Διαγραφή Θρησκεύματος από το Ληξιαρχείο

Ανακοίνωση: Η σελίδα αυτή σταμάτησε να ενημερώνεται την 1η Οκτωβρίου 2010. Νεότερες πληροφορίες γι’αυτή τη δράση μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://union.atheia.gr/?page_id=678


Γιατί;

  • Επειδή το θρήσκευμα είναι προσωπική υπόθεση και δεν αφορά την πολιτεία.
  • Επειδή το θρήσκευμα που καταγράφεται συχνά δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές μας πεποιθήσεις.
  • Επειδή πολλοί από μας εντάχθηκαν σε θρήσκευμα όταν ήταν ανήλικοι και δεν ήταν σε θέση να επιλέξουν συνειδητά.
  • Επειδή πολλοί από μας αισθάνονται θρήσκοι αλλά δεν αισθάνονται μέλη μιας συγκεκριμένης εκκλησίας ή δόγματος.
  • Επειδή δεν θέλουμε το θρησκευτικό μας αίσθημα να γίνεται άλλοθι για άσκηση εξουσίας από τις εκκλησίες στο όνομά μας.

Πώς;

  • Με μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 και με την ταυτότητά μας, πηγαίνοντας αυτοπροσώπως στο ληξιαρχείο όπου έχει δηλωθεί το θρήσκευμά μας. (Κατά κανόνα πρόκειται για το ίδιο ληξιαρχείο που δηλώθηκε η γέννηση.)
  • Αν δεν μπορούμε να πάμε αυτοπροσώπως, η δήλωση γίνεται μέσω εκπροσώπου στον οποίο παραχωρούμε συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για το σκοπό αυτό.

Στο σύνδεσμο υποδείγματα θα βρεις ένα υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης συμπληρωμένο, μαζί με ένα υπόδειγμα αίτησης για διαγραφή θρησκεύματος με νομική τεκμηρίωση του αιτήματος. Η αίτηση θα χρειαστεί μόνο σε περίπτωση που οι υπάλληλοι του ληξιαρχείου δεν δεχτούν την υπεύθυνη δήλωση, όπως συνέβη σε ορισμένους αναγνώστες μας. Περιεχόμενο συνδέσμου:
α) Υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης διαγραφής θρησκεύματος
β) Υπόδειγμα αίτησης διαγραφής Θρησκεύματος

Στο σύνδεσμο νομοθεσία θα βρεις τη σχετική νομοθεσία με την οποία τεκμηριώνεται το νομότυπο του αιτήματος διαγραφής θρησκεύματος με απλή υπεύθυνη δήλωση και το νομότυπο άρνησης δήλωσης θρησκεύματος. Περιεχόμενο συνδέσμου:
α) Νόμος 344/1976 περί ληξιαρχικών πράξεων
β) Προεδρικό διάταγμα 850/1976 περί των λεπτομερειών εφαρμογής του 344/1976
γ) Γνωμοδότηση 687/91 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
δ) Απόφαση ΣτΕ 2281/2001


Μπορείς κι εσύ να συμμετάσχεις, αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο, στην μαζική διαγραφή θρησκεύματος στις 18-6-10 στις 10:00 το πρωί στα κατά τόπους ληξιαρχεία σε όλη τη χώρα.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μας στο diagrafi@atheia.gr.

Ενημερώσου λεπτομερώς για την εκστρατεία διαγραφής θρησκεύματος διαβάζοντας την ανακοίνωση με την τοποθέτηση και τα αιτήματά μας.


Όσοι έχετε facebook, μπορείτε να γραφτείτε στην ομάδα Διαγραφή θρησκεύματος από τα κρατικά αρχεία και να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση Μαζική διαγραφή θρησκεύματος από τα ληξιαρχεία 18-6-2010.


Αν θέλετε να αναρτήσετε κάπου σύνδεσμο προς αυτή τη σελίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω εικονίδιο, που σχεδίασε ο Geysser. Απλά αντιγράψτε και επικολλήστε τον κώδικα για το μέγεθος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Διαγραφή Θρησκεύματος

180 x 110


<a href="http://enosi.atheia.gr/diagrafi.php"><img src="http://blog.atheia.gr/wp-content/uploads/general/diagrafiXOsmall.jpg" alt="Διαγραφή Θρησκεύματος" width="180" height="110"/></a>

300 x 180


<a href="http://enosi.atheia.gr/diagrafi.php"><img src="http://blog.atheia.gr/wp-content/uploads/general/diagrafiXOlarge.jpg" alt="Διαγραφή Θρησκεύματος" width="300" height="180"/></a>