα και τα αρνητικά όπως το μίσος, η ζηλοφθονία, η αλαζονεία, η κακεντρέχεια και τόσα άλλα που αντικρούουν την έννοια Θεός όπως την ορίζει ο χριστιανισμός. Αν ο Θεός είναι τα πάντα, τότε είναι και κακός και αυτό φαίνεται από τον κόσμο που έφτιαξε!(υποθετικά μιλώντας).

    Ο θεός είναι το χρήμα. Αυτό μου φαίνεται πιο πειστικό. Δεν το λέω εγώ, ο άνθρωπος το καταδεικνύει ανά την ιστορία του, και οι εκπρόσωποι του ίδιου του Θεού, που δεν πάει να είναι και αγάπη, οι πράξεις μετράνε στην τελική διότι και ο Παπανδρέου Σοσιαλιστής λέγεται αλλά εμπράκτως αποδεικνύεται δεξιός.

    Αν μπορούσα να παρομοιάσω με κάτι τον Θεό θα έλεγα ότι είναι παγωτό με μουστάρδα. Μας αρέσουν και είναι όντως νόστιμα και τα δύο μόνο που ο συνδυασμός τους μας αηδιάζει!!

  21. 3 November 2009, 13:15

     

    @Z

    Η αγάπη είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα.
    Ο θεός είναι επίσης ένα ανθρώπινο συναίσθημα.

    Θαυμάσια! Πολύ σωστά!

    Αναγνωρίζω την ανάγκη των ανθρώπων να αισθάνονται τον θεό μέσα τους και ό,τι άλλο τους κάνει κέφι. Το μόνο που ζητώ, για να μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά όλοι, είναι όσοι νιώθουν τον θεό μέσα τους να ανατνωρίσουν ότι ο θεός βρίσκεται μόνο μέσα τους και όχι έξω τους. Το πρόβλημα αρχίζει όταν αυτό που νιώθουν μέσα τους θέλουν να το ταυτίσουν με κάτι πραγματικό, κάτι αυθύπαρκτο, κάτι αντικειμενικά υπαρκτό.

    Το μονο που ζητώ είναι να αναγνωρίσουν οι θρήσκοι την υποκειμενικότητα των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

    @Μαρία Χ.

    Ομως καλό είναι κανείς να μελετάει τα πράγματα με ανοιχτό μυαλό κι όχι με στερεότυπες θέσεις.

    Βεβαίως. Και μια που το λες, προσπάθησε και να το εφαρμόσεις.

    Επίσης η πίστη στον Θεό ναι έχει να κάνει με τον Χριστιανισμό με την ουσία του

    Θαυμάσια. Να κάτι ξεκάθαρο. Επομένως πιστεύεις στον θεό όχι επειδή βλέπεις παντού γύρω σου αγάπη, αλλά επειδή διδάχτηκες από τον χριστιανισμό να πιστεύεις ότι υπάρχει θεός και ότι ο θεός αυτός είναι αγάπη. Αν κάνω λάθος, πες το μου.

    Παρεμπιπτόντως, θέλω να σε παρακαλέσω να απαντήσεις στις ερωτήσεις του Batcic (βλέπε ανάρτηση):
    1. Με ποιο κριτήριο επιλέγεις το αληθές ή όχι των διαφόρων ρήσεων που διαβάζεις;
    (θα πρόσθετα εδώ, εφαρμόζεις τα ίδια κριτήρια για όλες τις ρήσεις που ακούς, είσαι δηλαδή αντικειμενική, ή μεροληπτείς υπέρ ρήσεων που προέρχονται από ορισμένες πηγές, π.χ. από την χριστιανική θρησκεία;)
    2. Με ποιο κριτήριο επιλέγεις να βλέπει τα πουλιά, τα φύλλα των δένδρων και τη ζωή και όχι αντίστοιχα τους κυνηγούς, τους εμπρηστές δασών και το θάνατο, όταν σκέπτεσαι το θεό;
    (κι εδώ θα πρόσθετα τις φυσικές καταστροφές και τις επιδημίες, για τις οποίες δεν σχολίασες τίποτα).

  22. Βαγγέλης permalink
    3 November 2009, 13:41

     

    Καλό είναι να σου απαντήσω, Ιοκάστη, εφόσον με τόση σαφήνεια με ρώτησες τρία απλά πράγματα.
    Καταρχήν, ο υποκειμενισμός κι ο αυτοκαθορισμός των συναισθημάτων μας είναι απόλυτα σεβαστός και κατανοητός. Δηλαδή αν εσύ πιστεύεις πως η αγάπη είναι ένα κατεξοχήν ανθρώπινο συναίσθημα, σε τι θα μπορούσα να σε αντικρούσω; Βασικά συμφωνώ. Μα δεν στέκομαι μονάχα σε αυτό το επίπεδο. Ίσως απο τρέλα, θαρρώ πως, υπάρχουν κι άλλα σκαλοπάτια να ανέλθω. Κι άλλοι ορόφοι για να σταθώ. Αλλά αυτό προφανώς αφορά μονάχα εμένα.
    Ναι, λοιπόν, προφανώς, δεν είμαι σοβαρός συζητητής για εσας, εφόσον, η προσωπική μου έρευνα και διαδρομή με οδηγήσε να λέω πως, η αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός, κι εφόσον αγαπάς αληθινά βιώνεις εκείνον τον ίδιο τον Θεό.
    Και λέτε πως δεν υπάρχει απόδειξη της υπάρξεως του.
    Κι εγώ σας λέω πως τον αποδεικνύετε συνεχώς μέσα απο την αγάπη σας αλλά δεν θέλετε να το παραδεχτείτε. Τον περνάτε μέσα απο την λογική στρόφιγγα του μυαλού σας και τον σβήνετε διαρκώς. Τον αναλύετε με όρους που δεν αναλύεται. Τον αναζητείτε μέσα απο στενά μονοπάτια που εκ των προτέρων γνωρίζετε οτι θα σας οδηγήσουν σε αδιέξοδα.
    Ναι, πιστεύω στον Θεό και το κατάφερα αυτό μέσω της αγάπης. Μέσα απο τα μάτια των άλλων. Μέσα απο τα μάτια των συνανθρώπων μου.
    Και σίγουρα η αγάπη του κόσμου είανι διαφορετική απο εκείνη την αγάπη που την αποκαλώ ένθεη. Γιατί η αγάπη του κόσμου διατρέχεται απο μικροσυμφέροντα κι αποκλήσεις. Ενώ η αγάπη του Θεού ερμηνεύεται απο την θυσία και την ολοκληρωτική αυταπάρνηση, την προσωπική λεβεντιά και την ουσιαστική ταπείνωση.
    Κι όλα αυτά τα έμαθα μέσα απο μια εικόνα. Την εικόνα του Νυμφίου.
    Τι σας λέω τώρα, ε;
    Κάντε, λοιπόν, μια βόλτα στις πνευματικές σας αναζητήσεις και ψάξτε να δείτε την σημασία της εικόνας του Νυμφίου. Τον συμβολισμό της και τα ανώτερα σκαλοπάτια πέρα απο το κλασικό μοτίβο ” η αγάπη είναι μονάχα ανθρώπινο συναίσθημα ”
    Τέλοσπάντων, αν και καταλαβαίνω την δυσφορία σας αυτή την στιγμή, παρόλα αυτά σας εξηγούμαι, επείδη ερωτήθηκα, οτι πραγματικά, Ιοκάστη, το παίρνω όλο το πακετάκι, καθώς είπες.
    Είμαι Χριστιανός.
    Και πιστεύω στην εξίσωση οτι ο Θεός είναι αγάπη μιλώντας για τον συγκεκριμένο Θεό των Ορθοδόξων. Τον Νυμφίο, δηλαδή εκείνον τον αρχηγό μια αγάπης που αντί να στολίζεται και προβάλλεται άψογος και τέλειος, στέκεται αντίκρι μου ξεπεσμένος, ατιμασμένος κι ετοιμοθάνατος για την δική μου αγάπη.
    Αυτόν, αν κι ανάξιος, με την έννοια οτι μου αδύνατο να ανταποκριθώ, όχι απλά, Ιοκάστη, τον πιστεύω, αλλά τον αγαπώ.

    Ευχαριστώ για την συμμετοχή.

  23. 3 November 2009, 15:10

     

    Κάπου εδώ έρχεται η ώρα για ένα γενικότερο συμπέρασμα! Παραθέτω αρχικά ένα απόσπασμα από το αρχικό email της Μαρίας Χ.

    Ωστόσο ίσως θα ήταν πιο ώριμο να τοποθετουσαν τις σκέψεις τους με ένα ερωτηματικό οι αρθρογράφοι και λιγότερο με θέσεις (γεμάτες αλαζονεία συχνά) για θέματα που είναι οφθαλμοφανές ότι δεν μπορούν να απαντήσουν.

    Λοιπόν:
    1. Αν καθίσει κάποιος και διαβάσει τις διατυπώσεις όλων των υποστηρικτών της εξίσωσης θεός = αγάπη (με εξαίρεση τον Βαγγέλη), θα διαπιστώσει ότι απουσιάζουν παντελώς τα ερωτηματικά! Ναι, τα ίδια ερωτηματικά που η Μαρία Χ. μας προτρέπει να χρησιμοποιούμε ώστε να μη φαινόμαστε αλαζόνες.

    2. Στις διατυπώσεις των υπολοίπων, και μέχρι το σημείο που διαπιστώνουν ότι ο απέναντι δεν δίνει δεκάρα για την κουβέντα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι διατυπώνονται ερωτήματα προς τους πιστούς προκειμένου να ξεκινήσει γόνιμος διάλογος.

    3. Οι πιστοί, πλην του Βαγγέλη, δεν κάνουν καν απόπειρα να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση τους γίνεται.

    Συγκεκριμένα τώρα, η Μαρία Χ., η οποία κατηγόρησε τους συντελεστές του ιστολογίου για αλαζονεία, δεν σταματάει να υποδεικνύει στους διαφωνούντες μαζί της τις χαμηλές δυνατότητες αντίληψης τους, αφού αυτοί αδυνατούν να καταλάβουν τις καλοδιατυπωμένες προτάσεις της όπως:

    Αν εμπιστευθούμε την ζωή και αφεθούμε στην βαθιά φωνή που ακούγεται μέσα μας θα τον βρούμε και θα τον δούμε με τα μάτια της ψυχής μας. Οι επιστήμονες όλο και συχνότερα δέχονται ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα αυτή της ζωής που βλέπουμε αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της πνευματικής ζωής.

    Μάλιστα, τώρα δέσαμε! Όποιος δηλαδή δεν ακούει φωνές μέσα του Μαρία Χ. τι ακριβώς είναι; Για τα σίδερα; Και με ποιανού την ετυμηγορία; Τη δική σου ή των ειδικών; Τι συμβαίνει με αυτούς που γεννήθηκαν στην Κίνα και αποτελούν κοντά τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Πως ακριβώς θα ακούσουν και αυτοί μέσα τους τη φωνή του θεού που δεν γνώρισαν; Τι είναι οι Κινέζοι για το θεό σας; Οι πεταμένοι κάτοικοι του γκέτο, το οποίο ο ίδιος εν σοφία εποίησε; Και τέλος, ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ότι oι επιστήμονες δέχονται ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα αυτή της ζωής που βλέπουμε αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της πνευματικής ζωής;;; ΠΟΥ; Δώσε και καμιά παραπομπή, έτσι για αλλαγή!

    Μαρία Χ. δεν έχεις παράπονο από εμένα, σε γέμισα με ερωτηματικά. Τώρα καλό θα ήταν να απαντήσεις έστω και λίγα από αυτά, αλλά μια φωνή μέσα μου, μου λέει ότι θα μείνω με το παράπονο…

  24. 3 November 2009, 20:44

     

    Σημείωση: στο προηγούμενο σχόλιό μου άλλαξα το “τυχαίων ρήσεων” σε σκέτο “ρήσεων”, το “κάνεις διακρίσεις” σε “μεροληπτείς”, και το “θρησκεία” σε “χριστιανική θρησκεία”.

  25. 3 November 2009, 21:05

     

    Βαγγέλη, εκτιμώ πολύ την στάση σου και τον τρόπο που τοποθετείσαι. Μακάρι να ήταν όλοι οι θρήσκοι σαν εσένα. Αναγνωρίζεις, αν μη τι άλλο, ότι τα βιώματά σου είναι καθαρά προσωπικά.

    Αν δεν έχεις αντίρρηση, θέλω να σε ρωτήσω από περιέργεια κάποια πράγματα. Αν θες απαντάς, αν όχι δεν υπάρχει πρόβλημα. Λες:

    η προσωπική μου έρευνα και διαδρομή με οδηγήσε να λέω πως, η αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός, κι εφόσον αγαπάς αληθινά βιώνεις εκείνον τον ίδιο τον Θεό.

    Θα ήθελες να μας εξηγήσεις, αν αισθάνεσαι άνετα να μιλήσεις εδώ γι’ αυτό, πώς ακριβώς κατέληξες ότι η αγάπη είναι ο θεός; Γιατί δεν σου είναι αρκετό να μιλάς γι’ αγάπη και να βιώνεις αγάπη και νιώθεις την ανάγκη να την ονομάσεις θεό; Θα μπορούσες τέλος για διευκόλυνση της συζήτησης να μας πεις τι εννοείς όταν λες “θεός”; Σίγουρα δεν είναι απλώς η αγάπη, γιατί τότε θα έλεγες “αγάπη” και θα τελειώναμε, έτσι δεν είναι;

    Και λέτε πως δεν υπάρχει απόδειξη της υπάρξεως του. Κι εγώ σας λέω πως τον αποδεικνύετε συνεχώς μέσα απο την αγάπη σας αλλά δεν θέλετε να το παραδεχτείτε.

    Όπως το βλέπω εγώ, το μόνο που αποδεικνύουμε μέσα απ’ την αγάπη μας είναι το γεγονός ότι είμαστε ικανοί γι’ αγάπη. Πες μου λοιπόν εσύ με ποιον τρόπο αποδεικνύουμε τον θεό (την ύπαρξη θεού εννοείς, φαντάζομαι) μέσα από την αγάπη μας; Τι είναι «θεός» και με ποιον τρόπο το γεγονός ότι οι άνθρωποι αγαπούν αποδεικνύει ότι υπάρχει «θεός»;

    Κάντε, λοιπόν, μια βόλτα στις πνευματικές σας αναζητήσεις και ψάξτε να δείτε την σημασία της εικόνας του Νυμφίου. Τον συμβολισμό της και τα ανώτερα σκαλοπάτια πέρα από το κλασικό μοτίβο ”η αγάπη είναι μονάχα ανθρώπινο συναίσθημα”.

    Βαγγέλη, εγώ έχω τελειώσει με πνευματικές αναζητήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Έψαξα για χρόνια ολόκληρα, με πάθος, με λαχτάρα, και δεν βρήκα τίποτα, ή μάλλον βρήκα μόνο μύθους, απάτες και αυταπάτες. Μπορείς να πεις ότι η αναζήτησή μου δεν ήταν ειλικρινής ή δεν έγινε με σωστό τρόπο ή ό,τι άλλο θέλεις, δεν έχω τρόπο να σου αποδείξω ότι η αναζήτησή μου και ειλικρινής ήταν και γεμάτη επιθυμία να ανακαλύψω την υπέρτατη πνευματική αλήθεια. Δεν βρήκα ουσία στις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δεν σκοπεύω να ξαναρχίσω την ίδια πορεία.

    Θέλω να παρατηρήσω εδώ ότι η φράση “η αγάπη είναι μονάχα ένα ανθρώπινο συναίσθημα” κάθε άλλο παρά κλασικό μοτίβο είναι, σε αντίθεση με το “ο θεός είναι αγάπη” που είναι πραγματικά all time classic και βρίσκεται σαν καραμέλα στο στόμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Τέλοσπάντων, αν και καταλαβαίνω την δυσφορία σας αυτή την στιγμή, παρόλα αυτά σας εξηγούμαι, επείδη ερωτήθηκα…

    Να ξεκαθαρίσω πως εγώ τουλάχιστον δεν αισθάνομαι καμμιά δυσφορία, όταν ο συνομιλητής μου εκφράζεται με ταπεινοφροσύνη και μετριοπάθεια, όταν δείχνει να αντιλαμβάνεται την δική μου θέση και να τοποθετείται απέναντι σ’ αυτήν, όταν κάνει δηλαδή διάλογο, αντί να επαναλαμβάνει τον ίδιο πάντα μονόλογο.

  26. philalethe00 permalink
    3 November 2009, 22:22

     

    @Αόρατη Μελάνη

    ας προσπαθήσω να απαντήσω συνοπτικά. Ομολογώ, ότι για να απαντήσω όπως πρέπει θα έπρεπε να αφιερώσω πολλά σεντόνια… 🙂 :
    1)Πρόσεξε να δης: ο Θεός είναι αντιληπτός πνευματικά-υπαρξιακά μέσω των “Aκτίστων Eνεργειών”(δηλαδή ενεργήματα όχι κτιστά, αλλά άκτιστα) Αυτού και των καρπών αυτών. Η Ουσία του Θεού δεν είναι αντιληπτή, παρά αυτό που νομίζουν οι Παπιστές, ότι υπάρχει αυτό που λέμε Analogia entis της ανθρώπινης διάνοιας σχετικά με την Θεία Ουσία και άρα μπορεί να γνωρισθεί από την διάνοια. Ο Θεός γνωρίζεται μέσω της καρδίας-νοός-υπαρξιακού κέντρου. Είναι ησυχαστική η μέθοδος και όχι λογοκρατική. Ναι ως εδώ, λοιπόν. Αλλά, επειδή ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή, η πνευματική και ψυχική κατάσταση επιδρά αποφασιστικά στην σωματική κατάσταση. Βέβαια, δεν έχουμε μιλήσει ως τώρα για τα αγιοπνευματικά χαρίσματα: διορατικό, προορατικό, προφητικό, διάκρισης πνευμάτων. Αλλά ούτε και για το πώς είναι αυτός ο άνθρωπος που ανεβαίνει στην κλίμακα από την κάθαρση στον φωτισμό και από εκεί στην θέωση. Και έχει πολλά κεφάλαια η πραγμάτευση… Το ότι ο Θεός, πάντως, δεν επιδρά στην Φύση είναι ένα δόγμα που δεν ξέρω αν το συνήγαγε κάποιος αθεϊστής θεωρητικός, αλλά δεν νομίζω, ότι στέκεται σε μία πολύ απλή κριτική, και όχι προκατειλημμένη ή σκεπτικιστική βέβαια. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ας πούμε, -και εγώ δεν το ήξερα μέχρι πρόσφατα- το νεκρό σώμα του Αγίου Δημητρίου βγάζει ως σήμερα μύρο με μία απίστευτη ευωδία και διάφοροι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί με τα μπαμπάκια για να το συλλεξουν και έχει τύχει να έχω μυρίσει ένα από αυτά. Δηλαδή έχουμε ξεκάθαρη υπέρβαση της φθοράς κτλ. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίον οι αυτοκράτορες με υπερβολικές έως μισαλλόδοξες με σημερινά κριτήρια διατυπώσεις στα διατάγματα ή στην περίπτωση του Ιουστινιανού με κάποια ανελεύθερη, αντιχριστιανική αντιδημοκρατικότητα, πολέμησαν τις αιρέσεις. Διότι δεν είχαν τίποτα τέτοιο να παρουσιάσουν και άρα δεν επιδρούσαν θεραπευτικά. Οι Νεστοριανοί, Όμοιοι, Ανόμοιοι, μονοφυσίτες, πελαγιανιστές κ.λπ. εννοώ.
    2)Η Αγία Ευφημία είναι πολύ παληό πρόσωπο. Αν σε επισκεπτόταν, θα επέστρεφε από τον Άδη, ας πούμε… Άνευ πλάκας…
    3)Λες :”Δέχομαι μόνον ό,τι μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις και ο νους μου. Δέχομαι να γνωρίσω, δεν δέχομαι να πιστέψω. ”

    Συμφωνώ απόλυτα όπως το εννοείς. Μόνο που οι αισθήσεις του ανθρώπου είναι περισσότερες από αυτές που ορισμένοι έχουν α υ θ α ί ρ ε τ α ορίσει.
    4)Σχετικά με τις φυσικές επιστήμες. Από ό,τι μπορώ να αντιληφθώ , και δεν θέλω να σε αδικήσω, λες, ότι πρεσβεύεις αυτό που λέμε “υλισμό των φυσικών επιστήμων”. Αυτός ο υλισμός είχε μεγάλη απήχηση, πολύ μεγάλη στην ιντελλιγκέντσια της Εσπερίας κατά τον 19ο αιώνα έως το πολύ τον μεσοπόλεμο. Την συγχωρητική ευχή διάβασε ο Hans Driesch που ο ίδιος ήταν η μέγιστη μορφή ίσως του ρεύματος αυτού λέγοντας, ότι είναι μία κοσμοθεωρία “που ανήκει στο παρελθόν”. Όταν έγραφε ο Μαρξ, που ήταν κατά τον Πλεχάνωφ “διαλεκτικός υλιστής”, ο Υλισμός αυτός ήταν “στάνταρντ” για τους “διανοουμένους”. Μετά, όμως, οι μαρξιστές για αυτόν τον λόγο του θανάτου του άρχισαν να λένε επιτιμητικά αυτόν τον υλισμό (αστικό) “χυδαίο υλισμό”.
    5)”Το να βλέπει ένας πιστός το άκτιστο φως ενώ βρίσκεται σε έκσταση δεν συνιστά πείραμα. ” Δεν έχουμε έκσταση με την έννοια την μαγική. Η μαγεία βασίζεται σε άλλες δυνάμεις που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην θρησκεία και την μεταφυσική κατά την χαϊντεγκεριανή και ηροδότεια έννοια, άρα όχι στην (ορθόδοξη) θεολογία. Αν πληκτρολογήσεις μόνο “θέα του ακτίστου Φωτός”, θα βρεις πολλά πάνω στο θέμα. Οι εκδ. Ζήτρος έχουν ένα πρόσφατο βιβλίο βγάλει σχετικά με αυτό και τον Άγ. Γρηγόριο τον Παλαμά.
    6)Λες: “Δεν έχω ακούσει ποτέ μου να έχει γίνει πείραμα (με την επιστημονική έννοια και όχι με την έννοια της προσωπικής εμπειρίας)”

    Αυτοί που λέμε Άγιοι και εννοώ τους βάσει κραυγαλέων απτών σημαδιών, θαυμάτων, ιαμάτων, κτλ. αυτό κάνουν διαχρονικά. Για αυτό τους λέμε επιστήμονες της θέωσης.
    Και σου εξηγώ, ότι το επιστημονικό ποικίλλει ως έννοια. Είναι σαφές. Ο Πυθαγόρας που θεμελίωσε και μάλιστα την έφτασε εις πέρας κατά τον Ρωμαίο συγγραφέα Διογένη Λαέρτιο την Γεωμετρία δεν είναι επιστήμονας και παράλληλα ως “μυστικιστής” δέχεται και άλλες μεθόδους γνώσης, εσωτερικής ας πούμε;
    Τέλος, δεν μιλάω για διαλογισμό ή συλλογισμό. Αυτά απορρίπτονται. Έχουν να κάνουν με την διάνοια, που είναι στα πράγματα πολύ μικρό μέρος των λειτουργιών του ανθρώπου ή με αυτοπραγματωτικές, υποτίθεται, διαδικασίες, που παρουσιάζουν, όμως, υπερβολικά πολλά παράσιτα.
    @Ιοκάστη
    Λες, ότι ο Θεός δεν ενεργεί, ενώ ας πούμε τα νετρίνα ενεργούν ή τα ηλεκτρόνια του σωλήνα καθοδικών ακτινών, CRT, το ίδιο, άρα αυθαιρετώ σκανδαλωδώς! Πρόσεξε το εξής: ο Θεός, με την έννοια του Δημιουργού, Εραστή, Ιατρού, Πάνσοφου, Αυτοαλήθειας, Βασιληά, Ελευθερωτή κ.λπ. , ενδελέχειας της ιστορίας κ.λπ. Σφάλλεις! Αυτό θα ήταν ένα είδωλο σαν αυτό των διαφωτιστών θεϊστών όπως ο Βολταίρος ή όπως αυτός του πρώιμου, φιντεϊστή Βίτγκενστάιν που θεωρούσε, ότι η απόλυτη αλήθεια βρίσκεται εκτός χρόνου και εκτός χώρου. Ο Θεός, όμως, ενεργεί, κατά την γνώμη μου. Και ενεργεί προφανώς. Και ενεργεί “κατ’εντολή” μας. Θυμίζω αυτό που λέει στην Καινή Διαθήκη -που βέβαια δεν είναι το λίκνο του Χριστιανισμού, αλλά απλώς ένα σημαντικότατο γραπτό μνημείο- ο Χριστός: αν δεν έκανα -λέει- τα έργα που δεν έκανε κανείς, θα είχαν δικαιολογία για την απιστία τους. Βέβαια, θα μου πείτε: ε, εντάξει, τώρα αυτά έγιναν πριν 2000 χρόνια, τα γράψαν οι παπάδες μεταξύ τους και μας τα λένε και χαίρονται. Ναι, αλλά αυτό συμβαίνει ακριβώς σήμερα. Δηλαδή όσοι ακολουθούν την θεραπευτική μέθοδο που προτείνει ο Χριστός μέσω των Αποστόλων, Πατέρων, Μητέρων, Προφητών κτλ. , κάνουν τα ίδια και μεγαλύτερα. Ας πούμε ο Στάρετς Σέργιος στο Παρίσι, ή η Οσία Μαρία του Ράβενσμπρουκ, ο αγιορείτης Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο Νικόλαος Βελιμίροβιτς κ.λπ. Και να προσέξουμε ότι δεν εννοώ “λυγίζω το κουτάλι” ή “κάνω το πιστολάκι να δουλεύει”, εννοώ απείρως ανώτερα πράγματα, που δείχνουν όντως κυριαρχία στους “τεθειμένους φυσικούς νόμους”, ας το πω έτσι.

    @Μαρία Χ.(και @batcic)
    Λες: “Οι επιστήμονες όλο και συχνότερα δέχονται ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα αυτή της ζωής που βλέπουμε αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της πνευματικής ζωής.”

    Αυτό που λες είναι αρκετά σωστό. Και ήταν κανόνας προ του 18ου αιώνα. Αλλά υπήρξε μία εποχή από μετά τον Max Planck και τον νομπελίστα de Broglie κτλ., κτλ., που υπήρξε αυτή η αναγέννηση. Ιδιαίτερα, από τον μηχανιστικό υλισμό του Λαμετρί (ο άνθρωπος είναι μηχανή) ή το “ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει” του Φόυερμπαχ, φτάσαμε σε αυτό που έλεγε ο Carrel που μιλούσε για την βιολογική ανάγκη της προσευχής, ή για τον άνθρωπο ως άγνωστο(ανθρωπολογικός αποφατισμός). Αλλά σίγουρα υπάρχουν και αυτοί οι “επιστήμονες” που θέλουν να γενικεύσουν την αισθησιαρχία τους, και δεν πρέπει να τους αγνοούμε. Δεν ξέρω αν θυμάσαι κάτι για “κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών και εις σημείο αντιλεγόμενο”. Έτσι θα είναι πάντα. Και στον ελληνισμό και στην “επιστημονική κοινότητα” και αλλού. Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν και άνθρωποι που όταν μιλάνε νομίζεις, ότι μιλάνε ιερωμένοι, όπως η Μοντεσσόρι, ο Πασκάλ, ή που ήταν ιερωμένοι, όπως ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των Νεοελλήνων Διαφωτιστών…

    *********************
    Δεν μακρηγορώ…… άλλο, εύχομαι Sapere Aude σε όλους/ες. Και είστε ευπρόσδεκτοι και από το φτωχικό μου: http://philalethe00.wordpress.com

    Πολλές ευχές.

  27. philalethe00 permalink
    3 November 2009, 22:31

     

    ΥΓ Και μου ξέφυγαν και ορισμένα λαθάκια. Ζητώ συγγνώμη. Έγραφα λίγο υπέρμετρα επί τροχάδην…..

  28. 4 November 2009, 11:25

     

    @philalethe00

    Θα μπορούσα να ρωτήσω τι διαφορά έχει η θρησκευτική από την μαγική έκσταση, γιατί εμένα μου φαίνεται το ίδιο πράγμα. Θα μπορούσα να παρατηρήσω ότι η έκσταση, όπως και να την χαρακτηρίσεις, παραμένει υποκειμενική εμπειρία.

    Θα μπορούσα να ζητήσω τεκμήρια για τα “θαύματα” που αποδίδεις σε “αγίους”, επιμένοντας τα τεκμήρια αυτά να είναι αντικειμενικά και να μπορούν να διασταυρωθούν, και όχι ανεκδοτολογικές αναφορές και περιγραφές πιστών που είναι επιρρεπείς σε υποβολή.

    Θα μπορούσα να ρωτήσω τι σημαίνει “άκτιστο φως” και τι διαφορά έχει από το “κτιστό”, γιατί εγώ το μόνο φως που ξέρω είναι η ορατή ακτινοβολία των φωτεινών πηγών.

    Θα μπορούσα να παρατηρήσω ότι το επιστημονικό διόλου δεν ποικίλει ως έννοια, αλλά εκφράζει την μελέτη του κόσμου μέσω της παρατήρησης και του πειράματος.

    Και παρεμπιπτόντως θα μπορούσα να ρωτήσω την Μαρία Χ. από πού πληροφορήθηκε ότι “οι επιστήμονες όλο και συχνότερα δέχονται ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα αυτή της ζωής που βλέπουμε αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της πνευματικής ζωής”, και να τις ζητήσω να διευκρινίσει αν η παραδοχή αυτή έγινε σε επιστημονικά έντυπα ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου καθένας εκφράζει την προσωπική του άποψη χωρίς ανάγκη τεκμηρίωσης.

    Βλέπω όμως, και ελπίζω να το βλέπετε κι εσείς, ότι δεν έχει νόημα.

    Μας χωρίζει μια θεμελιώδης διαφορά στην προσέγγιση. Εγώ, όπως σωστά παρατήρησες, επιλέγω την υλιστική προσέγγιση του κόσμου και ζητώ φυσικά τεκμήρια και λογικά συμπεράσματα για να δεχτώ κάτι ως αληθινό. Εσύ επιλέγεις την ιδεαλιστική προσέγγιση, δέχεσαι αξιωματικά χωρίς αποδείξεις ότι υπάρχει κάτι “πέρα από την ύλη” και με βάση το αξίωμα αυτό συζητάς για τις ιδιότητές του.
    Εφόσον εγώ δεν δέχομαι αυτό το αξίωμα, όσα κατεβατά και να γράψεις περί “ακτίστου φωτός” και “φωτισμού” και “θέωσης” εγώ πάντα θα τα θεωρώ μεταφορικές περιγραφές υποκειμενικών εμπειριών.

    Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να καταστεί σαφής η διαφοροποίηση των δύο προσεγγίσεων. Από εκεί και πέρα, καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει όποια θέλει.

  29. Βαγγέλης permalink
    4 November 2009, 12:25

     

    Ομολογώ οτι ήμουν έτοιμος να αποχωρήσω απο αυτήν την υπέροχη συζήτησή σας, ίσως γιατί δεν είχα κάτι άλλο να προσθέσω, ή μάλλον κάτι περισσότερο να αποδείξω.
    Η Αόρατη Μελάνη, όμως, μου έθεσε κάποιες νέες ερωτήσεις, δηλαδή νέες αφορμές να ξανασκεφτώ και να αναλογιστώ τις ιδέες μου και να αναμετρηθώ με τα βιώματά μου. Βέβαια, να σας ξεκαθαρίσω πως είμαι, απλά, ένας τριαντατριάχρονος νεαρός άνδρας, ικανός να συλλέγει εικόνες και πληροφορίες με ένα μυαλό όσο αυτό ενός ανθρώπου που αγγίζει ίσα -ίσα τα τριαντατρία του χρόνια. Δηλαδή, φίλοι μου, μην με παρεξηγείτε, γιατί ήδη γνωρίζω πως στα διπλάσια χρόνια μου, δεν θα λέω αυτά που θα σας πω σήμερα κι ουτε θα τα εκφράσω με τον ίδιο ακριβώς “τρόπο”.
    Και χαίρομαι για αυτό.
    Χαίρομαι διότι μέσα απο όλες αυτές τις διαδικασίες, ανακάλυψα αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, τον “τρόπο” μου.
    Έπρεπε να ξαναγυρίσω, όπως σας είχα εξομολογηθεί, στον εαυτό μου και να τον γκρεμίσω, να τον ξαναστυλώσω και να τον τοποθετήσω εκεί που του αξίζει για να καταλάβω τι σημαίνει να αγαπάς αληθινά τον εαυτό σου.
    Η αγάπη αυτή με δίδαξε τον τρόπο. Με δίδαξε πως ο τρόπος έχει μεγάλη σημασία. Είναι το κλειδί.
    Ο τρόπος μου, λοιπόν, ήταν το κίνητρο του αυτοσεβασμού. Η επιμονή μου. Η συνεχής καλλιέργεια μου. Η έρευνα μου. Μα, κάπου στην πορεία, συνειδητοποίησα πως ο βαθύτερος “τρόπος” μου ήταν η αγάπη.
    Η αγάπη προς εμένα. Όχι βέβαια κάποιο είδος ναρκισισμού. Ούτε συνήθιζα να ποτίζω το γλαστράκι του μικρού μου Εγώ.
    Ήταν μια διαδικασία προς τα έσω. Μια αναγκαία ανακατασκευή!
    Αλλά, καλή μου Αόρατη Μελάνη, εκεί που νομίζουμε οτι το έργο τελείωσε, του κατεβάζουμε τις σκαλωσιές, το φωτίζουμε καλά – καλά και το εγκαινιάζουμε περίχαροι μπροστά στο φιλοθεάμον κοινό, εκείνο βρισκεται ακόμα ατελείωτο.
    Ατελείωτο και δίχως σαφές χρονοδιάγραμμα περί της περατώσεώς του.
    Αυτός ο ρημάδης ο εαυτός μας, Αόρατη Μελάνη, δεν τελειώνει ποτέ. Σήμερα λέμε, αύριο ξελέμε. Τα μπαιράκια του χθες τα κάνουμε ξεσκονόπανα του σήμερα…
    Όλα αλλάζουν γύρω μας. Μέσα μας.
    Κι εσυ μου είπες πως δεν υπάρχει λόγος να ξαναπάρεις εκείνο το μονοπάτι των πνευματικών σου αναζητήσεων. Και ποιός σου είπε οτι δεν το έχεις ήδη πάρει; Εφόσον ήδη συνομιλούμε, αυτό απο μόνο του δεν είναι μια βολτούλα στο μονοπάτι αυτό;
    Και γιατί θα έπρεπε αυτές οι διαδρομές να πονάνε; Ποιός ο λόγος να της αποφεύγουμε ανεπιστρευτί; Γιατί, δηλαδή, να μην είναι ένα περδιάβασμα φιλικό στα μονοπάτια των σκέψεών μας;
    Αρα, καλή μου Αόρατη Μελάνη,και δίχως παρεξήγηση, θα σου απάντήσω στις ερωτήσεις σου, εφόσον πρώτα σου αποκαλύψω οτι οι ερωτήσεις σου μου μυρίζουν κάτι απο τις προσωπικές σου πνευματικές σου αναζητήσεις…
    Θα σου απαντήσω, λοιπόν, ξαναγυρίζοντας την αφήγησή μου, πάλι σε εκείνο το χτές, καθώς σου έλεγα πως όλα, πίστεψα πως τα έστησα λίαν καλώς, και το οικοδόμημα μου με ικανοποιούσε.
    Είχα αποκαταστήσει την αγάπη μου προς τα έσω και την ανακύκλωνα σχεδόν θεραπευτικά.
    Περίπου σας τα είχα περιγράψει όλα αυτά σε προηγούμενη συμμετοχή μου, όταν σας έλεγα πόσο ενδιαφέρουσα ήταν εκείνη η εποχή κατά την οποία η Αθεία με χαρακτήριζε απόλυτα.
    Εκεί, όμως, με βρήκε -μη γελάσετε, να χαρείτε- ο Θεός!
    Και βέβαια δεν κατέβηκε εξ ουρανού, ούτε με προυπάντησε με αστραπόβροντα,κι ούτε έσκυψε να μου μιλησει μυστικά στο αφτί!
    Με βρήκε με ποιό έξυπνο τρόπο. Με “τρόπο” που ταίριαζε στον “τρόπο” μου.
    Με “κοίταξε” μέσα απο εκείνη την εικόνα που σου έλεγα, Αορατη Μελάνη, την εικόνα του Νυμφίου και αμέσως το μυαλό μου βυθίστηκε στην περιέργεια. Στα γιατί. Στα πάμπολλα γιατί….
    Ποιός είναι αυτός που μου προβάλλει η Ορθοδοξία, αυτός ο καημενούλης, ο κλόουν, ο χτυπημένος με το αβασταχτο και πονεμένο βλέμμα και την ματιά του χαμηλωμένη, αιώνια ταπεινωμένη;Ποιός είναι αυτός ο κατάδικος, μέσα στις πληγές κι ολάκερος λουσμένος στο αίμα;
    Τι πράγμα είναι αυτό; Αυτός δεν είναι ο Ιησούς; Ο υποτιθέμενος αρχηγός του Χριστιανισμού; Και καλά, είναι ποτέ δυνατόν, αυτός ο αρχηγός να παρουσιάζεται με ένα τόσο εξευτελιστικό τρόπο;
    Εσύ, Αόρατη Μελάνη, θα φανταζόσουν ποτέ, στην θέση του εκλιπόντος προέδρου ενός μεγάλου οργανισμού, αντί μιας καθωσπρέπει φωτογραφίας του, στο καλυτερο δυνατό στιγμιότυπό του, να τοποθετούσαν μπροστά απο την καρέκλα του μια φωτογραφία που μάλλον θα ντρεπόμασταν ακόμα και να την αντικρίσουμε;
    Νομίζεις οτι θα επέτρεπα ποτέ εγώ να δημοσιεύονταν μια τόσο ελεινη στιγμή μου; Η χειρότερη στιγμή μου; Η διαπόμπευσή μου; Η ντροπή μου;
    Και γιατί άραγε η Ορθοδοξία επέλεξε να μου δείξει αυτή την εικόνα του; Την εικόνα της ντροπής; Κι όχι κάποια άλλη, μια πιθανώς περισσότερο ένδοξη. Μια απο κείνες τις δοξαστικές! Απο κείνες που αποδεικνύουν έναν δυνατό και κραταιό Θεό! Τον δημιουργό του σύμπαντός κόσμου, τον ‘Αναρχο, τον ποιητή των πάντων…….
    Που είναι ο Θεός που κραδαίνει σφιχτά τους κεραυνούς του;
    Που είναι το ανασηκωμένο του φρύδι;
    Εδώ, όμως, βλέπουμε έναν άλλον τύπο, που ενώ πριν απο λίγο παραδέχτηκε οτι ήταν και Βασιλιάς και Θεός, τώρα ανύμπορος να πάρει τα πόδια του, ψυχοραγεί και κοντοστέκεται σιωπηλός αντίκρι μου.
    Ταπεινός. Ήταν η στιγμή που εκείνος ο αρχηγός δέχτηκε να τον ντύσουν ως γελοίο και να στηθεί έτσι για να τον φωτογραφήσει όλη η ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας.
    Στο μυαλό μου η επόμενη ερώτηση ήρθε αυθόρμητα.
    Γιατί όλα αυτά;
    Γιατί, κατά την πίστη των Χριστιανών, αυτός ο Ιησούς τα έπαθε όλα αυτά; Ερευνώντας έμαθα πως το έκανε απο αγάπη.
    Επόμενη ερώτηση: Ποιό το όφελος;
    Τώρα προτού σας απαντήσω στην ερώτηση αυτή, σας προσκαλλώ να την ξαναδιαβάσουμε: “Ποιό το όφελος;”
    Αυτή η ερώτηση γεννήθηκε εντελώς φυσικά μέσα μου, διότι η διαδικασία που είχα αναπτύξει δεν διοχέτευε μόνο την αγάπη απο τα έσω προς τα έσω και την ανακύκλωνε ικανοποιητικά, αλλά και η λογική μου αποζητούσε επειγόντος απαντήσεις κατα τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Απο την λογική για την λογική.
    Κι όταν ήρθε η απάντηση, η λογική στραπατσαρίστηκε!
    Διότι η απάντηση στο ερώτημα, ποιό το όφελος ένας Θεός να γίνεται άνθρωπος απο αγάπη κι απο αγάπη να θυσιάζεται για να σώσει τον άνθρωπο, ήταν πέρα απο κάθε λογική!
    Ηταν υπόθεση καρδιάς.
    Ή το νιώθεις αυτό το πράγμα ή απλά και “λογικά” δεν το νιώθεις.
    Τέλοσσπάντων, εγώ, Αόρατη Μελάνη, μάλλον το ένιωσα.
    Κοντοστάθηκα εκεί, μπροστά σε εκείνη την εικόνα και κοιτούσα.
    Έβλεπα μόνο αγάπη. Όχι μόνο ανθρώπινη, αλλά κάτι παραπάνω απο την ανθρώπινη, απο την αγάπη του κόσμου ετούτου.
    Κι έτσι το πήρα ανάποδα το πράγμα. Ξεκίνησα απο εκεί για να αποδείξω τον Θεό μέσα μου. Δηλαδή, αρχίνησα απο το αποτέλεσμα για να φτάσω στην αιτία. Είδα την ταπείνωση και πείστικα για την αληθινή αγάπη. Είδα την Θυσία. Και μέσα απο την θυσία, τι να σας πω; έ, ναι, σε ένα τέτοιο Θεό, εγώ πίστεψα!
    Απο την σχολή Καλών Τεχνών όπου εσπούδασα, έμαθα πως για να αντιληφθείς το φώς, δεν είναι ανάγκη να κοιτάξεις κατάματα τον ήλιο, ούτε είναι αναγκαίο να τον αναλύσεις.
    Απλά εστιάζεις την προσοχή σου πανω στα αντικείμενα όπου θαυμάσια κυλάει και δημιουργεί εκείνες τις εξαιρετικές φόρμες.
    Θαυμάζοντας την φύση γύρω σου, ακόμα κι αν ο ήλιος κρύβεται πίσω απο τα πυκνά νέφη, εκείνο το ψυχρό ημιφως πιστοποιεί με βεβαιότητα εκ του αποτελέσματος την ύπαρξη της πηγής του.
    Όπως και να έχει το πράγμα, νομίζω πως σου απάντησα, Αόρατη Μελάνη, και σε ευχαριστώ για την υπομονή σου, αλλά και για την υπομονή όλων όσων διάβασαν τούτη την κουραστική μου αφήγηση. Ελπίζω να ικανοποίησα τις απορίες σου κι όχι να σε απογοήτευσα.
    Με αγάπη σε χαιρετώ.

  30. 4 November 2009, 15:25

     

    Βαγγέλη, κατ’ αρχάς σε ευχαριστώ που μοιράστηκες όλα αυτά μαζί μας.

    Κι όταν ήρθε η απάντηση, η λογική στραπατσαρίστηκε! Διότι η απάντηση στο ερώτημα, ποιό το όφελος ένας Θεός να γίνεται άνθρωπος απο αγάπη κι απο αγάπη να θυσιάζεται για να σώσει τον άνθρωπο, ήταν πέρα απο κάθε λογική!

    Προφανώς στραπατσαρίστηκε. Εσύ την στραπατσάρισες. Αφού προϋπέθεσες ότι υπάρχει θεός και αναζήτησες το νόημα της υποτιθέμενης συμπεριφοράς του, ξέφυγες από τη λογική. Πρώτα θα έπρεπε να αναζητήσεις αν όντως υπάρχει θεός, και αν η απάντηση είναι θετική, να εξετάσεις τις ιδιότητες και τις πράξεις του. Εσύ ξεκίνησες θεωρώντας δεδομένο ότι υπάρχει και ότι “εξανθρωπίστηκε” και θυσιάστηκε, και βάλθηκες να εξετάσεις γιατί τα έκανε, όχι ΑΝ τα έκανε.
    Όντως, πέρα από κάθε λογική.

    Κι έτσι το πήρα ανάποδα το πράγμα. Ξεκίνησα απο εκεί για να αποδείξω τον Θεό μέσα μου. Δηλαδή, αρχίνησα απο το αποτέλεσμα για να φτάσω στην αιτία. Είδα την ταπείνωση και πείστικα για την αληθινή αγάπη. Είδα την Θυσία. Και μέσα απο την θυσία, τι να σας πω; έ, ναι, σε ένα τέτοιο Θεό, εγώ πίστεψα!

    Αυτό εμένα μου φτάνει. Αν το πάρεις ανάποδα το πράγμα και ξεκινήσεις να αποδείξεις τον “θεό μέσα σου”, ε τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανακαλύψεις αυτό ακριβώς που θέλεις – στην πραγματικότητα θα το επινοήσεις.

    Σε έναν τέτοιο “θεό” όλοι “πιστεύουμε”. Όλοι μας λαχταράμε την αγάπη, την καλωσύνη, την αυταπάρνηση. Καμμιά αντίρρηση. Αν το σταματάς εκεί και δεν συνδέεις αυτόν τον “θεό” με εκείνο τον άλλον, εκείνον που υποτίθεται ότι δημιούργησε τον κόσμο, αν δεν θέλεις να μας πείσεις ότι ο “νυμφίος” είναι κάτι παραπάνω από συμβολικός και ήταν υπαρκτό πρόσωπο, κανένα πρόβλημα.

    Θαυμάζοντας την φύση γύρω σου, ακόμα κι αν ο ήλιος κρύβεται πίσω απο τα πυκνά νέφη, εκείνο το ψυχρό ημιφως πιστοποιεί με βεβαιότητα εκ του αποτελέσματος την ύπαρξη της πηγής του.

    Πολύ όμορφη μεταφορά. Μόνο που το ψυχρό ημίφως είναι κι αυτό φως, ορατή ακτινοβολία, και γίνεται αντιληπτή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται αντιληπτή και η ηλιακή ακτινοβολία: με τα μάτια μας και με όργανα μέτρησης της ακτινοβολίας.

    Δεν διαπιστώνουμε την ύπαρξη του ήλιου βλέποντας το φως των αντικειμένων όπου αντανακλάται, αλλά παρατηρώντας τον ίδιο τον ήλιο. Αφού διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι ο ήλιος υπάρχει (και όχι μέσω της αντανάκλασής του, αλλά με απευθείας παρατήρηση) διαπιστώνουμε ότι το φως των αντικειμένων έχει πηγή τον ήλιο.

    Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει παραλληλισμός με τον υποτιθέμενο “θεό”. Το γεγονός ότι νιώθουμε αγάπη δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η αγάπη αυτή προέρχεται από κάπου έξω από μας (όπως το φως των αντικειμένων που προέρχεται από τον ήλιο). Όπως είπα, όμορφη μεταφορά, αλλά εκτός πραγματικότητας.

    Σε ευχαριστώ και πάλι για την καλή σου πρόθεση.

  31. Μαρία Χ. permalink
    4 November 2009, 17:48

     

    στην Αόρατη Μελάνη:
    Θα μπορούσες να αναζητήσεις περισσότερο υλικό για το θέμα που με ρωτάς για την πνευματική ζωή στον
    Γάλλο φυσικό και φιλόσοφο της επιστήμης Bernard d’Espagnat για τις “μελέτες του στην έννοια της πραγματικότητας”. στον οποίο δόθηκε και το ετήσιο βραβείο Templeton για το 2009, που συνοδεύεται με το τεράστιο ποσό των 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων – το μεγαλύτερο βραβείο στον κόσμο .
    Επίσης αν διαβάσεις το Χρονικό του Χρόνου του St. Hawking εκεί που αναφέρεται για την θεωρία του Heisenberg to 1929 και πως έχουν όλα διαφοροποιηθεί σε σχέση με την υλιστική θεωρία μετά την Θεωρία της αβεβαιότητας.
    Όμως όπως πολύ σωστά αναφέρεις είναι και το θέμα του προσωπικού βιώματος. Εκείνο είναι που με οδηγεί περισσότερο στην βεβαιότητα μου για την θέση μου και λιγότερο μια αναζήτηση μέσα από την λογική ερμηνεία αυτών που λέω.
    Είναι άραγε τυχαίο που άνθρωποι σε αναπηρική πολυθρόνα η με σοβαρά προβλήματα έχουν μέσα τους χαμόγελο για τηνζωή ? και βέβαια πιστέυω πως δεν είναι .
    Είναι αυτό το εσωτερικό χαμόγελο που συνήθως λείπει από μέσα μας ,το χαμόγελο αυτό που υπάρχει ακόμη και στην λύπη.
    Επίσης όσο αφορά το θεμα των φυσικών καταστροφών .
    Η γή είναι ένας ζωντανός πλανήτης. Στον κεραυνό το νερό και την ατμόσφαιρα καταλήγουν οι επιστήμονες ότι οφείλει την ύπαρξη της η ζωή.
    Πως θα μπορούσε να είναι μίσος λοιπόν τα φυσικά φαινόμενα; Αφού σε εκείνα οφέιλουμε την ύπαρξη μας;
    Δεν είναι επίσης τυχαίο που τα θύματα των καταστροφών αυτών είναι συνήθως οι υποβαθμισμένες χώρες. Οι χώρες που είναι υποβαθμισμένες εξαιτίας της δικής μας πλεονεξίας.
    Είναι άραγε τυχαίο που στο Τσουνάμι στην Ινδονησία δεν πέθανε ούτε ένα ζώο; κι αυτό γιατί όντας κοντά στην Φύση είχαν απομακρυνθεί από τις ακτές έγκαιρα. Την ίδια ώρα που οι άνθρωποι έτρεχαν προς την θάλασσα ;
    Είναι όλα αυτά τραγικά , έχουμε τόσο απομακρυνθεί από την υπόσταση μας και ενώ αυτό το ξέρουμε αντί να δούμε με ειλικρίνεια και ταπεινά ποιοί είμαστε εμείς ζητάμε εγγυήσεις και αποδέιξεις.
    και φυσικά δεν βγάζω από αυτό τον εαυτό μου .Ούτε ισχυρίστηκα ότι εκείνα στα οποία αναφέρθηκα δεν ισχύουν και για μένα. Δεν ξέρω τίποτα ,όπως κανένας μας δεν ξέρει κι αυτό θα ήταν πολύ πιο αληθινό να πούμε.
    Ωστόσο ναι πιστεύω στον Θεό μέσα από βιώματα και εμπειρίες κι όχι μόνο δικές μου εμπειρίες .
    Ωστόσο σέβομαι τα ερωτηματικά σας τις αντιρρήσεις η τις διαφωνίες σας.
    Είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχουν.

  32. 4 November 2009, 18:10

     

    Χα χα χα, έμαθαν κι οι ελληνορθόδοξοι απολογητές το Ίδρυμα Τέμπλτον (Templeton Foundation) του οποίου το άρθρο στη Βικιπαίδεια περιέχει ενότητα «Αμφισβητήσεις» (“Controversies”) με έχει έκταση τόση όση όλο το υπόλοιπο άρθρο, και το βραβείο Τέμπλτον (Templeton Prize) που έχει βραβεύσει στο παρελθόν τέτοιες εξέχουσες προσωπικότητες όπως τη Μητέρα Τερέζα, τον ραδιοτηλευαγγελιστή Μπίλυ Γκράχαμ, κλπ.

  33. 4 November 2009, 18:38

     

    @Μαρία Χ.

    Είναι αυτό το εσωτερικό χαμόγελο που συνήθως λείπει από μέσα μας, το χαμόγελο αυτό που υπάρχει ακόμη και στην λύπη.

    Μόνο που από εκεί μέχρι το συμπέρασμα “υπάρχει θεός” υπάρχει ένα λογικό χάσμα αγεφύρωτο. Μόνο με το “υπέρλογο” (παράλογο θα έλεγε κανείς) μπορεί να γεφυρωθεί. Εγώ πάντως προτιμώ την λογική. Έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να γίνει κατανοητή και δεκτή από όλους και όχι μόνον από πιστούς.

    Πως θα μπορούσε να είναι μίσος λοιπόν τα φυσικά φαινόμενα;

    Πώς θα μπορούσε να είναι αγάπη τα φυσικά φαινόμενα;
    Αποφάσισε, Μαρία. Αν μπορούν να είναι αγάπη, μπορούν να είναι και μίσος. Μια έτσι μια γιουβέτσι δεν γίνεται.

    Είναι άραγε τυχαίο που στο Τσουνάμι στην Ινδονησία δεν πέθανε ούτε ένα ζώο;

    Είναι άραγε τυχαίο που αυτό δεν ισχύει; Φυσικά και πέθαναν ζώα στο τσουνάμι. Δες εδώ κι εδώ. Κάνε κι ένα γκουγκλάρισμα και θα δεις. Όπως πεθαίνουν και στις πυρκαγιές (πολλά από τα ελάφια της Πάρνηθας έγιναν κάρβουνο πριν δυο χρόνια, δυστυχώς). Σε όλες τις φυσικές καταστροφές πεθαίνουν ζώα (μεταξύ άλλων πολλά έντομα και άλλα ασπόνδυλα, που για κάποιο λόγο κανείς δεν σκέφτεται ως “ζώα” και κανείς δεν συμπονάει). Κι όσα γλιτώνουν το οφείλουν στις γνωστές φυσικές αισθήσεις τους – δεν χρειάζεται μεσολάβηση “υπερφυσικού” παράγοντα.

    Ωστόσο σέβομαι τα ερωτηματικά σας τις αντιρρήσεις η τις διαφωνίες σας.

    Κι εγώ σέβομαι τα ερωτηματικά και τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες. Την παραπληροφόρηση και τον παραλογισμό όμως, ομολογώ ότι δεν τα σέβομαι καθόλου.

  34. 4 November 2009, 18:58

     

    @ Μαρία Χ.

    Παρατηρώ τον διάλογο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και ομολογώ ότι σε πολλά σημεία γίνεται κουραστικός, κυρίως επειδή βλέπω υπεκφυγές σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

    Γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει και ασυναίσθητα, αλλά εφόσον θέλουμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο στο διάλογο θα πρέπει να είμαστε και συνεπείς σε αυτά που μας ρωτάνε.

    Έχω μόνο δύο ερωτήσεις για σένα. Θα ήθελα απαντήσεις ΜΟΝΟ για αυτές τις ερωτήσεις. Χωρίς επεξήγηση και χωρίς κάποια υποκειμενική αντίληψη.

    Γράφεις:

    Η γή είναι ένας ζωντανός πλανήτης. Στον κεραυνό το νερό και την ατμόσφαιρα καταλήγουν οι επιστήμονες ότι οφείλει την ύπαρξη της η ζωή.

    Θέλω να μου πεις τις πηγές σου οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες καταλήγουν ότι η ζωή οφείλει την ύπαρξή της στον κεραυνό, το νερό και την ατμόσφαιρα. (Παρεπιπτόντως, ο κεραυνός είναι ατμοσφαιρικό φαινόμενο, αλλα ας τον προσπεράσουμε το συγκεκριμένο πλεονασμό).

    Και:

    Είναι άραγε τυχαίο που στο Τσουνάμι στην Ινδονησία δεν πέθανε ούτε ένα ζώο;

    Πάλι. Θέλω πηγές. Επιστημονικές. Από αυτές που αναφέρουν την μεθοδολογία μέτρησης και παρατήρησης του συγκεκριμένου φαινομένου, καθώς και τον άνθρωπο ή την ομάδα που κατέγραψε το συγκεκριμένο φαινόμενο.

  35. Μαρία Χ. permalink
    4 November 2009, 22:02

     

    Είναι φανερό ότι ελάχιστα πράγματα που ανέφερα έγιναν κατανοητά!!!
    Προκατάληψη ; Ίσως !
    Εκείνο που ωστόσο παραμένει μια διαπίστωση κι αναφέρομαι γενικότερα είναι η είρωνία και η απόρριψη και κυρίως ένας τρόπος σκέψης με περιορισμένο ορίζοντα.
    Επίσης κι η επιμονή εγώ πιστέυω στην λογική η χαχα το Ίδρυμα τάδε κοκ καθώς επίσης και η εύκολη τάση για χαρακτηρισμούς όπως παραλογισμός παραπληροφόρηση κ.α
    η ακόμη βιαστικά συμπεράσματα όπως τα ζώα δεν πέθαναν τα άλλα που πέθαναν τι γίνεται… είπε κανείς πως δεν πεθαίνουν;
    Είναι ολοφάνερη η παρανόηση. Ποιός μίλησε για κάτι μεταφυσικό για τα ζώα στο τσουνάμι. Τα ζώα απλά έφυγαν γιατί ήξεραν να προφυλαχτούν γιατί έχουν ανεπτυγμένες τις αισθήσεις τους .Τα πουλιά σώπασαν γιατί φοβήθηκαν ενώ οι άνθρωποι έτρεξαν να πιάσουν τα ψάρια κλπ από την θάλασσα που τραβήχτηκε. Δεν δείχνει αυτό την νοοτροπία μας ; Σε αυτό αναφέρομαι (!)

    Τα ξέρετε όλα λοιπόν τόσο κάλα που είστε σίγουροι ! τόσο που κάθε άποψη που δεν κατανοείτε να είναι παραλογισμός η ακόμα χειρότερα η καταλήξη σε φράσεις κλισέ και ξεπερασμένα τσιτάτα πχ Χριστιανοορθόδοξοι κλπ. Μήπως έτσι για εντυπωσιασμό;
    Συγνώμη ,αλλά ακούγονται λίγο ξεπερασμένα και εξυπνίστικα τα λόγια σας .
    Παραμένει ωστόσο άξια θαυμασμού η πραγματική ευφυία…
    Μήπως τελικά ξανααναφερθώ στην φράση του Αινστάιν περι του εγωισμού..και περί της αλαζονίας ….;

  36. Μαρία Χ. permalink
    4 November 2009, 22:05

     

    για τον Διαγόρα τον Μήλιο:
    τι θέλετε να πείτε ;
    ότι το μάθατε κι εσείς…;

  37. Μαρία Χ. permalink
    5 November 2009, 00:07

     

    προς ellinaki.
    για το πρώτο ερώτημα που με ρωτήσατε θα βρείτε τις απαντήσεις στην Φυσική. Επίσης υπήρχε ένα μεγάλο αφιέρωμα γι αυτό στο National Geographic σε τέυχος νομίζω του 1998. Δεν είναι κάτι νέο κι είναι μια θέση στην οποία οι επιστημονικές απόψεις συγκλίνουν.
    για την δεύτερη ερώτηση σας για την συμπεριφορά των ζώων στο τσουνάμι πηγή ήταν τα διεθνή ειδησειογραφικά πρακτορεία και στην Ελλάδα το είχα δει επίσης σε είδηση στο http://www.in.gr.

  38. philalethe00 permalink
    5 November 2009, 03:24

     

    @Αόρατη Μελάνη
    Δεκτά όλα, η συζήτηση δεν έχει τον σκοπό της πειθούς, αλλά -μπορεί να- έχει τον σκοπό της αλληλοκατανόησης.
    Απλώς μία ένσταση: ιδεαλισμός είναι πράγματι και αυτό που περιγράφεις, δηλαδή το να “δέχεσαι αξιωματικά χωρίς αποδείξεις ότι υπάρχει κάτι “πέρα από την ύλη” και με βάση το αξίωμα αυτό συζητάς για τις ιδιότητές του.” Ας πούμε, οι Ιδέες του Πλάτωνα που αν θυμάμαι καλά απορρίπτονται χριστιανικά σε περιλάλητο κείμενο.

    Σύμφωνοι, λοιπόν, ως εδώ. Αλλά το δίπολο ιδεαλισμός-υλισμός, από όσο ξέρω, υπάρχει μ ό ν ο στον μαρξισμό, όπου ο μεν ιδεαλισμός πρεσβεύει, υποτίθεται, την προτεραιότητα(χρονική) της ύπαρξης της συνείδησης, που πλάθει το κοινωνικό είναι, ενώ ο υλισμός το ανάποδο, δηλαδή από το κοινωνικό είναι και ειδικότερα την πάλη των τάξεων έχουμε την δημιουργία των συνειδήσεων. Ιδεαλισμός κατήντησε και ένα μεγάλο μέρος του δυτικού χριστιανισμού, από τότε που έγινε, στον Μεσαίωνα, ορθολογιστικό σχολαστικό, αναμεμιγμένο με τον αριστοτελισμό, φιλοσοφικό σύστημα. Άρα δ ε ν ε ί μ α ι κ α θ ό λ ο υ ι δ ε α λ ι σ τ ή ς.

    Αυτά.-

  39. 5 November 2009, 09:37

     

    Μαρία Χ. λες:

    ένας τρόπος σκέψης με περιορισμένο ορίζοντα… Προκατάληψη ; Ίσως !… Συγνώμη ,αλλά ακούγονται λίγο ξεπερασμένα και εξυπνίστικα τα λόγια σας…

    Πως ακριβώς συμβαδίζουν αυτές οι κρίσεις σου με το: “Μην κρίνετε διά να μην κριθείτε” (Ματθαίος, ζ 1);

    Μαρία Χ. το μοναδικό άτομο εδώ μέσα που καταφεύγει μονίμως σε εξυπνακίστικα σχόλια και ξεπερασμένες ιδέες είσαι εσύ. Κατ’ αποκλειστικότητα!!! Γι αυτό θα σου υπενθυμίσω για μία ακόμη φορά τις ερωτήσεις που σκόπιμα παρέλειψες να απαντήσεις!

    Αν εμπιστευθούμε την ζωή και αφεθούμε στην βαθιά φωνή που ακούγεται μέσα μας θα τον βρούμε και θα τον δούμε με τα μάτια της ψυχής μας. Οι επιστήμονες όλο και συχνότερα δέχονται ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα αυτή της ζωής που βλέπουμε αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της πνευματικής ζωής.
    Όποιος δηλαδή δεν ακούει φωνές μέσα του Μαρία Χ. τι ακριβώς είναι; Για τα σίδερα; Και με ποιανού την ετυμηγορία; Τη δική σου ή των ειδικών; Τι συμβαίνει με αυτούς που γεννήθηκαν στην Κίνα και αποτελούν κοντά τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Πως ακριβώς θα ακούσουν και αυτοί μέσα τους τη φωνή του θεού που δεν γνώρισαν; Τι είναι οι Κινέζοι για το θεό σας; Οι πεταμένοι κάτοικοι του γκέτο, το οποίο ο ίδιος εν σοφία εποίησε; Και τέλος, ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ότι oι επιστήμονες δέχονται ότι δεν υπάρχει μια πραγματικότητα αυτή της ζωής που βλέπουμε αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της πνευματικής ζωής;;; ΠΟΥ; Δώσε και καμιά παραπομπή, έτσι για αλλαγή!

    Το κακό βέβαια είναι ότι εσύ νομίζεις ότι τη συζήτηση παρακολουθεί μόνο εκείνος “ος τα πανθ’ ορά” (από τον αρχαίο θεό των Βίκινγκς, Σταπάν Θορά) αλλά η αλήθεια είναι ότι τη συζήτηση την παρακολουθούν αρκετοί και αυτό που βλέπουν συνοψίζεται ως εξής: Η Μαρία Χ. ως εκπρόσωπος της θρησκείας που κατέχει την απόλυτη αλήθεια και πρεσβεύει την ταπεινοφροσύνη, αδυνατεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και κρίνει με μεγαλοστομίες τους πάντες και τα πάντα! Αν υπάρχει θεός, είναι σίγουρα πολύ δυσαρεστημένος με το συνήγορο υπεράσπισης του!!!

  40. ΒΑΓΓΕΛΗΣ permalink
    5 November 2009, 10:13

     

    Παρακολουθώντας την εξέλιξη της συζήτησης θα ήθελα απλά να σας παρακαλέσω, να αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι χαρακτηρισμοί και τα ανούσια σχόλια.
    Τα επιχειρήματα είναι ανώτερα κι ο σεβασμός απέναντι στον συνομιλητή μας αποτελεί προσωπικό μας προνόμιο. Όσοι, λοιπόν, αυτοχαρακτηρίζονται πιστοί άνθρωποι θα έπρεπε να αναλογιστούν οτι η στόχευση τους εναντίον κάποιων άλλων σημαίνει αυτόματα και προσβολή απέναντι στον ίδιον τους τον εαυτό.
    Πάνω απο όλα βλέπω αντίκρι μου άνθρωπο, Μαρία.Χ. με ιστορία και παρελθόν και μετέπειτα κοιτάω με γλύκα και αγάπη οτι αυτός ο άνθρωπος είναι απλά άθεος. Κι αν είναι; Τι το κακό; Μην και τυχόν εγώ θα τον μεταπείσω; Κι αν τύχει να τον μεταπέισω, πως θα συμβεί άραγε αυτό; Αποκαλώντας τον αλαζόνα κι εγωιστή;
    Κι εγώ απεναντί του τι θα απογίνω;
    Ο δικαστής του;

  41. 5 November 2009, 15:06

     

    Θα ενώσω κι εγώ τη φωνή μου με εκείνη του Βαγγέλη και θα παρακαλέσω να περιοριστούν τα σχόλια στην παράθεση απόψεων και να μην επεκτείνονται σε κρίσεις και χαρακτηρισμούς για τους συνομιλητές.

    Χρειάζεται να αποστασιοποιηθούμε συναισθηματικά από τις ιδέες μας ώστε να μην το παίρνουμε προσωπικά όταν κάποιος τις αμφισβητεί.

  42. 5 November 2009, 15:24

     

    Μαρία, είναι αδύνατον να συζητήσω πλέον μαζί σου.

    Δεν απαντάς σχεδόν ποτέ σε συγκεκριμένα ερωτήματα, διαρκώς υπεκφεύγεις, αναφέρεις άσχετα με το θέμα και ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα, χρησιμοποιείς φράσεις κλισέ με τρόπο που να φαίνεται ότι λες κάτι σημαντικό ενώ στην πραγματικότητα οι φράσεις αυτές δεν έχουν καν ειρμό.

    Σε ρωτώ πώς ερμηνεύεις τις φυσικές καταστροφές στο πλαίσιο της αντίληψης “ο θεός είναι αγάπη” κι εσύ απαντάς με αοριστολογίες (“τα φυσικά φαινόμενα δεν θα μπορούσε να είναι μίσος, επειδή σε κείνα οφείλουμε την ύπαρξή μας” – ενώ η ερώτηση δεν αφορούσε γενικά τα φυσικά φαινόμενα αλλά μόνο τις φυσικές καταστροφές και τις επιδημίες) με κλισέ φράσεις που δεν σημαίνουν τίποτα και δεν προσφέρουν κάτι στη συζήτηση (“η γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης” – τι θα πει “ζωντανός” πλανήτης, και τι σχέση έχει αυτό με την κουβέντα μας), μετά το γυρνάς τεχνηέντως σε έδαφος οικείο μεν για σένα, άσχετο δε με το θέμα (“οι φυσικές καταστροφές έχουν εντονότερες επιπτώσεις σε υποβαθμισμένες χώρες” – λες και στην Καλιφόρνια ή στην Ελλάδα δεν έχουμε σεισμούς και πυρκαγιές) και τέλος αναφέρεις κάτι αφενός ανακριβές, αφετέρου ακόμη πιο άσχετο (“τα ζώα δεν σκοτώθηκαν στο τσουνάμι” – ενώ στην πραγματικότητα αρκετά σκοτώθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένα διέφυγαν από ένστικτο δεν μας λέει τίποτα για το πώς μπορεί το τσουνάμι να αποτελεί έκφραση της αγάπης του θεού).

    Υποτίθεται πως απαντούσες στην ερώτηση “πώς ερμηνεύεις τις φυσικές καταστροφές στο πλαίσιο της αντίληψης “ο θεός είναι αγάπη” “. Εγώ τουλάχιστον απάντηση σε αυτό δεν είδα.

    Υποτίθεται πως το θέμα γενικά ήταν η διερεύνηση της φράσης “ο θεός είναι αγάπη” για να διαπιστώσουμε πού βασίζεται αυτή η δήλωση. Ούτε και σε αυτό είδα απάντηση, πέραν του “έτσι νιώθω μέσα μου”.

    Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να συζητήσω άλλο μαζί σου.

    Σε ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα συμμετοχή σου στη συζήτηση.

  43. 5 November 2009, 19:32

     

    @ Μαρία Χ.

    Νομίζω ήμουν σαφέστατος στα ερωτήματά μου. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα διατύπωσα όπως τα διατύπωσα. Εάν τα ξαναδιαβάσεις, θα διαπιστώσεις και εσύ η ίδια ότι ακόμα δεν έχω λάβει ανάλογη απάντηση.

  44. Μαρία Χ. permalink
    6 November 2009, 00:19

     

    Θα συμφωνήσω με τον Βαγγέλη που έτσι κι αλλοιώς νομίζω ότι έδωσε το παράδειγμα σε όλους μας με τον τρόπο που μίλησε .
    Κάθε του λέξη είναι γεμάτη με αγάπη.
    Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί και σε μένα έδωσε το παράδειγμα που χρειαζόμουν . Ουσιαστικά με την στάση του χωρίς περίπλοκες αναλύσεις μας έδωσε το νόημα της φράσης ο Θεός είναι αγάπη.

    Η πρόθεση μου δεν ήταν να χαρακτηρίσω κανέναν εγωιστή και αλαζόνα.
    Κι αν εκείνο που νοιώσατε ήταν αυτό τότε δικαίως τα λόγια μου δεν έγιναν κατανοητά.
    ‘Ηθελα να τονίσω το πόσο μας απομακρύνει από την αγάπη ο εγωισμός και η αλαζονία. Καταλαβαίνω ακόμη και την δυσκολία να συννενοηθούμε ωστόσο αυτό οφείλεται και στο ότι είναι εύκολο ο γραπτός λόγος να δημιουργεί παρανοήσεις και λανθασμένες εντυπώσεις.

    Έτσι κι αλλοιώς ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει.

    Σας ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία.

  45. Βαγγελης permalink
    6 November 2009, 11:57

     

    Μαρία Χ. σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σε διαβεβαιώνω οτι σε κατανοώ απόλυτα. Ούτε κακή πρόσθεση είχες, μα ούτε και την ανάγκη να προσβάλλεις τους υπέροχους συνομιλητές σου.
    Αυτό το γνωρίζω καλά. Όταν ένας άνθρωπος υποκλίνεται σε μια ιδέα, αλλοτε εμβαπτίζεται στις αρχές της και σιωπαίνει χορτασμένος, κι άλλοτε τινάζεται αλλοπαρμένος απο χαρά και την διαλαλεί στους πάντες.
    Κι όταν η ιδέα είναι διαποτισμένη απο φως κι ανθρωπισμό, ο άνθρωπος αυτός γίνεται λύχνος για τους πάντες, είτε αυτόν τον λύχνο τον μετακινείς, είτε όχι. Πάντως όσο φωτίζεις τις αρχές τούτης της ιδέας, ακόμα κι ακούνητος να είσαι, ακόμα και σιωπηλός, οι άνθρωποι που αναζητούν το φως θα φέρουν αργά τα βήματά τους πλάι σου.
    Και όταν μάλιστα, σιωπηλοί κοντοστέκονται πλάι σου και σιωπηλά τους θωρείς, ακόμα καλύτερα!
    Μιαν ιδέα μην την φωνάζουμε.
    Αλήθειες υπάρχουν παντού.
    Κι όταν το λέω αυτό, Μαρία Χ. εννοώ πως κάθε άνθρωπος γύρω μας αποτελεί και μιαν αλήθεια. Είναι απο μόνος του μια μικρή λύχνος, που άλλοτε αργοσβήνει κι άλλοτε φουντώνει και γίνεται πυρκαγιά!
    Κι εσύ, λοιπόν, γίνηκες πυρκαγιά, μα αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο κακό! Δεν πειράζει. Σπουδαία η συμβολή σου στην συζήτηση, μαζί με τις ενστάσεις των συνομιλητών σου και το ενδιαφέρον που δημιούργησαν οι απόψεις σου.
    Εγώ περισσότερο χαίρομαι να συνομιλώ παρά να συμφωνώ.
    Δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Κι όλα αυτά τα λέω γιατί απο το ύφος σου διαισθάνθηκα πως μάλλον πληγώθηκες και απογοητευμένη αποχωρείς απο την συζήτηση.
    Εγώ ούτως ή άλλως δεν έχω κάτι ουσιαστικό να πώ. Ότι είχα να πω το είπα και μάλλον απο δώ και στο εξής θα πλεονάζω παρά θα συνεισφέρω σε τούτη την καταπληκτική συζήτηση. Εσύ, όμως, καλή μου Μαρία Χ., με τόσες γνώσεις και επιχειρήματα, στάσου σε τούτη την κουβέντα γιατί δίχως τον έντιμο αντίλογο πως θα περπατήσει ο διάλογος;
    Συγνώμη αν σε πίκρανα.
    Σε ευχαριστώ εσένα κι όλους, απο καρδιάς!

  46. 7 November 2009, 00:07

     

    Αποκλείεται να διαβασω οσα σχόλια γράφτηκαν για το άρθρο.
    Απλά να πω στην Μαρία:
    Μεγάλωσα μέσα σε εκκλησιαστικό περιβάλλον και ξέρω πολλά. Ενα βασικό που διδάσκεται είναι ότι “οι άθεοι είναι κακοί άνθρωποι, ανήθικοι”. Η αγάπη και η ηθική είναι “αποκλειστικότητα” του χριστιανισμού.
    Η μουροχαύλωση στις χριστιανικές κοινότητες φτάνει σε σημείο όπου άτομα που έχουν φτερά αλλά όχι αναπτυγμένο (δηλαδή καταπιεσμένο) το προσόν της αντίδρασης προς αυτούς που τους τα τσακίζουν, πέφτουν στα ψυχοφάρμακα.
    Φαντάσου ενα μικρό παιδάκι που μασάει από το απλό κολπάκι ενός ερασιτέχνη ταχυδακτυλουργού. Το βλέπει κάθε χρόνο και μένει με ανοιχτό το στόμα, μα κάποια χρονιά, θα το δει και θα γελάσει με την αφέλεια του παιδικού του μυαλού. Και ο ταχυδακτυλουργός θα του χαμογελάσει και αυτός… μεγάλωσες πιά…
    …εεε λοιπόν, αν πέρασες τα 20 και πιστεύεις ακόμα στο μεταφυσικό κομμάτι της χριστιανικής ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, είσαι απλά ένα παιδί που έγινε 20 χρονών, και ο ταχυδακτυλουργός δεν σου γέλασε ακόμα…
    Ζήσε την αγάπη, αλλά μην την αποδίδεις εκεί που δεν ανήκει.
    Η αγάπη δεν είναι προνόμιου του “Θεού”, την αναβλύζουμε και την προσποριζόμαστε και οι υπόλοιποι.
    Και -εδώ θέλω απάντηση- κάνε μου μια σύγκριση: μεταξύ ενός χριστιανού που είναι ηθικός (αλλιώς υπάρχει ένα καζάνι που τον περιμένει) και ενός αθέου που είναι ηθικός (χωρίς να φοβάται το καζάνι), ποιόν θεωρείς ειλικρινέστερο;;;;;;;

  47. 7 November 2009, 02:33

     

    Έχω κουραστεί λιγάκι από τις ασυναρτησίες, τις υποκρισίες και τις κατηγορίες οπότε θα είμαι λίγο απότομη, απλά σας προειδοποιώ να το ξέρετε… Καταρχάς άμα στις διδασκαλίες και την συμπεριφορά της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησία βρίσκετε αγάπη τι να πω, μάλλον ορίζουμε την αγάπη διαφορετικά..

    @Βαγγέλης

    Δεν είπα ποτέ πως δεν είσαι σοβαρός συζητητής, αντιθέτως είσαι 1000 φορές πιο σοβαρός από την Μαρία κατά την γνώμη μου.. Απλά δεν μπορεί να είναι επιχείρημα για να πείσεις κάποιον η προσωπική εμπειρία και δεν είναι κακό αυτό – δεν χάνουμε τίποτα με το να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και να συζητάμε απλά. Πιστεύεις κάτι, πιστεύουμε κάτι άλλο, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Και με σένα καμία απογοήτευση ή οτιδήποτε σχετικό, απλά απογοητεύομαι με τον χριστιανισμό, μέρα με την μέρα όλο και παραπάνω. Επειδή θεωρώ πως η υποτιθέμενη θρησκεία της αγάπης απομακρύνει τους ανθρώπους αντί να τους φέρνει κοντά και βάζει στο μυαλό τους άσχημες ιδέες για τους συνανθρώπους τους…

    Όσον αφορά τον Ιησού, όπως το βλέπω εγώ: πρώτα ο τέλειος θεός έφτιαξε τους όχι και τόσο τέλειους ανθρώπους που βουτήχτηκαν στην αμαρτία αμέσως και μετά ο μόνος τρόπος που βρήκε για να τους «σώσει» ήταν να βασανίσει τον μοναδικό του γιο. Και φυσικά μετά από το βασανιστήριο οι άνθρωποι συνεχίστηκαν να είναι βουτηγμένοι στην αμαρτία. Άμα δεν ήταν τέλειος δηλαδή αυτός ο θεός τι θα έκανε;;;;

    Κι όσον αφορά την τελευταία απάντησή σου στην ΜαρίαΧ σοβαρά μιλάς;;; Η ΜαρίαΧ από την αρχή ήταν προκλητικότατη, προσβλητικότατη, κατηγορούσε τους πάντες για πράγματα που έκανε και η ίδια και απέφευγε να απαντήσει ευθέως στα περισσότερα από όσα την ρωτούσαμε. Ναι, ήταν καταπληκτική στον διάλογο…

    @ΜαρίαΧ

    Πήγα να σχολιάσω τα άρθρα σου όμως ήταν άπειρες οι φράσεις που μας κατηγορούσες για πράγματα που κάνεις κι η ίδια και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Δεν τα πάμε πολύ καλά στην αυτοκριτική έ; Ξέρεις όμως το ύφος των απαντήσεων που λαμβάνεις πολύ συχνά είναι ανάλογο του ύφους των δικών σου ερωτήσεων κι απαντήσεων, τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή..

    “Η γή είναι ένας ζωντανός πλανήτης. Στον κεραυνό το νερό και την ατμόσφαιρα καταλήγουν οι επιστήμονες ότι οφείλει την ύπαρξη της η ζωή.
    Πως θα μπορούσε να είναι μίσος λοιπόν τα φυσικά φαινόμενα; Αφού σε εκείνα οφέιλουμε την ύπαρξη μας;”

    Μπα; Δεν την οφείλουμε στον θεό; Ε, μήπως κρατάς ό,τι σ’αρέσει από δω κι ό,τι σ’αρέσει από κει και μετά το ονομάζεις και χριστιανισμό; Μήπως αυτό δεν στέκει;

    “Αν και το κείμενο σας δέιχνει ότι διαβάσατε με προσοχή την θέση μου δεν δείχνει ωστόσο ότι την καταλάβατε αλλά περισσότερο ότι την είδατε από την δική σας ματιά που απέχει πολύ από το νόημα του κειμένου μου.”

    Θα τυφλωθώ μ’αυτά που διαβάζω… Ενώ εσύ αυτά που γράφουμε τα βλέπεις από την δική μας μεριά;; Ο καθένας φιλτράρει ό,τι διαβάζει με βάση τις δικές του σκέψεις, το θέμα είναι να τα δούμε όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε. Όμως ειλικρινά με κουράζει να μας κατηγορείς για πράγματα που η ίδια κάνεις συνεχώς…

    Δεν πειράζει ίσως κάποια άλλη φορά διαβάσεις κι εσύ αυτά που λέμε κι όχι αυτά που νομίζεις ότι λέμε.

    Καλό σου βράδυ

    @Κόμης

    “Η αγάπη και η ηθική είναι “αποκλειστικότητα” του χριστιανισμού.”

    Πες τα ρε Κόμη!! Δεν έχω πρόβλημα με τους πιστούς κι ούτε ενοχλούμαι όταν συζητάω μαζί τους (όταν γίνεται πολιτισμένα όπως έγινε εν μέρει εδώ). Αυτό που με εκνευρίζει είναι η ίδια η θρησκεία, κι αυτό χειροτερεύει μέρα με την μέρα και συζήτηση με την συζήτηση. Ποιος έδωσε στον χριστιανισμό και στην κάθε θρησκεία το δικαίωμα να πείθει τους ανθρώπους πως μόνο όσο είναι πιστοί μπορούν να αγαπήσουν πραγματικά, να είναι καλοί πραγματικά κλπ; Και τους πείθει ότι είναι η θρησκεία της αγάπης ενώ τους βάζει να εκνευρίζονται μ’όποιον δεν πιστεύει στον θεό (που ανάθεμα κι αν πιστεύουν 2 πιστοί στο ίδιο ακριβώς πράγμα και κύρίως σ’αυτό που υποστηρίζει η εκκλησία). Είναι δυνατόν;;;

  48. Μαρία Χ. permalink
    7 November 2009, 20:13

     

    Αναφέρετε(comte de toulouse) ότι αρκετοί που πιστεύουν στο Θεό πιστέυουν ταυτόχρονα ότι οι άθεοι είναι κακοί άνθρωποι και ανήθικοι.
    Αυτό είναι κάτι που δεν έχει καμία βάση.
    Και βέβαια δεν είναι κάτι που ισχύει. Οι άθεοι μπορεί πολλές φορές να είναι πολύ καλύτεροι από άλλους που λένε ότι έιναι πιστοί.
    Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του Αγάπη. Δεν έχουμε παρά να αναζητήσουμε μέσα μας την πηγή της .Δηλαδή τον Θεό.
    ¨Αλλοι την βρίσκουν κι άλλοι υποφέρουν μακριά της. Αυτή η αγάπη που μας κάνει να βλέπουμε τα πάντα γύρω μας με γλυκύτητα και ανιδιοτέλεια είναι ο Θεός.
    Επίσης ποιός είπε ότι η πίστη στον Θεό είναι αντίθετη με την Επιστήμη .
    Μια τέτοια αντίληψη δεν έχει βάση στην πραγματικότητα.
    Η κάθε επιστημονική ανακάλυψη αν την δούμε με καθαρή και ελέυθερη σκέψη απλά μας δείχνει την αξιοθάυμαστη ευφυία στην Γέννηση της ζωής, το μεγαλείο της Φύσης.
    Ακόμη θα σας πρότεινα να κάνετε την διάκριση μεταξύ Πίστης και Θρησκείας.
    Αναγνωρίζω συχνά κάποια ταύτιση σε αυτά που αναφέρετε.
    Θρησκεία είναι κάτι άλλο πχ θα μπορούσε να είναι όπως και συχνά είναι και η λατρεία του χρήματος όπως Θρησκεία μπορεί να είναι και η λατρεία της Ύλης.

    Καλό σας βράδυ

  49. 7 November 2009, 21:37

     

    Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του Αγάπη. Δεν έχουμε παρά να αναζητήσουμε μέσα μας την πηγή της .Δηλαδή τον Θεό.
    ¨Αλλοι την βρίσκουν κι άλλοι υποφέρουν μακριά της. Αυτή η αγάπη που μας κάνει να βλέπουμε τα πάντα γύρω μας με γλυκύτητα και ανιδιοτέλεια είναι ο Θεός.

    Ρε συ Μαρία, αυτά που γράφεις είναι αξιώματα που αν εσύ τα δέχεσαι, οι λοιποί δεν τα δέχονται.
    “Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του Αγάπη”. Οκ, συμφωνούμε.
    “Η πηγή της αγάπης είναι ο θεός”, πώς αποδεικνύεται;
    Αυτά είναι “θέσφατα” που τα μαθαίναμε στα κατηχητικά, εσύ από τότε δεν έβαλες ποτέ την κρίση σου να δουλέψει;
    Η διδαχή στα κατηχητικά, λέει “χρησιμοποίησε την λογική σου, αλλά όχι σε θέματα πίστης”. Αν το δεχτείς, αυτό το αξίωμα κάνει τον άνθρωπο δογματικο, να λέει “πετάει ο γάιδαρος επειδή το είπε ο Χριστόδουλος”.
    Αν ακυρώσεις ποτέ αυτό το αξίωμα στο μυαλό σου, θα δεις πράγματα που δεν μπορεις να τα δεις τώρα.
    Για αρχή, δες την ταινία “Τρουμαν σόου”, βρες τις προεκτάσεις στο μυαλό σου, και μετά κάνε την δική σου υπέρβαση.

  50. philalethe00 permalink
    7 November 2009, 21:51

     

    @Comte de Toulouse & @Ιοκάστη

    Είναι καλό που αντέξατε ως τώρα, δεν είναι σωστό να το χαλάσετε, κάτι που συμβαίνει, δυστυχώς, σε κάποιους άθεους. Ειδικότερα, Ιοκάστη, στην απάντησή μου “έφαγα” το τέλος μιας πρότασης, ΑΝ, λοιπόν, θέλεις να απαντήσεις, προσπάθησε να εστιάσεις στα άλλα.

    Κατά τα άλλα, απλώς μία συμπλήρωση:
    Αυτό περί ηθικής και αγάπης που υπάρχουν μόνο στους Χριστιανούς ή που δεν υπάρχουν στους άθεους είναι περίπου αυτό το πασίγνωστο που έλεγε ο μέγιστος Ντοστογιέφσκι “Χ ω ρ ί ς Θ ε ό , ό λ α ε π ι τ ρ έ π ο ν τ α ι”. Βέβαια, υπήρξαν και κάποιοι όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης και εσχάτως ο Σλαβόι Ζίζεκ που υποστήριξαν, ότι ο μεγάλος αντιδυτικιστής Ρώσσος λογοτέχνης δεν είχε δίκηο σε αυτό, και μίλησαν(ο Ζίζεκ) για “λάθος του Ντοστογιέφσκι”. Πάντως, απαιτεί περισσότερη επιχειρηματολογία από την “αγανάκτηση”(που έχω ένα δικαίωμα να την χαρακτηρίσω ανορθολογική), που έλεγε και ο Πλάτωνας.
    Αυτά, για να είμαι χρηστός, δηλαδή να βοηθήσω στην συζήτηση, μια που την παρακολουθώ. 🙂

    Ευχές τοις πασι, παίδες και παιδίσκες.